Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotlety mielone z ryżem lub kaszą i posiekaną kapustą podsmażone i na koniec duszone w sosie pomidorowym. Jest to potrawa tak znana i często spotykana w naszej kuchni, że można ją uznać za stare, tradycyjne danie kuchni polskiej. Szczególnie smaczne gołąbki bez zawijania są z młodą kapustą lub stożkową, delikatną i słodką, a jeśli dodamy do nich zamiast ryżu drobną kaszę wiejską to otrzymamy potrawę niemalże królewską.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 862
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11740
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5309
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 862
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11740
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1320
Składniki
Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Przekładamy do miski, solimy i wyciskamy w dłoniach. Odstawiamy na bok, aby puściła sok i zmiękła.
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce smalcu, na dużej i głębokiej patelni Studzimy.
Do dużej miski przekładamy mięso mielone, kaszę, odciśniętą z soku kapustę i podsmażoną cebulkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Dorzucamy jajka i bułkę tartą. Dobrze wyrabiamy masę gołąbkową.
Na patelni, na której rumieniliśmy cebulę rozgrzewamy resztę smalcu. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w mące. Smażymy je na rumiano z obu stron.
Następnie zalewamy je 1.5 szklanki gorącej wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kotlety pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut. Na koniec posypujemy kotlety posiekaną natką.
Gołąbki bez zawijania gotowe!