Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stała pozycja podczas sezonu na agrest.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1344
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7355
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2837
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1344
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7355
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2837
Składniki
Masło posiekałem na kawałki, dodałem mąkę i proszek do pieczenia. Posiekałem. Następnie dodałem żółtka jajek i zagniotłem ciasto. Gotowe podzieliłem na dwie części. Jedną połowę schowałem do lodówki, a do drugiej dodałem kakao i zagniotłem. Tą połowę również schowałem do lodówki.
W tym czasie ubiłem pianę z jajek ze szczyptą soli. Ubijając powoli dodawałem cukier.
Blaszkę (24x32) wyłożyłem papierem do pieczenia. Jasne ciasto rozgniotłem na całej powierzchni, następnie posmarowałem dżemem (u mnie agrestowy). Na warstwę dżemu gęsto wyłożyłem agrest i przykryłem go pianą. Na wierzch starłem ciemną warstwę ciasta.
Ciasto piekłem w 180 stopniach przez 40 minut. Ostudzone posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie:
Do surowego ciasta dodałem kurkumę, a warstwę dżemu przed wyłożeniem posypałem otrębami.