Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Zakwas z buraków czerwonych
  • Przetwory
  • Przepis na
Odsłon: 52700 14.12.2016

Zakwas z buraków czerwonych

do 15 min
15 min
>6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Zakwas z buraków czerwonych, czyli kiszone buraki czy zakwas buraczany robię systematycznie przez całą jesień i zimę. Ze szczególnym natężeniem w okolicach świąt Bożego Narodzenia, czyli jakieś 10 dni przed wigilią – wówczas bowiem zakwas służy nam nie tylko do popijania dla zdrowotności, ale i do ugotowania wigilijnego barszczu, który bez buraczanego zakwasu obejść się nie może.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Buraki wyszoruj dokładnie. Możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Ja obieram, bo nieobrane buraki dają moim zdaniem zbyt ziemisty smak kwasowi. Oraz obrane przed kiszeniem buraczki łatwo mogę wykorzystać do dalszych kulinarnych poczynań, a z obierek buraczanych nastawiłam ocet, bo może konieczne okaże się dokwaszenie wigilijnego barszczu – wtedy ocet buraczany będzie jak znalazł

2

Na dnie 4-litrowego słoja lub kamiennego garnka połóż obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Na nich umieść plastry buraków.
Zawartość naczynia zalej letnią solanką przygotowaną z 1 łyżki soli (25-30 g) na każdy użyty litr przegotowanej wody. Nie zaszkodzi zaszczepić nastawu bakteriami kwasu mlekowego (z żywych kiszonych ogórków, jabłek, kiszonki wielowarzywnej lub innego żywego fermentu), choć nie jest to konieczne. Wiele przepisów sugeruje użycie do zastartowania zakwasu kromki razowego pieczywa, ale nie polecam tej metody. Po pierwsze – trudno obecnie o prawdziwy żytni chleb na zakwasie, o ile nie upieczemy go sami. Po drugie – przy użyciu chleba trudno uniknąć obecności pleśni. I po trzecie wreszcie – nawet jeśli uda nam się użyć prawdziwego razowego chleba na zakwasie i unikniemy obecności pleśni – uzyskany zakwas nie będzie bezglutenowy. Czyli nie będzie uniwersalny. A to zawsze jest wada…

3

Naczynie z burakami na kiszony barszcz nakryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym, zabezpiecz gumką i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. Zawartość słoja trzeba mieszać 1-2 razy dziennie, aby uchronić ferment przed powstaniem pleśni. Wypływające na powierzchnię części stałe trzeba systematycznie zatapiać poprzez mieszanie. Na powierzchni pojawi się piana – jest to oznaka burzliwej fermentacji. Po kilku dniach ustanie ona, a kiszony barszcz wejdzie w fazę nieco spokojniejszą. Buraczki przestaną wypływać na powierzchnię. Fermentacja trwa przeważnie około tygodnia (zimą może potrwać nieco dłużej).

4

Gdy kwas uzyska smak odpowiadający Waszym kubkom smakowym – przecedźcie go i wlejcie do butelek, które umieścicie w lodówce. Z odcedzonych buraków można przyrządzić różne cuda, dlatego warto je zachować, również w lodówce. Niebawem napiszę kilka słów o ich wykorzystaniu. Buraki można także zalać wodą jeszcze raz i po 2 dniach ten szybki zakwas użyć do zupy.

5

Warto wiedzieć, że zakwas z buraków podłużnych jest zazwyczaj słodszy i delikatniejszy niż z okrągłych. Gotowy kiszony barszcz ma piękny, głęboki rubinowy kolor, jest przejrzysty (nie może być mętny), pachnie i smakuje przyjemnie. W zależności od ilości czosnku czy użytych dodatków może być mniej lub bardziej ostry. Ja lubię czuć czosnek, więc go nie żałuję. W chwili, gdy to piszę, cała kuchnia pachnie czosnkiem z fermentującego właśnie zakwasu.

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

zakwas z buraków

Fonka
Fonka
Przetwory

Zakwas z buraków do picia

Przetwory Zakwas z buraków do picia

Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, o...

  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki
  • Chleby

Odsłon: 2983

> 60 min >60 min
35
maciejmozejko
maciejmozejko
Dodatki

Zakwas na żurek

Dodatki Zakwas na żurek

Szybki sposób na zakwas na żurek. Idealny tuż przed świętami.

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7324

do 15 min 15 min
11
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Zupy

Zakwas z czerwonych buraków do picia lub na barszcz.

Zupy Zakwas z czerwonych buraków do picia lub na barszcz.

Łatwy sposób na pyszny zakwas z czerwonych buraków, który wykorzystać można d...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 3602

do 15 min 15 min
3

sałatka z kiszonych buraków czerwonych

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Przetwory

Zimowa sałatka z buraków z papryką

Przetwory Zimowa sałatka z buraków z papryką

Zwykle tę sałatkę przygotowuję w październiku, gdy wykopujemy w ogrodzie nasz...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Buraki
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 7303

> 60 min >60 min
17
Bellapi
Bellapi
Sałatki

Sałatka z pieczonych buraków z fasolą i ogórkiem kiszonym

Sałatki Sałatka z pieczonych buraków z fasolą i ogórkiem kiszonym

Bardzo smaczna sałatka. Połączenie słodkich pieczonych buraków z kwaśnymi kis...

  • Wielkanoc
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 3988

do 30 min 30 min
7
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach
Sałatki

Sałatka z buraków z zakwasu

Sałatki Sałatka z buraków z zakwasu

Niedawno pokazywałem przepis na barszcz z domowego zakwasu; nie znoszę marnow...

  • Polska
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Buraki
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Ciasta

Odsłon: 5444

do 30 min 30 min
4

wino z buraków czerwonych

annawk
annawk
Przekąski

Sałatka z buraków

Przekąski Sałatka z buraków

wielbiciele buraków powinni być zadowoleni

  • Wielkanoc
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Buraki
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Majeranek
  • Jajka

Odsłon: 22887

do 15 min 15 min
36
AnkaGotuje
AnkaGotuje
Sałatki

Surówka z buraków

Sałatki Surówka z buraków

Dzisiaj przepis na pyszną surówkę z surowych buraków.

  • Warzywa
  • Buraki
  • Owoce
  • Jabłka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Surówki

Odsłon: 57553

do 30 min 30 min
91
ElMar
ElMar
Sałatki

Surówka z buraków na ciepło

Sałatki Surówka z buraków na ciepło

Przepis na buraczki zasmażane.

  • Warzywa
  • Buraki
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 4258

> 60 min >60 min
5

Zakwas z butakow agnieszki maciag

kulinarneprzygody
kulinarneprzygody
Przetwory

Zakwas z buraków

Przetwory Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 13563

do 15 min 15 min
25
maciejmozejko
maciejmozejko
Dodatki

Zakwas na żurek

Dodatki Zakwas na żurek

Szybki sposób na zakwas na żurek. Idealny tuż przed świętami.

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7324

do 15 min 15 min
11
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przetwory

Zakwas z buraków

Przetwory Zakwas z buraków

Zakwas z buraków, czyli przepis na idealny zakwas buraczany. Wypróbuj prosty...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 1033

do 15 min 15 min
8

nalewka z czerwonych buraków

Wiech_K
Wiech_K
Dodatki

Sałatka z pieczonych buraków

Dodatki Sałatka z pieczonych buraków

Do obiadu składającego się z rosołu, pieczeni i klusek pasują albo buraczki,...

  • Warzywa
  • Kapusta
  • Buraki
  • Owoce

Odsłon: 17336

> 60 min >60 min
32
irma
irma
Napoje

Nalewka czosnkowa

Napoje Nalewka czosnkowa

Nalewka czosnkowa działa przeciwbakteryjnie i jest świetna na oczyszczenie ży...

  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Nalewki

Odsłon: 60950

do 30 min 30 min
95
KulinarnaChwila
KulinarnaChwila
Sałatki

Sałatka z buraków

Sałatki Sałatka z buraków

Czasami zostają nam buraki jak gotujemy barszcz czerwony, szkoda wyrzucić, pr...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 11815

do 15 min 15 min
25

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu

Śniadania Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu

Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...

  • Polska
  • Owoce
  • Jajka

Odsłon: 24

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem

Dania główne Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem

Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidor...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 32

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z rukolą, serem camembert, marynowaną gruszką i granatem

Sałatki Sałatka z rukolą, serem camembert, marynowaną gruszką i granatem

Sałatka jest wyśmienita, polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mięso
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 14

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem, rzodkiewką, papryką, żółtym serem i jajkiem

Sałatki Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem, rzodkiewką, papryką, żółtym serem i jajkiem

Sałatka jest bardzo dobra. Surowy kalafior jest bardzo smaczny i pasuje do rz...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 26

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Ziemniaczane piwonie

Dodatki Ziemniaczane piwonie

Ziemniaczki podane w formie kwiatków.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa

Odsłon: 28

do 60 min 60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Ola1984
Ola1984
Desery

Deser straciatella z frużeliną czereśniową

Desery Deser straciatella z frużeliną czereśniową

Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Ciastka

Odsłon: 130

do 30 min 30 min
4

Inne przepisy autora

Zupy

Zupa z zielonych szparagów

Przetwory

Dżem z truskawek z…masłem!

Desery

Skórka cytrynowa w cukrze

Dania główne

Lipskie rozmaitości, czyli Leipziger Allerlei

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Zupy

Zupa z zielonych szparagów

Zupy Zupa z zielonych szparagów

Natrafiłam na ten przepis, szukając jakiegoś nowego pomysłu na szparagi, i os...

  • Komunia
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Kremy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Kremy

Odsłon: 100

do 60 min 60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Przetwory

Dżem z truskawek z…masłem!

Przetwory Dżem z truskawek z…masłem!

W samym środku sezonu przygotowałam dżem z truskawek z masłem. Tak, z masłem!...

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Kremy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Kremy
  • Dżemy

Odsłon: 99

> 60 min >60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Desery

Skórka cytrynowa w cukrze

Desery Skórka cytrynowa w cukrze

Przy okazji przeprowadzania kuracji cytrynowej odkryłam nowy dla mnie produkt...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Owoce

Odsłon: 131

do 30 min 30 min
4
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Dania główne

Lipskie rozmaitości, czyli Leipziger Allerlei

Dania główne Lipskie rozmaitości, czyli Leipziger Allerlei

Lipskie rozmaitości (Leipziger Allerlei) to tradycyjne saksońskie danie z wio...

  • Komunia
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Kremy
  • Kasze
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kluski
  • Ciasta
  • Kremy
  • Bułki

Odsłon: 190

do 60 min 60 min
4
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Przetwory

Przetwory

Ogórki małosolne w słoiku

Przetwory

Najprostszy dżem truskawkowy

Przetwory

Dżem z truskawek z…masłem!

Przetwory

Domowy tarty chrzan na zimę

smaker
smaker
Przetwory

Ogórki małosolne w słoiku

Przetwory Ogórki małosolne w słoiku

Idealne do kanapek, grilla oraz letnich obiadów – ogórki małosolne. Poznaj pr...

  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 112

> 60 min >60 min
2
smaker
smaker
Przetwory

Najprostszy dżem truskawkowy

Przetwory Najprostszy dżem truskawkowy

Sezon na truskawki jest intensywny, ale krótki. Dlatego warto zatrzymać smak...

  • Owoce
  • Dżemy
  • Przetwory warzywne

Odsłon: 145

> 60 min >60 min
1
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu

Śniadania Omlet z płatkami owsianymi, cytrynowym serkiem ricotta i pestkami granatu

Wszystko co najlepsze na śniadanko. Jajka od szczęśliwych kurek, słodki serek...

  • Polska
  • Owoce
  • Jajka

Odsłon: 24

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem

Dania główne Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem

Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidor...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 32

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z rukolą, serem camembert, marynowaną gruszką i granatem

Sałatki Sałatka z rukolą, serem camembert, marynowaną gruszką i granatem

Sałatka jest wyśmienita, polecam.

  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mięso
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Szynki

Odsłon: 14

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem, rzodkiewką, papryką, żółtym serem i jajkiem

Sałatki Chrupiąca sałatka z surowym kalafiorem, rzodkiewką, papryką, żółtym serem i jajkiem

Sałatka jest bardzo dobra. Surowy kalafior jest bardzo smaczny i pasuje do rz...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 26

do 30 min 30 min
1
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Ziemniaczane piwonie

Dodatki Ziemniaczane piwonie

Ziemniaczki podane w formie kwiatków.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa

Odsłon: 28

do 60 min 60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Ola1984
Ola1984
Desery

Deser straciatella z frużeliną czereśniową

Desery Deser straciatella z frużeliną czereśniową

Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Ciastka

Odsłon: 130

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker

Zakwas z buraków czerwonych

Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
>6 osób

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 1/2 główki czosnku
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • woda filtrowana lub przegotowana i wystudzona
  • niejodowana sól kamienna

Sposób przygotowania:

1

Buraki wyszoruj dokładnie. Możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Ja obieram, bo nieobrane buraki dają moim zdaniem zbyt ziemisty smak kwasowi. Oraz obrane przed kiszeniem buraczki łatwo mogę wykorzystać do dalszych kulinarnych poczynań, a z obierek buraczanych nastawiłam ocet, bo może konieczne okaże się dokwaszenie wigilijnego barszczu – wtedy ocet buraczany będzie jak znalazł

2

Na dnie 4-litrowego słoja lub kamiennego garnka połóż obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Na nich umieść plastry buraków. Zawartość naczynia zalej letnią solanką przygotowaną z 1 łyżki soli (25-30 g) na każdy użyty litr przegotowanej wody. Nie zaszkodzi zaszczepić nastawu bakteriami kwasu mlekowego (z żywych kiszonych ogórków, jabłek, kiszonki wielowarzywnej lub innego żywego fermentu), choć nie jest to konieczne. Wiele przepisów sugeruje użycie do zastartowania zakwasu kromki razowego pieczywa, ale nie polecam tej metody. Po pierwsze – trudno obecnie o prawdziwy żytni chleb na zakwasie, o ile nie upieczemy go sami. Po drugie – przy użyciu chleba trudno uniknąć obecności pleśni. I po trzecie wreszcie – nawet jeśli uda nam się użyć prawdziwego razowego chleba na zakwasie i unikniemy obecności pleśni – uzyskany zakwas nie będzie bezglutenowy. Czyli nie będzie uniwersalny. A to zawsze jest wada…

3

Naczynie z burakami na kiszony barszcz nakryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym, zabezpiecz gumką i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. Zawartość słoja trzeba mieszać 1-2 razy dziennie, aby uchronić ferment przed powstaniem pleśni. Wypływające na powierzchnię części stałe trzeba systematycznie zatapiać poprzez mieszanie. Na powierzchni pojawi się piana – jest to oznaka burzliwej fermentacji. Po kilku dniach ustanie ona, a kiszony barszcz wejdzie w fazę nieco spokojniejszą. Buraczki przestaną wypływać na powierzchnię. Fermentacja trwa przeważnie około tygodnia (zimą może potrwać nieco dłużej).

4

Gdy kwas uzyska smak odpowiadający Waszym kubkom smakowym – przecedźcie go i wlejcie do butelek, które umieścicie w lodówce. Z odcedzonych buraków można przyrządzić różne cuda, dlatego warto je zachować, również w lodówce. Niebawem napiszę kilka słów o ich wykorzystaniu. Buraki można także zalać wodą jeszcze raz i po 2 dniach ten szybki zakwas użyć do zupy.

5

Warto wiedzieć, że zakwas z buraków podłużnych jest zazwyczaj słodszy i delikatniejszy niż z okrągłych. Gotowy kiszony barszcz ma piękny, głęboki rubinowy kolor, jest przejrzysty (nie może być mętny), pachnie i smakuje przyjemnie. W zależności od ilości czosnku czy użytych dodatków może być mniej lub bardziej ostry. Ja lubię czuć czosnek, więc go nie żałuję. W chwili, gdy to piszę, cała kuchnia pachnie czosnkiem z fermentującego właśnie zakwasu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki