Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1665
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1453
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1458
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1631
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1665
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1453
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1458
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1631
Składniki
BUŁKI: do miski wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, wsypujemy mąkę, sól, cukier i bazylię. Ciasto wyrabiamy 5-7 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 4 równe części i układamy na blaszce. Bułki lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200* (funkcja góra dół).
Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem (możemy użyć jajka, które wykorzystujemy później do panierowania kotletów) i posypujemy sezamem. Pieczemy 15-18 minut.
SOS: W miseczce umieszczamy majonez i musztardę, mieszamy na jednolity sos.
DODATKI: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę, kiedy lekko się zeszkli dorzucamy pieczarki i krótko przesmażamy. Zmniejszamy ogień na mały i dodajemy cukier oraz sos sojowy, mieszamy i czekamy aż pieczarki wchłoną płyn. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
KOTLETY: Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 równe porcje i formujemy z nich kotlety.
Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę i sezam, mieszamy, do drugiego talerza wbijamy i rozkłócamy jajka.
Kotlety panierujemy najpierw w jajku, a potem w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, na zloty kolor.
SKLADANIE BURGERA: Upieczone i lekko przestudzone bułki przekrajamy na pół (można je dodatkowo przypiec na suchej patelni), dół smarujemy sosem, kładziemy sałatę, kotlet i pieczarki, górę bułki również smarujemy sosem i przykrywamy burgera.