Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowy sos grzybowy to idealny, jesienny dodatek do makaronów czy mięs. Ma bardzo mocny, leśno-ziołowy smak. Dodatek cytryny i koperku podkręca jego aromat. Sekretem tego dania jest użycie różnych rodzajów grzybów – w tym przypadku podgrzybków i prawdziwków. Możesz też jednak dodać koźlarzy, a nawet pieczarek. Dzięki temu smaki łączą się i na talerzu prawdziwie króluje las!
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 255
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 112
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 62
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 94
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 255
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 112
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 62
Dziś na obiadek polecam pyszna Szynkę w sosie własnym
Odsłon: 94
Składniki
Grzyby oczyść na sucho lub na mokro, pod bieżącą wodą. Dobrze je osusz papierowym ręcznikiem. Mniejsze sztuki zostaw w całości, a większe podziel na połowy.
Na patelni rozgrzej razem masło z oliwą. Grzyby wrzuć na tłuszcz. Dopraw je solą i pieprzem. Koperek umyj i bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do grzybów.
Smaż wszystko razem do miękkości grzybów, kiedy lekko się zezłocą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez 1-2 minuty.
W mleku rozrób mąkę kukurydzianą, by nie było grudek. Przelej mieszaninę na patelnię razem ze śmietaną. Gotuj sos grzybowy na wolnym ogniu przez 5-10 minut do zgęstnienia. Zdejmij patelnię z ognia. Dopraw potrawę sokiem z cytryny i w razie potrzeby – solą i pieprzem.