Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy sos do jajek musi zawierać dużą ilość ziół i warzyw - drobno posiekanych, idealnie połączonych i pokrytych aromatycznym, kremowym dressingiem. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłych, jak i zimnych dań - nie tylko jajek, ale także wędlin, serów czy warzyw.
Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, warto odstawić pyszny, ale dość ciężki sos tatarski na rzecz lekkiego, aromatycznego dressingu ze świeżymi warzywami i ziołami, który idealnie sprawdza się do jajek, na kanapki czy nawet do sałatek. Wystarczy zamienić ogórki konserwowe na gruntowe i dodać dużą ilość rzodkiewki, by uzyskać wyjątkowy, lekko pikantny smak.
Klasyczny sos tatarski charakteryzuje się dużą ilością:
W tym przepisie na sos do jajek, użyj świeżych warzyw. Ogórki gruntowe dodadzą słodyczy i orzeźwienia, a z kolei rzodkiewka pikanterii i wyrazistości. Nie można zapomnieć o koperku, który sprawia, że całość staje się delikatna i ziołowa.
Nie musisz sztywno trzymać się podanych w przepisie na sos wiosenny do jajek składników. Z powodzeniem możesz dodać również inne warzywa, także te które akurat masz w lodówce. Najlepiej jednak sprawdzą się świeże nowalijki, dopiero co wyciągnięte z gruntu, dojrzałe z pierwszymi promieniami ciepłego słońca. Bez obaw możesz więc eksperymentować z dodatkiem:
Czosnek, sól i pieprz pozwolą ci na dopasowanie smaku sosu do swoich indywidualnych preferencji. Jeśli uwielbiasz sos czosnkowy, możesz też dodać przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku. Nie od dziś wiadomo, że najlepszy do jajek jest sos chrzanowy - nie zapomnij więc dołożyć odrobiny ze słoiczka lub świeżo tartego. Klasyczny sos tatarski świetnie sprawdza się zimą, ale wiosną, na Wielkanoc, potrzeba czegoś znacznie bardziej orzeźwiającego!
By uzyskać efekt świeżości, najlepszy sos do jajek musi być na bazie jogurtu naturalnego. Jest on znacznie delikatniejszy i lżejszy, przez co znacznie lepiej komponuje się ze świeżymi warzywami i nie przytłacza ich aż nadto. By lekko podkręcić smak, nie bój się dodawać chrzanu czy czosnku, ale jeśli całość jest zbyt rzadka, możesz też dołożyć łyżkę majonezu. Pamiętaj tylko, by nie przesadzać, bo całość stanie się ciężkostrawna. Ciekawą alternatywą jest też dodanie łyżki soku z cytryny, dzięki czemu powstanie sos słodko-kwaśny, jeszcze bardziej orzeźwiający i wyjątkowy.
Wbrew pozorom wiosenny sos do jajek nie potrzebuje wielu przypraw - poza ziołami, sól i pieprz całkowicie wystarczą. Jeśli jednak wolisz bardziej wyraziste smaki, dodaj znacznie więcej koperku, przyrządzając bardziej ekskluzywny sos koperkowy. Miłośnicy pikantniejszych aromatów mogą dołożyć szczyptę imbiru lub pieprzu cayenne - w połączeniu ze świeżym ogórkiem otrzymasz sos słodko-pikantny. Wystarczy ugotować jajka i podzielić podstawowy dressing na kilka miseczek, do których dodasz różne mieszanki przypraw. Za jednym zamachem możesz stworzyć całą gamę przystawek w różnych smakach.
Choć oczywiście osoby zabiegane mogą wykorzystać gotowy sos tatarski kupiony w sklepie, to jednak warto poświęcić te kilka chwil, by przygotować wyjątkowy dodatek do jajek, kanapek czy wędlin. Bo ten sos będzie idealnie pasował także do szynki pieczonej czy pasztetu z jajek. Wersja z tego przepisu będzie świetną alternatywą, jeśli znudził ci się już klasyczny sos koperkowy czy chrzanowy. Z powodzeniem możesz podać go także jako ciekawy dip do warzyw czy słonych przekąsek. Zastosowań tego dania jest całe mnóstwo! Jego dużą zaletą jest także szybkość przygotowania. Wystarczy zaledwie kilka chwil, by móc zadziwić wszystkich domowników i gości niesamowitą przystawką czy przekąską.
Przepisów na dodatek do jajek jest wiele: sos tatarski, sos chrzanowy czy musztardowy, ale zawsze warto spróbować czegoś nowego. To najlepszy sos do jajek na Wielkanoc!
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19395
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 559
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 191
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19395
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 559
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 191
Składniki
Ogórki i rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Koperek opłucz i drobno poszatkuj. Składniki przełóż do miski.
Do pokrojonych warzyw dodaj jogurt naturalny, musztardę i chrzan oraz przyprawy. Składniki wymieszaj.
Wielkanocny sos podawaj jako dodatek do ugotowanych jajek.