Kremowy sos grzybowy to idealny, jesienny dodatek do makaronów czy mięs. Ma bardzo mocny, leśno-ziołowy smak. Dodatek cytryny i koperku podkręca jego aromat. Sekretem tego dania jest użycie różnych rodzajów grzybów – w tym przypadku podgrzybków i prawdziwków. Możesz też jednak dodać koźlarzy, a nawet pieczarek. Dzięki temu smaki łączą się i na talerzu prawdziwie króluje las!
Sos grzybowy
Składniki
- 500 g młodych podgrzybków i prawdziwków
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Składniki
- 500 g młodych podgrzybków i prawdziwków
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu

Etapy przygotowania
Grzyby oczyść na sucho lub na mokro, pod bieżącą wodą. Dobrze je osusz papierowym ręcznikiem. Mniejsze sztuki zostaw w całości, a większe podziel na połowy.
Na patelni rozgrzej razem masło z oliwą. Grzyby wrzuć na tłuszcz. Dopraw je solą i pieprzem. Koperek umyj i bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do grzybów.
Smaż wszystko razem do miękkości grzybów, kiedy lekko się zezłocą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez 1-2 minuty.
W mleku rozrób mąkę kukurydzianą, by nie było grudek. Przelej mieszaninę na patelnię razem ze śmietaną. Gotuj sos grzybowy na wolnym ogniu przez 5-10 minut do zgęstnienia. Zdejmij patelnię z ognia. Dopraw potrawę sokiem z cytryny i w razie potrzeby – solą i pieprzem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 67

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 499

Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 104
Ostatnio komentowane przepisy
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 67

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 499

Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 104



Składniki
- 500 g młodych podgrzybków i prawdziwków
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml mleka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Grzyby oczyść na sucho lub na mokro, pod bieżącą wodą. Dobrze je osusz papierowym ręcznikiem. Mniejsze sztuki zostaw w całości, a większe podziel na połowy.
Na patelni rozgrzej razem masło z oliwą. Grzyby wrzuć na tłuszcz. Dopraw je solą i pieprzem. Koperek umyj i bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do grzybów.
Smaż wszystko razem do miękkości grzybów, kiedy lekko się zezłocą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez 1-2 minuty.
W mleku rozrób mąkę kukurydzianą, by nie było grudek. Przelej mieszaninę na patelnię razem ze śmietaną. Gotuj sos grzybowy na wolnym ogniu przez 5-10 minut do zgęstnienia. Zdejmij patelnię z ognia. Dopraw potrawę sokiem z cytryny i w razie potrzeby – solą i pieprzem.