Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast klasycznego mięsa wieprzowego, wołowego, wątróbki cielęcej, jako główny składnik pasztetu możesz wykorzystać ugotowane jajka. Zobacz, jak zrobić aromatyczny dodatek do kanapek. Dobrze smakuje też samodzielnie z sosem czosnkowym, majonezem albo sosem tatarskim. Wypróbuj przepis na pasztet z jajek, a nie pożałujesz.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 86
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 86
Składniki
Cebulę drobno posiekaj. Tak samo zrób z obranym czosnkiem. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Odsącz z tłuszczu i odłóż na bok.
Od dwóch surowych jajek oddziel białka od żółtek. Z odrobiną soli ubij na sztywną pianę.
Jajka na twardo zetrzyj na tarce albo bardzo drobno posiekaj ostrym nożem. Połącz z żółtkami, cebulą i czosnkiem, kwaśną śmietaną, musztardą, papryką słodką w proszku, majerankiem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę. Posiekaj szczypiorek i dodaj.
Teraz delikatnie wmieszaj sztywną pianę z białek. Wyrabiaj masę, aż wszystkie składniki się połączą. W razie potrzeby to dobry moment, aby jeszcze doprawić pasztet solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z grzałkami górną i dolną. Przełóż masę na pasztet z jajek do keksówki. Piecz około 40-45 minut.