Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka świąteczna to danie niezbędne na każdym wigilijnym stole. Musi być nie tylko pyszna, ale także łatwa i szybka w przygotowaniu, dzięki czemu nie zabierze ci wiele czasu w trakcie świątecznej zawieruchy przygotowań. Zobacz, jak przyszykować świetną sałatkę świąteczną bez trudu.
Podczas kolacji wigilijnej na stole obowiązkowo musi pojawić się sałatka śledziowa czy warstwowa sałatka jarzynowa. Jeśli jednak czujesz już przesyt rybami lub szukasz szybkiego przepisu na danie dla całej rodziny, to koniecznie musisz sprawdzić tę recepturę. Nie tylko święta Bożego Narodzenia będą do tego dobrym pretekstem; sprawdzi się też przy Wielkanocy, imprezach rodzinnych czy wielu innych okazjach. Dużą zaletą tej sałatki jest dostępność wszystkich składników w niemal każdym sklepie spożywczym, będąc idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. To też idealna, szybka sałatka dla gości, także tych niespodziewanych.
Ten przepis na sos do sałatki bazuje głównie na soli, pieprzu i soku z ogórków kiszonych. Poziom słoności i ostrości jest kwestią indywidualną, dlatego najlepiej jest dozować przyprawy ostrożnie i stopniowo. Znacznie lepiej sprawdzi się też świeżo mielony czarny pieprz, który charakteryzuje się większą intensywnością i mocniejszym aromatem. Jeśli sok z ogórków jest zbyt łagodny, możesz dolać odrobinę octu winnego lub jabłkowego. Sprawdzi się też świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który dodatkowo doda cytrusowego smaku. Ketchup dodaje nuty słodyczy i ostrości, ale dla jeszcze większego wzmocnienia smaku, możesz dołożyć też łyżeczkę musztardy. Ciekawie sprawdzi się również odrobina natki pietruszki czy koperku.
By danie wyglądało przepięknie na talerzu, musisz dopilnować, by wszystkie składniki sałatki były równo pokrojone, w średniej wielkości kostkę. Zbyt małe kawałki będą się rozpadać, a całość zacznie przypominać bardziej smarowidło. Używaj do krojenia ostrego noża, szczególnie do jajek. Pamiętaj też, by wszystko mieszać bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką, która jest delikatniejsza dla warzyw i umożliwia większą kontrolę nad całym procesem.
Rozwodniona sałatka świąteczna to koszmar każdego kucharza. By tego uniknąć, wszystkie składniki muszą być jak najlepiej odciśnięte z nadmiaru płynu. W tym przepisie dotyczy to ogórków kiszonych i kukurydzy konserwowej. Dobrym rozwiązaniem jest użycie papierowych ręczników kuchennych, które bardzo dobrze wchłaniają całą wilgoć.
Por charakteryzuje się dość ostrym, charakterystycznym smakiem, który jednak nie każdemu odpowiada. Możesz sparzyć posiekane warzywo wrzątkiem, a następnie schłodzić je pod zimną wodą i dokładnie odsączyć. To złagodzi jego smak i usunie część ostrości. Jeśli mimo to, jest dla ciebie zbyt intensywny, możesz go zastąpić szczypiorkiem, a nawet papryką czerwoną, która doda przyjemnej chrupkości i słodyczy.
Ta sałatka zimowa może być przechowywana do 2-3 dni w lodówce, pod przykryciem, by nie nasiąkła innymi zapachami. Jeśli chcesz przedłużyć jej przydatność do spożycia, możesz zastosować się do kilku rad poniżej. Upewnij się, że wszystkie składniki są najwyższej świeżości, zanim dodasz je do dania. Pamiętaj, że por i cebula powodują przyspieszenie fermentacji, dlatego jeśli chcesz przedłużyć świeżość sałatki, pomiń je lub zastąp. Jeśli masz taką możliwość, wmieszaj gotowy sos na 1-2 godziny przed postawieniem jej na stole.
Na świątecznym stole muszą pojawić się różnorodne sałatki świąteczne, takie jak sałatka z tuńczykiem czy powszechnie lubiany gyros, co wcale nie oznacza, że wszystkie one muszą być pracochłonne i czasochłonne. W tej wersji otrzymasz danie pełne smaku i aromatu, które miło zaskoczy wszystkich przy świątecznym stole.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25051
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 158
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25051
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 158
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, czyli zostaw je na około 8-10 minut od momentu zagotowania wody, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę.
Szynkę konserwową i ser żółty pokrój w drobną kostkę. Jasną część pora pokrój w cienkie plasterki, a potem posiekaj drobno. Ogórki kiszone odsącz, a potem pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.
Wrzuć wszystkie składniki do miski i delikatnie przemieszaj.
W miseczce wymieszaj majonez, sok z ogórków kiszonych, ketchup oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połącz składniki, aby uzyskać gładki sos. Dodaj go do wcześniej przygotowanych składników. Włóż sałatkę na kilka godzin do lodówki przed podaniem.