Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny probiotyczny jogurt na bazie kremu kokosowego / śmietany kokosowej
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5405
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29753
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19404
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1049
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5405
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29753
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 230
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19404
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1049
Składniki
W dzbanku Bendera umieścić krem kokosowy, miód lub ksylitol i wlać gorącą wodę. Miksować aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawić na około 10 – 15 minut. Sprawdzić temperaturę – powinna być zbliżona do temperatury ciała, nie przekraczać 45 ○C. Dodać probiotyk z otwartych kapsułek lub łyżkę ekologicznego jogurtu naturalnego i dobrze wymieszać. Ponownie sprawdzić temperaturę, szczególnie jeśli dodaliśmy jogurt. Jeśli jest zbyt niska (poniżej 35 ○C), dolać odrobinę gorącej wody i ponownie wymieszać. Całość przelać do dobrze wymytego i wyparzonego wrzątkiem termosu. Nie nalewać do pełna, lecz zostawić około 1-2 centymetry od góry. Dobrze zakręcić odstawić na około 12 godzin.
Ostrożnie otwierać termos, bo jogurt może bąblować na skutek zachodzącej fermentacji. Delektować się smakiem. Zachować 1 łyżkę gotowego jogurtu jako starter do następnej porcji.