Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos czosnkowy to dla wielu osób (jeśli nie większości!) ulubiony dodatek do potraw. Pasuje do pizzy, zapiekanek, mięs z grilla, pieczonych ziemniaków, frytek, wytrawnych naleśników, kanapek, sałatek… Jest po prostu pyszny i podkreśla smak większości wytrawnych dań. Jeśli należysz do entuzjastów sosu czosnkowego, ale dotąd nie zdarzyło ci się przygotować go samodzielnie, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Dostępny w sklepach sos czosnkowy nie umywa się do tego, który można zrobić ze świeżego czosnku!
Polecam.
Odsłon: 287
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 178
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 117
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 287
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 178
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 117
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 112
Składniki
Nałóż do salaterki lub słoika jogurt, śmietanę i majonez. Wymieszaj je dokładnie – do całkowitego połączenia.
Obierz czosnek. Posiekaj go bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę i dodaj do naczynia z sosem. Od liczby użytych ząbków czosnku zależy intensywność sosu. Już jeden duży ząbek zapewni czosnkowy smak. Jeśli chcesz uzyskać wyrazisty, ostry sos, użyj więcej czosnku. Możesz też dodatkowo „podkręcić” sos, dodając do niego musztardę.
Dodaj sok z cytryny, szczyptę cukru i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw je niewielką ilością soli i pieprzu. Na tym etapie smak czosnku nie będzie jeszcze mocno wyczuwalny. Odstaw sos do lodówki na kilka godzin.
Ponownie spróbuj sosu. Jeśli to konieczne, dodaj więcej soli i pieprzu. Tak przygotowany sos czosnkowy możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.