Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zachowuje świeżość kolejnego dnia. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub słodki poczęstunek dla gości. Można je nadziać tym, co akurat masz pod ręką i co najbardziej lubisz - klasyczną konfiturą z róży, powidłami śliwkowymi, kremem czekoladowym, budyniem, a nawet słonym karmelem. Doskonale smakują też w wersji bez nadzienia, posmarowane dżemem, odrobiną miodu lub obficie oprószone cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz też polać je lukrem cytrynowym albo rozpuszczoną czekoladą. Najlepsze rogaliki roztaczają po kuchni tak apetyczny zapach, że trudno poprzestać potem tylko na jednej sztuce. To wypiek, do którego powraca się z sentymentem.
Papier do pieczenia
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9984
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11541
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 550
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9984
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11541
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 550
Składniki
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko (nie gorące!). Wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.
Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukier, żółtka i szczyptę soli. Dodaj wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Wyrób elastyczne ciasto.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek, dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj dalej, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i miękkie.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na koło o grubości ok. 5 mm, a następnie podziel na trójkąty (jak pizzę).
Na szerokim końcu każdego trójkąta ułóż porcję nadzienia, zwiń w rogalik zaczynając od podstawy i lekko zagnij końcówki do środka.
Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstaw na 15 minut, by lekko podrosły.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 25-30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Jeszcze ciepłe rogaliki oprósz cukrem pudrem.