Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 338
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2760
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 899
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1653
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14450
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 338
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2760
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 899
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1653
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14450
Składniki
Z plastra/krążka dyni usunąć środek z pestkami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym też lekko posmarowanym olejem. Oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Zmielone mięso z indyka pomieszać z mokrą kajzerką. Dodać przyprawę po staropolsku, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Do wyrobionego mięsa dodać delikatnie groszek z puszki, wcześniej osączony na sicie i pestki dyni. Tak przygotowanym mięsem wypełnić środek dyniowej obręczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę 15 min. Dynia musi być upieczona. Jeszcze gorącą posypać drobno startym żółtym serem, żeby się ser rozpuścił, albo wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika. Posypać uprażonymi pestkami. Smacznego.