Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylki są bardzo smaczne.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 426
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 426
Składniki
Ogórki zielone dokładnie umyć. Pościnać piętki. Pokroić wzdłuż. Można to zrobić nożem z ząbkami wtedy powstanie ładny wzorek. Pokrojone ogórki zasypać solą. Pomieszać i pozostawić na ok 6 godzin. Powstały płyn odlać a do ogórków dodać płatki chili i czosnek drobniutko posiekany. W garnku zagotować zalewę tzn ocet z wodą, cukrem i olejem. Zalać ogórki i pozostawić na ok 12 godz. Do całkowitego wystudzenia. Ogórki przełożyć do słoików. Ładnie poukładać. Słoiki i wieczka powinny być wyparzone. Zalać miksturą spod ogórków. Dokładnie pozakręcać wieczka. Pasteryzować 10 min od zawrzenia wody. Wystudzone słoiki można zapakować do spiżarni. Warto pamiętać o opisaniu słoików. Smacznego.