Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze przed nadchodzącymi świętami. Mięso wychodzi niezwykle soczyste, kruche i aromatyczne. Długo zachowuje świeżość i smak. Szynka pieczona - jak ją zrobić? Chcąc zadbać o jego głęboki smak i aromat wędliny, trzeba dobrze zamarynować mięso. Solankę do pieczonej szynki najlepiej zrobić tydzień wcześniej. Dzięki temu będziemy pewni, że upieczony kawałek mięsa nie wyjdzie zbyt suchy. Przygotowana marynata oprócz soczystości nadaje pieczonej szynce również odpowiedniego smaku i aromatu. Obowiązkowymi składnikami zalewy jest oczywiście: woda, sól, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i odrobina cukru. Można ją wzbogacić również o ulubione przyprawy tj: majeranek, goździki, pieprz czy jałowiec. Kolejnym krokiem jest natarcie mięsa przyprawami i upieczenie go w odpowiedniej temperaturze. Trzymając się poniższych kroków w przepisie, jesteście skazani na sukces. Pieczona szynka na Wielkanoc będzie idealnie krucha, soczysta i odpowiednio doprawiona. Z czym podać pieczoną szynkę na Wielkanoc? Pieczona szynka podana na ciepło z sosem sprawdzi się na pyszny obiad wielkanocny. Po przestudzeniu możemy pokroić ją na cienkie plastry i podawać jako dodatek do pieczywa.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 119
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 69
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 339
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4793
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 119
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 69
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 339
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4793
Składniki
Za przygotowanie pieczonej szynki na Wielkanoc zabierz się już tydzień wcześniej. Mięso opłucz pod zimną wodą. Oczyść z błonek i ponakłuwaj patyczkiem do szaszłyków.
Do garnka wlej wodę, dodaj sól peklową, liście laurowe, ziele angielskie i cukier. Zalewę do pieczonej szynki zagotuj i odstaw do wystudzenia.
Do zimniej zalewy włóż mięso (powinno być całkowicie przykryte taflą wody). Dodaj ząbki czosnku. Mięso pozostaw w marynacie na 5-7 dni. Szynkę przechowuj w lodówce. Raz dziennie zaglądaj do naczynia i przewracaj mięso na inną stronę, żeby równo się zamarynowało.
Po około tygodniu wyciągnij mięso na szynkę wielkanocną z zalewy, osusz i natrzyj je słodką i ostrą papryką, majerankiem i pieprzem.
Szynkę wielkanocną przełóż do rękawa. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Pieczoną szynkę na Wielkanoc podawaj na ciepło do obiadu lub po przestygnięciu jako wędlinę na kanapki.