Sos beszamelowy to gładki, biały sos, który zawiera zaledwie 3 podstawowe składniki: mąkę, mleko i masło. W kuchni francuskiej należy do 5 podstawowych sosów, który często jest też wykorzystywany jako baza do innych dań. Najczęściej sos beszamelowy jest używany do zapiekanek, w tym do lasagne.
Sos beszamelowy
Składniki
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli oraz świeżo startej gałki muszkatołowej
Składniki
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli oraz świeżo startej gałki muszkatołowej

Etapy przygotowania
W rondelku (na małym ogniu) rozpuść masło i dodaj mąkę. Możesz użyć sitka, by uniknąć grudek. Szybko wymieszaj składniki trzepaczką, aż masa będzie gładka i nabierze złotego koloru. Odstaw rondelek.
W drugim garnku podgrzej mleko, lecz nie doprowadzaj do wrzenia. Powoli wlewaj mleko na zasmażkę i energicznie mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Gdy wlejesz mleko w całości, postaw rondel z powrotem na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż uzyskasz dość gęstą konsystencją. Sos jest gotowy, gdy przywiera do tylnej części drewnianej łyżki.
Na koniec dodaj szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj 1-2 łyżki startego Parmigiano Reggiano. Taki sos beszamelowy jest charakterystyczny dla kuchni włoskiej i jest idealny do lasagne. Jeśli nie użyjesz sosu od razu, przykryj go szczelnie folią spożywczą, by na powierzchni nie powstał twardy kożuch.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 93

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 235

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 223
Ostatnio komentowane przepisy

Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 93

Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 235

Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 223



Składniki
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli oraz świeżo startej gałki muszkatołowej
W rondelku (na małym ogniu) rozpuść masło i dodaj mąkę. Możesz użyć sitka, by uniknąć grudek. Szybko wymieszaj składniki trzepaczką, aż masa będzie gładka i nabierze złotego koloru. Odstaw rondelek.
W drugim garnku podgrzej mleko, lecz nie doprowadzaj do wrzenia. Powoli wlewaj mleko na zasmażkę i energicznie mieszaj trzepaczką, by nie powstały grudki. Gdy wlejesz mleko w całości, postaw rondel z powrotem na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż uzyskasz dość gęstą konsystencją. Sos jest gotowy, gdy przywiera do tylnej części drewnianej łyżki.
Na koniec dodaj szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj 1-2 łyżki startego Parmigiano Reggiano. Taki sos beszamelowy jest charakterystyczny dla kuchni włoskiej i jest idealny do lasagne. Jeśli nie użyjesz sosu od razu, przykryj go szczelnie folią spożywczą, by na powierzchni nie powstał twardy kożuch.