Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Może nawet o tym nie wiesz, ale wybierając codzienne produkty spożywcze wzbogacasz swój organizm w naturalne probiotyki. To grupy pożytecznych bakterii wspierających prawidłowe funkcjonowanie jelit. W których produktach się znajdują i jakie korzyści przynoszą? Przeczytaj!

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

 

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i funkcjonowanie poszczególnych organów. Żywność probiotyczna zawiera kultury bakterii jelitowych, regulujących pracę układu pokarmowego.

Zadaniem probiotyków jest przede wszystkim odbudowanie naturalnej flory jelitowej w organizmie oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Choć możemy je kupić w postaci kapsułek w aptece, to warto też wiedzieć, że istnieją te naturalne, występujące w codziennych produktach, takich jak kiszona kapusta czy kwas chlebowy.

Pamiętaj więc, że przygotowanie dań zawierających korzystne dla organizmu naturalne probiotyki jest niezwykle proste i tanie. Poniżej wskażemy ci, w których spożywczych smakołykach kryją się żywe kultury bakterii, tak ważne dla naszego zdrowia. Wiedząc, jak cenne są, możesz regularnie po nie sięgać.

1. Zakwas z buraków

O zakwasie z buraków pisaliśmy już nieraz, zachwalając jego cenne właściwości. To nie tylko bogate źródło witaminy C i witamin z grupy B, ale też kwasu foliowego i żelaza, magnezu, potasu oraz wapnia. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i obniża ciśnienie. Jest naturalnym probiotykiem, dzięki zawartości kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji buraków. Oczywiście najzdrowszy jest ten naturalny, który przygotujesz w domu.

1. Zakwas z czerwonych buraków

 Zakwas z czerwonych buraków Zobacz przepis

Zakwas z czerwonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki kiszone

Domowe przetwory, a w tym samodzielnie przygotowane kiszonki, były bardzo popularnym trendem minionego roku. Trudno się dziwić, skoro posiadają tyle cennych właściwości prozdrowotnych. Jednym z naturalnych probiotyków są też ogórki kiszone, często wykorzystywane do sałatek, zapiekanek lub po prostu jako dodatek do mięsnego obiadu. Jakie cenne właściwości posiadają?

Są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Podobnie jak w przypadku zakwasu buraczanego, to dzięki procesowi kiszenia wytwarzają się bakterie kwasu mlekowego. Poprawiają one funkcjonowanie układu trawiennego i koncentrację, stanowią osłonę dla żołądka, wykazują działanie przeciwzapalne i oczyszczają organizm z toksyn. W jaki sposób przyrządzić ogórki kiszone samodzielnie w domu? Przepis znajdziesz poniżej.

2. Ogórki kiszone

 Ogórki kiszone Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kapusta kiszona i kimchi

Kapusta znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych i od lat stosowana przez nasze babcie do wzmocnienia odporności i walki z przeziębieniem. Jest źródłem witaminy A, C i tych z grupy B. To skarbnica błonnika pokarmowego, żelaza, fosforu, magnezu i wapnia.

Kapustę możesz łatwo ukisić w domu - wystarczy, że ją poszatkujesz, dodasz soli i przypraw i odczekasz około dwóch tygodni, by cieszyć się tym naturalnym probiotykiem. To właśnie wtedy następuje niezbędny proces fermentacji, podczas którego uwalniają się bakterie. Pamiętaj, żeby nie wylewać wody spod kapusty - możesz ją śmiało pić, ponieważ świetnie oczyszcza organizm i sprzyja poprawie trawienia.

Jeśli jesteś fanem azjatyckich smaków, koniecznie postaw na... kimchi. Ta pikantna koreańska kiszonka z fermentowanych warzyw (m.in. kapusty, rzepy, ogórka, czosnku i imbiru), to również źródło bakterii probiotycznych. Sprawdź, jak zrobić ten azjatycki dodatek.

3. Kimchi

 Kimchi Zobacz przepis

Kimchi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mleko i jego przetwory

Naturalne probiotyki znajdują się też w produktach mlecznych. Wybierz jogurt, kefir lub maślankę, które wzmocnią pracę twoich jelit. Pamiętaj jednak, żeby czytać etykiety ze składem produktu, żeby mieć pewność, że zawarte są w nim zdrowe szczepy bakterii.
Możesz też samodzielnie przygotować jogurt. Pyszny będzie ten smakowy na bazie mleka kokosowego lub naturalny z mlekiem krowim.

4. Domowy kremowy jogurt kokosowy

 Domowy kremowy jogurt kokosowy Zobacz przepis

Probiotyczny jogurt / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Naturalne napoje probiotyczne

Jeśli nie przepadasz za nabiałem albo kiszonkami lub po prostu nie masz czasu na ich wykonanie, może skusisz się na napoje z naturalnymi probiotykami? Należą do nich, oprócz zakwasu buraczanego i soków z kiszonek, także kombucha, kwas chlebowy i rejuvelac. Już tłumaczymy, co to za smakołyki.

Kombucha, inaczej nazywana grzybkiem herbacianym, to kolonia bakterii i drożdży. Grzyb kombucha, który dodaje się do posłodzonej herbaty, fermentuje i staje się bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i aminokwasów. Zawiera też magnez czy żelazo. Napój wzmacnia układ odpornościowy, pobudza organizm i wpływa na jego kwasowość.

 

Sprawdź także: Przepis na kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego


Kwas chlebowy powstaje z kolei w wyniku fermentacji drożdży. Jeśli przygotujesz go w domu, z pewnością będzie zawierał dużą ilość bakterii probiotycznych. Smakuje jak chleb razowy i świetnie nawadnia organizm. Polecany szczególnie na poprawę pracy układu trawiennego.

Trzecim napojem jest rejuvelac, który powstaje ze sfermentowanych nasion pszenicy, żyta, jęczmienia, gryki, prosa, quinoa i innych zbóż. Dostarcza witaminę K i te z grupy B. To źródło białka i węglowodanów, niezbędnych w dobrze zbilansowanej diecie. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

5. Kombucha według Ewy Wachowicz

 Kombucha według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kombucha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić kombuchę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak widzisz, wybierając ulubione codzienne potrawy, możesz wspierać swój organizm i poprawiać funkcjonowanie układu trawiennego. Wszystko za sprawą naturalnych probiotyków, tak niezbędnych dla zdrowia.

 

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Torta all’arancia di Sicilia

Przygotowanie pomarańczowego ciasta do góry nogami jest bardzo proste, ciasto...

Odsłon: 222

15 min
3
Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 107

30 min
5
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 238

30 min
4
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Stany zapalne to naturalna reakcja obronna organizmu, która pomaga w walce z infekcjami i uszkodzeniami tkanek. Problem pojawia się jednak wtedy, g...

1
Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

3
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

8