Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny probiotyczny jogurt na bazie kremu kokosowego / śmietany kokosowej
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 176
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 93
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 54
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 176
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 93
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 54
Składniki
W dzbanku Bendera umieścić krem kokosowy, miód lub ksylitol i wlać gorącą wodę. Miksować aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawić na około 10 – 15 minut. Sprawdzić temperaturę – powinna być zbliżona do temperatury ciała, nie przekraczać 45 ○C. Dodać probiotyk z otwartych kapsułek lub łyżkę ekologicznego jogurtu naturalnego i dobrze wymieszać. Ponownie sprawdzić temperaturę, szczególnie jeśli dodaliśmy jogurt. Jeśli jest zbyt niska (poniżej 35 ○C), dolać odrobinę gorącej wody i ponownie wymieszać. Całość przelać do dobrze wymytego i wyparzonego wrzątkiem termosu. Nie nalewać do pełna, lecz zostawić około 1-2 centymetry od góry. Dobrze zakręcić odstawić na około 12 godzin.
Ostrożnie otwierać termos, bo jogurt może bąblować na skutek zachodzącej fermentacji. Delektować się smakiem. Zachować 1 łyżkę gotowego jogurtu jako starter do następnej porcji.