Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu.
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 59
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 536
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 59
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 536
Składniki
Z plastra/krążka dyni usunąć środek z pestkami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym też lekko posmarowanym olejem. Oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Zmielone mięso z indyka pomieszać z mokrą kajzerką. Dodać przyprawę po staropolsku, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Do wyrobionego mięsa dodać delikatnie groszek z puszki, wcześniej osączony na sicie i pestki dyni. Tak przygotowanym mięsem wypełnić środek dyniowej obręczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę 15 min. Dynia musi być upieczona. Jeszcze gorącą posypać drobno startym żółtym serem, żeby się ser rozpuścił, albo wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika. Posypać uprażonymi pestkami. Smacznego.