Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka warstwowa z kurczakiem. Doskonałe pasuje na rodzinne spotkanie. Polecam.
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 614
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9248
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 614
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9248
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 75
Składniki
Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Wystudzić. Ziemniaki obrać i pokroić w drobniutką kostkę. To samo zrobić z marchewką. Z jajek wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Białka też zetrzeć na tarce, ale pół białka odłożyć do dekoracji - wyciąć kwiatki. Mięso obrać z kości. Poszarpać widelcem. Szczypior drobno pokroić. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, obrać i pokroić w drobną kostkę. Na talerzu ustawić obręcz tortownicy ( moja o średnicy 20 cm ). Na dno wyłożyć ziemniaki. Posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Lekko docisnąć. Posmarować majonezem i posypać szczypiorem. Na szczypior wyłożyć mięso i przykryć je zeszkloną cebulką. Posmarować majonezem. Następnie wyłożyć pokrojone drobniutko jabłko. Posmarować majonezem i przykryć marchewką. I znowu majonez. Połowę sałatki posypać startym żółtkiem , a drugą część startym białkiem. Z chleba odkroić skórki i zrobić z nich pień drzewa i gałęzie. Na żółtej części ułożyć kwiatki z białek , a na białej części połówki małych pomidorów. Poukładać jeszcze listki natki pietruszki i gotowe. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Smacznego.