Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na słynny grecki sos tzatziki. Przygotowuje się go ze świeżych i prostych składników. W Polsce możemy mieć problem z odstaniem prawdziwego jogurtu greckiego, który powstaje na bazie mleka owczego. Z powodzeniem jednak możemy go zastąpić gęstym jogurtem typu greckiego.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 419
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 536
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 25
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 92
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 419
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 536
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 25
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 92
Składniki
Ogórki dokładnie umyj i osusz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.
Do jogurtu dodaj ogórki odsączone z soku, które puściły, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i posiekany koperek. Wszystko dopraw pieprzem do smaku i wymieszaj.
Gotowy sos tzatziki polej z wierzchu oliwą. Podawaj do grillowanych mięs, warzywnych placuszków lub jako przekąskę z chlebkiem pita i oliwkami.