Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na Wigilię z tego przepisu nawiązuje do klasycznej sałatki śledziowej szuba, która jest tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, podawanym na wyjątkowe okazje. Nic dziwnego - całość jest zarówno pyszna, jak i pięknie wygląda. Choć wymaga nieco czasu przygotowań, to warto ją przyrządzić i zaskoczyć wszystkich członków rodziny.
Szuba należy do tradycyjnych sałatek wigilijnych, która jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole w Polsce i nie tylko. U nas jest bardziej znana jako "śledź pod pierzynką" z warzyw. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pojawiły się w drugiej połowie XX wieku, kiedy to po raz pierwszy podano ją poukładaną właśnie warstwami. Choć pierwotnie została stworzona po to, by ukryć smak i zapach nieświeżej ryby, to dzisiaj, kiedy wszystkie składniki są najwyższej jakości, ta świąteczna sałatka śledziowa podbija podniebienia wszystkich - małych i dużych.
Najlepiej jest użyć śledzi z oleju, które charakteryzują się mało intensywnym smakiem i nie są zbyt mocno słone. Spróbuj kawałka ryby, zanim użyjesz jej w przygotowaniu tej sałatki śledziowej z majonezem. Jeśli płaty są zbyt słone, wymocz je w wodzie przez 1-12 godzin, do momentu uzyskania odpowiedniego smaku, co jakiś czas sprawdzając. Ciekawym rozwiązaniem jest też moczenie w mleku, dzięki czemu śledź dodatkowo staje się bardziej miękki i delikatny.
Wiele składników tej sałatki śledziowej warstwowej może puszczać wodę, co z kolei przyczynia się do rozwodnienia sosu. By tego uniknąć, dobrze jest odcisnąć warzywa przed włożeniem ich do miski. Buraków nie naciskaj jednak zbyt mocno, by nie straciły swojej struktury i koloru. Użyj majonezu dobrej jakości, gęstego i stabilnego. Dodatkowo, warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo z czasem ulegnie rozwodnieniu pod wpływem pozostałych składników. Dlatego najlepiej spożyj sałatkę wigilijną w ciągu 2-3 dni.
By ta kolorowa sałatka prezentowała się pięknie przez długi czas, warto poświęcić trochę czasu na jej dokładne ułożenie. By była stabilniejsza, dobrze jest po każdej warstwie, w szczególności tych z majonezem, wstawić naczynie z daniem do lodówki na 15-20 minut, by lekko stężało. Ważne jest też rozkładanie majonezu równomiernie - dobrym rozwiązaniem jest napełnienie nim szprycy do tortów i w ten sposób wyciskanie równomierniej warstwy. Użyj buraków o mocnym i intensywnym kolorze, dodając do nich łyżeczkę octu, który pomoże zachować barwę. Ważne jest też gotowanie czy pieczenie w skórkach i delikatne traktowanie warzyw po obróbce cieplnej.
Ta klasyczna sałatka świąteczna powinna być podawana w głębokiej, przezroczystej misce, dzięki czemu będzie doskonale widać wszystkie warstwy, a samo danie zachwyci swoją elegancją. Inną możliwością jest przygotowanie jej w naczyniu z odpinanym rantem, najlepiej wyłożonym papierem do pieczenia. Po odpowiednio długim schłodzeniu, możesz podać szybką sałatkę śledziową na Wigilię w formie tortu, choć jej krojenie będzie wymagało nieco wprawy i może być trudne.
By przygotować sałatkę na Wigilię bez mięsa, możesz zamienić śledzie, dodając:
Pyszna będzie też super prosta sałatka z tortellini. Z kolei, jeśli nie przepadasz za filetami śledziowymi, ciekawą modyfikacją będzie warstwowa sałatka z tuńczykiem, a nawet krewetkami. Szuba jest dość delikatną i stonowaną w smaku propozycją, stąd możesz ją lekko zmodyfikować, dokładając drobno posiekane ogórki kiszone, jednocześnie zmniejszając ilość ziemniaków, które charakteryzują się mdłością.
Wigilijny stół musi uginać się od tradycyjnych potraw. Ten przepis na idealną sałatkę stanie się twoim ulubionym, bez którego nikt nie wyobrazi sobie nadchodzących świąt. Ta rosyjska sałatka śledziowa będzie zachwycać smakiem i wyglądem.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 64
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 64
Składniki
Filety odsącz i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz, a potem rozdrobnij. Ziemniaki ugotuj do miękkości, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Marchewki także ugotuj i pokrój w kostkę podobnej wielkości. Buraki ugotuj lub upiecz do miękkości w skórkach. Obierz je i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj, a następnie przelej wrzącą wodą. Dodaj ją do śledzi i wymieszaj.
W dużej salaterce umieszczaj kolejno: ½ ziemniaków, majonez, ½ śledzi, majonez, jajka, majonez, ½ marchewki, majonez, ½ buraków, majonez, ½ ziemniaków, majonez, ½ śledzi, majonez, ½ marchewki, majonez, ½ buraków, majonez. W trakcie składania sałatki każdą warstwę posyp szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę na wigilię podawaj po schłodzeniu w lodówce, udekorowaną natką pietruszki.