Ewa Gotuje

Zakwas z buraków to napój, po który warto sięgać jesienią, gdy nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia. Stanowi on prawdziwą bombę odżywczą, a do tego jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Poznaj przepis na dobry zakwas z buraków, dzięki któremu zagości on w twoim menu już na stałe.

Zakwas z buraków świetnie działa na jelita i poprawia odporność | Fot.123RF/Picsel/ziashusha

Jesień to czas, w którym warto wzmacniać swój organizm naturalnymi sposobami, aby uchronić się przed sezonowymi infekcjami. A jednym z tych sposobów jest regularne spożywanie zakwasu z buraków, który stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Wspiera on pracę układu odpornościowego, korzystnie działa na wątrobę, poprawia krążenie, a nawet wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Jego dodatkowym atutem jest atrakcyjny smak i łatwość przygotowania. Wyczarujesz go z zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Poznaj przepis na dobry zakwas z buraków i odkryj jego prozdrowotne właściwości – niektóre z nich cię zaskoczą.  

Zakwas z buraków na szybką przemianę materii i oczyszczenie wątroby 

Zakwas z buraków posiada szereg cennych właściwości, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości i dużej różnorodności substancji odżywczych. Można znaleźć w nim m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, K, E i A, żelazo, magnez, potas oraz wapń. Nie sposób nie wspomnieć także o naturalnych azotanach, betainie i bakteriach probiotycznych, zwłaszcza tych z grupy Lactobacillus, których prozdrowotne działanie znajduje potwierdzenie w licznych badaniach naukowych.  

Zwolennicy medycyny naturalnej polecają zakwas z buraków na szybką przemianę materii i oczyszczenie wątroby. Obecne w nim betalainy wspomagają usuwanie toksyn, natomiast bakterie probiotyczne usprawniają procesy trawienne i korzystnie oddziałują na mikroflorę jelitową, co ma duże znaczenie dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Co więcej, zakwas buraczany pomaga łagodzić stany zapalne, przyczynia się do poprawy krążenia i – dzięki zawartości żelaza – wspiera walkę z anemią  

Choć zakwas z buraków to skarb dla naszego zdrowia, niektórzy powinni zachować ostrożność przy jego spożywaniu, a nawet całkowicie go unikać. Nie jest on polecany osobom zmagającym się ze zgagą, refluksem oraz zapaleniem i wrzodami żołądka. Na liście potencjalnych przeciwwskazań znajdują się również choroby nerek i kamica nerkowa. Jeśli nie masz pewności, czy możesz pić zakwas buraczany, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.  

Sprawdź także: Zrób sok, dżem, możesz też ususzyć jego owoce. Budują odporność, poprawiają krążenie i pracę mózgu

Kiedy najlepiej pić zakwas z buraków 

Aby osiągnąć jak najwięcej korzyści zdrowotnych z picia zakwasu z buraków, należy sięgać po niego regularnie i w miarę możliwości spożywać go na czczo. Zalecana porcja dla dzieci to ok. 50 ml, natomiast dla dorosłych – co najmniej 100 ml. Zacznij od mniejszej ilości, obserwując reakcje swojego organizmu, i stopniowo ją zwiększaj, np. do 250 ml dziennie.  

Przepis na dobry zakwas z buraków 

Zakwas buraczany jest prosty w przygotowaniu, dlatego – zamiast kupować go w sklepie – warto przyrządzić go samodzielnie w domu. W tym wydaniu będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej odżywczy. Jak go zrobić? Poniżej znajdziesz przepis na dobry zakwas z buraków, dzięki któremu zagości on w twoim jadłospisie nie tylko jesienią. 

Składniki:  

  • 3 niewielkie buraki ćwikłowe,  
  • pół główki czosnku,  
  • 350 ml wody, 
  • 6 ziaren pieprzu,  
  • 1 liść laurowy,  
  • 4 ziarna ziela angielskiego,  
  • płaska łyżeczka soli kamiennej niejodowanej.  

Przygotowanie: 

  1. Umyj i obierz buraki, pokrój je na kilka części, a następnie na grubsze plasterki.
  2. Umieść część warzyw w słoiku i dodaj przyprawy, po czym ponownie powtórz tę czynność.
  3. Zalej całość przegotowaną i ostudzoną wodą wraz z solą.
  4. Zamknij słoik i postaw go w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu na co najmniej siedem dni.
  5. Pamiętaj, że im dłużej zakwas będzie się robił, tym jego smak będzie ostrzejszy.
  6. Po otwarciu możesz przechowywać go w lodówce nawet przez kilka tygodni.  

Źródła: smaker.pl, gemini.pl, olini.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Podnosi odporność i nastrój, chroni oczy i kości. Odżywczy koktajl powinny pić zwłaszcza osoby po 50.

Ani z jabłek, ani z gruszek. Teraz robię ocet z jesiennych owoców na odporność i spalenie zbędnych kilogramów

Nasz polski to samo zdrowie, dodaje energii i sił. Dobrze się przyjrzyj, gdy kupujesz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karminadle

Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...

Odsłon: 21370

60 min
18