Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sos grzybowy to idealny, jesienny dodatek do makaronów czy mięs. Ma bardzo mocny, leśno-ziołowy smak. Dodatek cytryny i koperku podkręca jego aromat. Sekretem tego dania jest użycie różnych rodzajów grzybów – w tym przypadku podgrzybków i prawdziwków. Możesz też jednak dodać koźlarzy, a nawet pieczarek. Dzięki temu smaki łączą się i na talerzu prawdziwie króluje las!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Grzyby oczyść na sucho lub na mokro, pod bieżącą wodą. Dobrze je osusz papierowym ręcznikiem. Mniejsze sztuki zostaw w całości, a większe podziel na połowy.
Na patelni rozgrzej razem masło z oliwą. Grzyby wrzuć na tłuszcz. Dopraw je solą i pieprzem. Koperek umyj i bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do grzybów.
Smaż wszystko razem do miękkości grzybów, kiedy lekko się zezłocą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez 1-2 minuty.
W mleku rozrób mąkę kukurydzianą, by nie było grudek. Przelej mieszaninę na patelnię razem ze śmietaną. Gotuj sos grzybowy na wolnym ogniu przez 5-10 minut do zgęstnienia. Zdejmij patelnię z ognia. Dopraw potrawę sokiem z cytryny i w razie potrzeby – solą i pieprzem.