Spis treści
Jesień to czas, w którym warto wzmacniać swój organizm naturalnymi sposobami, aby uchronić się przed sezonowymi infekcjami. A jednym z tych sposobów jest regularne spożywanie zakwasu z buraków, który stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Wspiera on pracę układu odpornościowego, korzystnie działa na wątrobę, poprawia krążenie, a nawet wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Jego dodatkowym atutem jest atrakcyjny smak i łatwość przygotowania. Wyczarujesz go z zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Poznaj przepis na dobry zakwas z buraków i odkryj jego prozdrowotne właściwości – niektóre z nich cię zaskoczą.
Zakwas z buraków na szybką przemianę materii i oczyszczenie wątroby
Zakwas z buraków posiada szereg cennych właściwości, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości i dużej różnorodności substancji odżywczych. Można znaleźć w nim m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, K, E i A, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Nie sposób nie wspomnieć także o naturalnych azotanach, betainie i bakteriach probiotycznych, zwłaszcza tych z grupy Lactobacillus, których prozdrowotne działanie znajduje potwierdzenie w licznych badaniach naukowych.
Zwolennicy medycyny naturalnej polecają zakwas z buraków na szybką przemianę materii i oczyszczenie wątroby. Obecne w nim betalainy wspomagają usuwanie toksyn, natomiast bakterie probiotyczne usprawniają procesy trawienne i korzystnie oddziałują na mikroflorę jelitową, co ma duże znaczenie dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Co więcej, zakwas buraczany pomaga łagodzić stany zapalne, przyczynia się do poprawy krążenia i – dzięki zawartości żelaza – wspiera walkę z anemią
Choć zakwas z buraków to skarb dla naszego zdrowia, niektórzy powinni zachować ostrożność przy jego spożywaniu, a nawet całkowicie go unikać. Nie jest on polecany osobom zmagającym się ze zgagą, refluksem oraz zapaleniem i wrzodami żołądka. Na liście potencjalnych przeciwwskazań znajdują się również choroby nerek i kamica nerkowa. Jeśli nie masz pewności, czy możesz pić zakwas buraczany, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.
Kiedy najlepiej pić zakwas z buraków?
Aby osiągnąć jak najwięcej korzyści zdrowotnych z picia zakwasu z buraków, należy sięgać po niego regularnie i w miarę możliwości spożywać go na czczo. Zalecana porcja dla dzieci to ok. 50 ml, natomiast dla dorosłych – co najmniej 100 ml. Zacznij od mniejszej ilości, obserwując reakcje swojego organizmu, i stopniowo ją zwiększaj, np. do 250 ml dziennie.
Przepis na dobry zakwas z buraków
Zakwas buraczany jest prosty w przygotowaniu, dlatego – zamiast kupować go w sklepie – warto przyrządzić go samodzielnie w domu. W tym wydaniu będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odżywczy. Jak go zrobić? Poniżej znajdziesz przepis na dobry zakwas z buraków, dzięki któremu zagości on w twoim jadłospisie nie tylko jesienią.
Składniki:
- 3 niewielkie buraki ćwikłowe,
- pół główki czosnku,
- 350 ml wody,
- 6 ziaren pieprzu,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- płaska łyżeczka soli kamiennej niejodowanej.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz buraki, pokrój je na kilka części, a następnie na grubsze plasterki.
- Umieść część warzyw w słoiku i dodaj przyprawy, po czym ponownie powtórz tę czynność.
- Zalej całość przegotowaną i ostudzoną wodą wraz z solą.
- Zamknij słoik i postaw go w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu na co najmniej siedem dni.
- Pamiętaj, że im dłużej zakwas będzie się robił, tym jego smak będzie ostrzejszy.
- Po otwarciu możesz przechowywać go w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Źródła: smaker.pl, gemini.pl, olini.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Nasz polski to samo zdrowie, dodaje energii i sił. Dobrze się przyjrzyj, gdy kupujesz