Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niespodziewani goście to zwykle powód do radości, ale często też niemały kłopot. Mając zaledwie godzinę do czasu ich przybycia, nie masz szans przygotować obiadu z deserem. Zapewne jednak chcesz poczęstować przybyszy, zwłaszcza jeśli mają za sobą długą podróż. Z pomocą przyjdzie ci szybka sałatka dla gości – tak pożywna, że może zastąpić solidny posiłek, a zarazem wykwintna i smaczna. Takie danie możesz przygotować z dowolnych niemal, dostępnych w domu składników. Charakteru nadasz jej niecodziennym dodatkiem, np. w postaci czerwonego kawioru albo owocu granatu – grunt, by stanowił piękny akcent kolorystyczny i pozostawił gości z poczuciem, że zostali poczęstowani wyjątkową, przyrządzoną specjalnie dla nich potrawą!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1282
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12144
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 32
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1282
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12144
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 32
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz, przestudź i pokrój je w kostkę. Odcedź tuńczyka z zalewy. Najlepiej sprawdzi się taki w kawałkach, w sosie własnym, ale jeśli takim nie dysponujesz, wykorzystaj dowolny wariant.
Odcedź groszek z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. Możesz też wykorzystać podobną ilość (około 120 g) podgotowanego groszku mrożonego.
Pokrój w niewielką kostkę ogórki. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj posiekany drobno koperek i szczypiorek.
Przygotuj dressing z majonezu, jogurtu, musztardy i soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Dopraw sałatkę do smaku sola i pieprzem. Na samym końcu dodaj kawior i ostrożnie (by nie popękał) wymieszaj.