Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy kremowy jogurt kokosowy

Domowy kremowy jogurt kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 5318

Delikatny probiotyczny jogurt na bazie kremu kokosowego / śmietany kokosowej

Składniki

  • 200 g kremu kokosowego
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 kapsułki dobrego suplementu z probiotykiem / 1 łyżka ekologicznego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowy kremowy jogurt kokosowy

Przygotowanie

  1. W dzbanku Bendera umieścić krem kokosowy, miód lub ksylitol i wlać gorącą wodę. Miksować aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawić na około 10 – 15 minut. Sprawdzić temperaturę – powinna być zbliżona do temperatury ciała, nie przekraczać 45 ○C. Dodać probiotyk z otwartych kapsułek lub łyżkę ekologicznego jogurtu naturalnego i dobrze wymieszać. Ponownie sprawdzić temperaturę, szczególnie jeśli dodaliśmy jogurt. Jeśli jest zbyt niska (poniżej 35 ○C), dolać odrobinę gorącej wody i ponownie wymieszać. Całość przelać do dobrze wymytego i wyparzonego wrzątkiem termosu. Nie nalewać do pełna, lecz zostawić około 1-2 centymetry od góry. Dobrze zakręcić odstawić na około 12 godzin.


  2. Ostrożnie otwierać termos, bo jogurt może bąblować na skutek zachodzącej fermentacji. Delektować się smakiem. Zachować 1 łyżkę gotowego jogurtu jako starter do następnej porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 maja 2015 Na załączonym zdjęciu widać wyrażnie, że jest pyszny ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń