Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka sałatka dla gości z tuńczykiem to pożywny i wykwintny ratunek, jeśli nagle nawiedzili cię niespodziewani goście. Mieszanka jajek, ryby, groszku, ogórków kiszonych i oliwek została połączona kremowym, musztardowym sosem. Szczypiorek i koperek dodają świeżości. Całość jest szybka, smaczna i sycąca, możesz ją podać od razu po przyszykowaniu.
Ta prosta sałatka to danie, które zdecydowanie może cię uratować w wielu sytuacjach. Jest to idealna propozycja na szybki posiłek, który z powodzeniem może zastąpić nawet obiad. Na każdej imprezie czy wydarzeniu rodzinnym będzie prawdziwym hitem. Jej zaletą jest to, że większość składników to produkty trwałe i zamknięte w puszkach lub słoikach, które możesz przechowywać w spiżarce na zapas. Możesz podać ją od razu po przyszykowaniu lub dnia następnego, kiedy składniki się przegryzą. Sałatka z tuńczykiem jest bogata w białko, co zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Tuńczyk to także źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a groszek, oliwki i ogórki zawierają błonnik, witaminy i minerały.
Rodzaj użytego tuńczyka jest kwestią indywidualną. Choć wersja w sosie własnym jest mniej kaloryczna i bardziej zdrowa, to niektórzy uważają, że ryba w oleju jest smaczniejsza. Jeśli go używasz, bardzo dokładnie go odcedź z nadmiaru tłuszczu, aby ta pyszna sałatka na imprezę nie była zbyt tłusta i oleista, co mogłoby zepsuć kremową konsystencję sosu.
Jajka na twardo pokrojone w ładną kostkę zapewniają nie tylko piękną prezencję, ale także jednolite kawałki, które przyjemnie się spożywa. Kluczowe jest ustalenie odpowiedniego czasu gotowania, który wynosi 8 minut od momentu zagotowania wody. Nie przedłużaj tego czasu, bo przegotowane jajka mają tendencję do kruszenia się. Po ugotowaniu natychmiast ostudź je w zimnej wodzie, by zatrzymać proces gotowania. Używaj także ostrego noża i krój je delikatnym, ale pewnym ruchem.
Wodnista sałatka z jajkami najczęściej wynika z niedokładnego odcedzenia groszku, tuńczyka lub ogórków. Dlatego każdy z tych składników należy dobrze odsączyć na sitku i papierowych ręcznikach przed dodaniem wszystkiego do dania. Stosuj również gęsty jogurt naturalny i dozuj sok z cytryny racjonalnie, by dressing nie wyszedł zbyt rzadki.
Kawior łososiowy jest opcjonalny i pełni funkcję estetyczną i zapewnia przyjemnie słony posmak. Jednakże z pewnością nie jest to składnik tani czy powszechnie dostępny. Wizualnie świetnie zastąpi go owoc granatu - nada pięknego, rubinowego koloru i przyjemnej chrupkości. Jeśli chcesz nawiązać do smaku, można dodać kapary dla słonego posmaku lub paprykę pokrojoną w drobną kostkę dla koloru i chrupkości.
Ogórki kiszone możesz z powodzeniem zastąpić konserwowymi, ale smak sałatki będzie słodszy i mniej kwaśny. Warzywa kiszone wprowadzają intensywny, kwaskowaty smak powstający w wyniku fermentacji, który jest świetnym kontrastem dla łagodnego tuńczyka i jajek. Ogórki konserwowe w zalewie octowej są zazwyczaj bardziej słodkie. Lepiej unikać suszonych ziół w tej sałatce. Świeży koperek i szczypiorek są kluczowe, ponieważ zapewniają orzeźwienie, kolor i intensywny, wiosenny aromat, który świetnie komponuje się z rybą i ogórkiem.
Ta sałatka jest bardzo prosta i z powodzeniem można ją urozmaicać innymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się czerwona lub żółta papryka, awokado, czerwona cebula dla większej ostrości, czy kwaśne jabłko. Bardzo ciekawie będzie prezentować się również sałatka z brokułem lub ananasem. Jeśli zależy ci na zwiększeniu wartości energetycznej tego dania, możesz podać je z makaronem czy nawet z kurczakiem gyros. Sałatka z tortellini także będzie się prezentować wyjątkowo elegancko.
Taka smaczna sałatka idealnie sprawdzi się jako pożywny lunch czy przekąska, ale również będzie pyszną sałatką na Sylwestra, święta czy różnego rodzaju wydarzenia rodzinne. Danie zniknie z miski w pierwszej kolejności.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2377
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5043
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2377
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5043
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 144
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz, przestudź i pokrój je w kostkę. Odcedź tuńczyka z zalewy. Najlepiej sprawdzi się taki w kawałkach, w sosie własnym, ale jeśli takim nie dysponujesz, wykorzystaj dowolny wariant.
Odcedź groszek z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Możesz też wykorzystać podobną ilość (około 120 g) podgotowanego groszku mrożonego.
Pokrój w niewielką kostkę ogórki. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj posiekany drobno koperek i szczypiorek.
Przygotuj dressing z majonezu, jogurtu, musztardy i soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Dopraw sałatkę do smaku sola i pieprzem. Na samym końcu dodaj kawior i ostrożnie (by nie popękał) wymieszaj.