Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia bez sałatki jarzynowej nie mogą się udać. Ta potrawa króluje na naszych stołach w różnych postaciach, odmianach, wersjach kolorystycznych. Sałatka na święta Bożego Narodzenia musi charakteryzować się nie tylko wybornym smakiem, ale również prezentacją - powinna zachwycać i zachęcać do zjedzenia. Właśnie taka jest ta wyborna, nowoczesna sałatka świąteczna w tartaletkach, z dodatkiem kiełków.
Ta wigilijna sałatka pełna jest smaków, ale także i wartości odżywczych. Ryba, fasola i jajko dostarczają dużej ilości białka, które buduje mięśnie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, co jest szczególnie przydatne podczas świątecznych uczt, kiedy próbujemy walczyć z nadmiernym spożywaniem kalorii. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność tego dania, możesz zamienić majonez na jogurt naturalny lub grecki.
Miska, miseczka, deska do krojenia, forma na muffinki/tartaletki
Ten przepis na klasyczną sałatkę świąteczną sugeruje użycie tuńczyka lub śledzia, które charakteryzują się dość mocnym i wyrazistym smakiem. Możesz z powodzeniem spróbować użyć też innej ryby, jak chociażby łososia - także wędzonego. W takim przypadku jednak smak dania zmieni się, więc ważne, by dobierać składniki do indywidualnych preferencji smakowych. Do idealnej sałatki musisz użyć dobrze odsączonej ryby, by ta nie rozwodniła sosu.
Tę sałatkę świąteczną podaje się w tartaletkach - małych, kruchych ciasteczkach, dzięki czemu całe danie zyskuje ciekawej konsystencji i ekskluzywnej formy. Świetnie sprawdzi się także na uroczystych okazjach, kiedy podejmujesz znamienitych gości. Ważne jest jednak, by same tartaletki były idealne - nie mogą być zbyt twarde, ani nie powinny się kruszyć. Najważniejsze jest odpowiednio szybkie wyrobienie ciasta i najlepiej krótki odpoczynek w lodówce. Przestrzegaj ściśle czasu pieczenia, bo zbyt krótki lub długi pobyt w piekarniku sprawi, że całość może być zbyt twarda i sucha. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na ręczne przygotowywanie foremek do podania tradycyjnej sałatki, możesz z powodzeniem użyć również kupnych tartaletek.
W przepisie użyto klasycznego wręcz połączenia majonezu, jogurtu naturalnego i musztardy, dzięki czemu sos wychodzi dość gęsty i stabilny, choć jednocześnie mocno kaloryczny. Jogurt delikatnie rozrzedza dressing i dodaje przyjemnej kwaskowatości. Możesz go pominąć lub zamienić na sok z cytryny lub wodę z ogórków kiszonych, dzięki czemu ta efektowna sałatka na Wigilię zyska ciekawego aromatu.
Najlepiej jest użyć ziemniaków i marchewki gotowanych w mundurkach, co pozwala na zachowanie większości składników odżywczych oraz smaku i aromatu. Dzięki temu są też łatwiejsze w obieraniu i krojeniu, choć są osoby, które nie lubią gotować warzyw w mundurkach. Jeśli do nich należysz, możesz je obrać przed gotowaniem, ale uważaj, by ich nie rozgotować. Zbyt miękkie ziemniaki sprawią, że ta prosta sałatka świąteczna może zmienić się w kleistą masę.
Świeże koperek i szczypiorek są niezastąpione w tej klasycznej sałatce jarzynowej, gdyż podkreślają prawdziwy smak i aromat wszystkich pozostałych składników. Jeśli z jakiś przyczyn nie możesz lub nie chcesz użyć konkretnego zioła, możesz go zamienić na natkę pietruszki, rzeżuchę czy nawet drobno pokrojone paseczki papryki, które dodatkowo dodadzą pięknego koloru.
Kiełki rzodkiewek dodają całości chrupkości, ziołowego aromatu, lekkiej pikanterii oraz pięknego wyglądu. Jednak nie każdemu przypadają one do gustu, więc z powodzeniem możesz je zamienić na świeże zioła, drobno posiekanego ogórka czy paprykę. Sałatka wigilijna przede wszystkim ma przypaść do gustu tobie i twoim gościom, więc nie bój się modyfikować przepisu.
Najlepsze sałatki wigilijne to oczywiście śledzie pod pierzynką czy świąteczna sałatka gyros, ale wystarczy, że raz przygotujesz tę właśnie pozycję, a z pewnością od razu stanie się jedną z twoich ulubionych.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19781
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 461
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 430
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6823
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242363
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19781
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 461
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 430
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6823
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242363
Składniki
Przygotuj warzywa. Umyj ziemniaki oraz marchewkę dokładnie, a następnie ugotuj je w mundurkach w dwóch osobnych garnkach na średnim ogniu przez około 15 minut. Dodaj soli do gotującej się wody.
Pokrój ogórki kiszone oraz cebulę czerwoną w drobną kostkę. W tym czasie odsącz także kukurydzę oraz fasolę z puszki. Tuńczyka rozdrobnij na drobne części. Jeśli jest z oleju, to odsącz go. Całość składników na sałatkę wymieszaj, kontrolując poziom doprawienia. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Dodaj również posiekanego szczypiorku.
Przygotuj sos majonezowy. Połącz majonez, musztardę i jogurt oraz dodaj przypraw. Wymieszaj sos z warzywami oraz rybą i odstaw do lodówki na 15 minut.
Podane składniki na ciasto połącz i zagnieć. Powinno wyjść kruche ciasto, które za pomocą foremek uformujesz w pyszne ciasto. Ciasta nie musisz formować, aż na sam brzeg formy.
Tak przygotowane tartaletki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złocistego koloru. Po około 15-20 minut sprawdź, czy całość się ścięła. A następnie wyłóż do ostygnięcia, przez około 10 minut.
Rozdrobnij koperek na drobno.
Do przygotowanych tartaletek przełóż schłodzoną sałatkę. Udekoruj ją koperkiem-delikatnie oprószając lub według uznania, dodaj także kiełki rzodkiewki (opcjonalnie, ale świetnie podkręcą smak ostrości potrawy). Tak przygotowane tarlatetki wyglądają bardzo efektownie i zachwycą formą podania.