Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos beszamelowy to gładki, biały sos, który zawiera zaledwie 3 podstawowe składniki: mąkę, mleko i masło. W kuchni francuskiej należy do 5 podstawowych sosów, który często jest też wykorzystywany jako baza do innych dań. Najczęściej sos beszamelowy jest używany do zapiekanek, w tym do lasagne.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 682
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 383
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 101
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 63
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 37
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 682
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 383
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 101
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 63
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 37
Składniki
W rondelku (na małym ogniu) rozpuść masło i dodaj mąkę. Możesz użyć sitka, by uniknąć grudek. Szybko wymieszaj składniki trzepaczką, aż masa będzie gładka i nabierze złotego koloru. Odstaw rondelek.
W drugim garnku podgrzej mleko, lecz nie doprowadzaj do wrzenia. Powoli wlewaj mleko na zasmażkę i energicznie mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Gdy wlejesz mleko w całości, postaw rondel z powrotem na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż uzyskasz dość gęstą konsystencją. Sos jest gotowy, gdy przywiera do tylnej części drewnianej łyżki.
Na koniec dodaj szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj 1-2 łyżki startego Parmigiano Reggiano. Taki sos beszamelowy jest charakterystyczny dla kuchni włoskiej i jest idealny do lasagne. Jeśli nie użyjesz sosu od razu, przykryj go szczelnie folią spożywczą, by na powierzchni nie powstał twardy kożuch.