Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pieczarkowy jest tak wszechstronny, że pasuje do wielu potraw – od placków ziemniaczanych, poprzez soczystą sztukę mięsa, aż po pieczoną rybę. Nawet pozornie zwykłe gotowane ziemniaki czy makaron nabiorą wspaniałego wyrazu, gdy zostaną polane takim sosem. Aby uszlachetnić danie, dodaj do niego kilka kurek lub borowików. Potrawę koniecznie udekoruj świeżym tymiankiem lub posiekaną natką pietruszki.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Obierz cebulę i pokrój w piórka lub kostkę. Obrany czosnek drobno posiekaj. W garnku lub na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż cebulkę z czosnkiem na złoty kolor. Umyte, oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki dodaj do cebuli i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut. Następnie wlej bulion lub wodę i zagotuj. W międzyczasie dokładnie rozmieszaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej w 100 ml wody i wlej do sosu. Doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej kremowy, dodaj do niego pokruszony sos topiony lub starty na tarce żółty ser. Wymieszaj do połączenia. W tym momencie dopraw solą i czarnym pieprzem. Na koniec wlej do garnka zahartowaną śmietanę, dokładnie wszystko wymieszaj i pogotuj chwilę (nie doprowadzaj do wrzenia).
Gotowy sos podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami i koniecznie posyp dużą porcją świeżych ziół.