Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Wędliny
  • Szynka pieczona na Wielkanoc
  • Wędliny
  • Przepis na

Szynka pieczona na Wielkanoc

10.04.2025 Odsłon: 8229
5.0 (17 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze przed nadchodzącymi świętami. Przygotowanie tego dania powinno się rozpocząć odpowiednio wcześniej, lecz mięso wychodzi niezwykle soczyste, kruche i aromatyczne. Pieczona szynka długo zachowuje świeżość i smak - to doskonałe danie do podania podczas świąt zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na pieczoną szynkę 

Szynka wieprzowa swoją popularność zawdzięcza łatwości przygotowania oraz wyjątkowemu smakowi. Choć przyrządzenie dania dla amatora gotowania może wydawać się wymagające, w rzeczywistości nie trzeba być szefem kuchni, aby osiągnąć świetny efekt. Podstawą sukcesu jest odpowiedni wybór mięsa - najlepiej sprawdza się świeża, surowa szynka wieprzowa w formie kulki z niewielką warstwą tłuszczu, która zapewni soczystość podczas pieczenia.

Kolejnym kluczem do przygotowania jest zalewa lub marynata. W naszym przepisie zastosowaliśmy odpowiednią mieszankę przypraw, m.in. soli, papryki czy liści laurowych. To podstawa do podkreślenia tradycyjnego smaku mięsa. Przepis na szynkę pieczoną wymaga również zastosowania odpowiednich urządzeń i akcesoriów. W przygotowaniu pieczeni pomocne będą podstawowe kuchenne akcesoria, takie jak:  

  • piekarnik (z termoobiegiem lub bez),  
  • rękaw do pieczenia,  
  • termometr do mięsa,  
  • ostry nóż,  
  • pędzelek do marynowania, 
  • naczynie żaroodporne.

Przygotuj je wcześniej i zabierz się do działania.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Kiedy przygotować pieczeń z szynki wieprzowej na Wielkanoc?

Pieczona szynka domowa na Wielkanoc wymaga odrobiny planowania - ale zdecydowanie warto się do niego zabrać z wyprzedzeniem. Kluczem do uzyskania idealnie kruchego i aromatycznego mięsa jest odpowiednie marynowanie, które powinno trwać od 5 do nawet 7 dni. Właśnie dlatego najlepiej zaplanować rozpoczęcie przygotowań kilka dni przed świętami - podobnie zresztą jak inne przepisy na Wielkanoc.

Tydzień przed to idealny moment, aby opłukać i oczyścić mięso, a następnie włożyć je do przygotowanej wcześniej, schłodzonej zalewy. Szynka wieprzowa w lodówce nasiąknie smakiem i aromatem. Ważne, aby codziennie kontrolować marynowanie - warto przewracać mięso na drugą stronę, aby zalewa równomiernie pokrywała całą powierzchnię. Dopiero po kilku dniach, tuż przed Wielkanocą, szynkę kulkę wyjmuje się z zalewy, osusza i naciera przyprawami.  

Co dodać do marynaty na pieczeń z szynki wieprzowej?

Dobrze skomponowana marynata to podstawa udanej pieczonej szynki wieprzowej - to właśnie ona odpowiada za głębię smaku, aromat i kruchość mięsa po upieczeniu. W tym przepisie do nacierania proponujemy użyć mieszanki słodkiej i ostrej papryki, majeranku oraz świeżo mielonego pieprzu.

Warto zadbać o to, by przyprawy dobrze przylegały do mięsa - najlepiej nacierać je dłońmi, lekko dociskając mieszankę do powierzchni. Jeśli czas pozwala, można pozostawić tak przygotowaną pieczoną szynkę domową na godzinę w temperaturze pokojowej przed wsadzeniem do piekarnika - pozwoli to przyprawom lepiej się wchłonąć.

Przepis na szynkę pieczoną możesz oczywiście zmodyfikować, zmieniając marynatę. Dodanie kilku ziaren jałowca wprowadzi leśny, lekko żywiczny aromat. Z kolei odrobina miodu lub syropu klonowego zamiast cukru sprawi, że smak będzie nieco bardziej złożony i słodkawy. W taki sam sposób możesz modyfikować też inne przepisy na mięsa. 

Jak piec soczystą szynkę pieczoną?

Pieczeń z szynki wieprzowej najlepiej umieścić ją w rękawie do pieczenia, który pomaga zatrzymać wilgoć i aromaty wewnątrz pieczeni. Jeśli nie używasz rękawa, możesz zastosować naczynie żaroodporne z pokrywką lub przykryć szynkę folią aluminiową, szczególnie w pierwszej fazie pieczenia.

Optymalna temperatura pieczenia to około 180°C. Szynkę wieprzową najlepiej piec około godziny na każdy kilogram mięsa, choć czas ten może się różnić w zależności od kształtu i grubości kawałka. Warto wspomóc się termometrem kuchennym - temperatura wewnątrz pieczeni powinna wynosić około 70–75°C, co oznacza, że mięso jest bezpieczne do spożycia i jednocześnie nieprzesuszone.

Pod koniec pieczenia warto rozciąć rękaw lub zdjąć przykrycie, by pozwolić mięsu lekko się zrumienić - wówczas przyprawy na wierzchu tworzą aromatyczną, apetyczną skórkę. Po wyjęciu z piekarnika nie krój szynki od razu - daj jej odpocząć przez 10–15 minut, najlepiej pod przykryciem. To pozwala sokom równomiernie rozprowadzić się wewnątrz mięsa i sprawia, że pieczeń pozostaje wilgotna po pokrojeniu. 

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 689

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 547

do 15 min 15 min
5
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Dania główne Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 131

do 15 min 15 min
6
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 103

do 30 min 30 min
3
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 976

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5284

do 15 min 15 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 689

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 547

do 15 min 15 min
5
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Dania główne Makaron z fenkułem i gorgonzolą

Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Ser
  • Sery pleśniowe
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 131

do 15 min 15 min
6
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 103

do 30 min 30 min
3
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 976

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5284

do 15 min 15 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Wędliny
Smaker
Szynka pieczona na Wielkanoc
Autor:
smaker
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
Zalewa:
  • 40 g soli pelkowej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1-1,5 l wody.
Do natarcia zamarynowanego mięsa:
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • łyżka ostrej papryki,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Za przygotowanie pieczonej szynki na Wielkanoc zabierz się już tydzień wcześniej. Mięso opłucz pod zimną wodą. Oczyść z błonek i ponakłuwaj patyczkiem do szaszłyków.

2

Do garnka wlej wodę, dodaj sól peklową, liście laurowe, ziele angielskie i cukier. Zalewę do pieczonej szynki zagotuj i odstaw do wystudzenia.

3

Do zimniej zalewy włóż mięso (powinno być całkowicie przykryte taflą wody). Dodaj ząbki czosnku. Mięso pozostaw w marynacie na 5-7 dni. Szynkę przechowuj w lodówce. Raz dziennie zaglądaj do naczynia i przewracaj mięso na inną stronę, żeby równo się zamarynowało.

4

Po około tygodniu wyciągnij mięso na szynkę wielkanocną z zalewy, osusz i natrzyj je słodką i ostrą papryką, majerankiem i pieprzem.

5

Szynkę wielkanocną przełóż do rękawa. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.

6

Pieczoną szynkę na Wielkanoc podawaj na ciepło do obiadu lub po przestygnięciu jako wędlinę na kanapki.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki