Do góry

Dania główne Przepis na:

Dyniowy dysk z drobiowo-groszkowym środkiem

Dyniowy dysk z drobiowo-groszkowym środkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 490

Dodano:

Odsłon: 1463

Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • dynia 800 g ( krążek )
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do oprószenia
  • zmielony filet z piersi indyka 400 g
  • łyżka przyprawy po staropolsku
  • bułka kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
  • puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku
  • 2-3 łyżki startego żółty ser do posypania ( u mnie radamer )
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowy dysk z drobiowo-groszkowym środkiem

Przygotowanie

  1. Z plastra/krążka dyni usunąć środek z pestkami. Delikatnie posmarować olejem rzepakowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym też lekko posmarowanym olejem. Oprószyć solą i ziołami prowansalskimi.
    Zmielone mięso z indyka pomieszać z mokrą kajzerką. Dodać przyprawę po staropolsku, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Do wyrobionego mięsa dodać delikatnie groszek z puszki, wcześniej osączony na sicie i pestki dyni. Tak przygotowanym mięsem wypełnić środek dyniowej obręczy.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę 15 min. Dynia musi być upieczona.
    Jeszcze gorącą posypać drobno startym żółtym serem, żeby się ser rozpuścił, albo wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika.
    Posypać uprażonymi pestkami.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń