Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dip serowy to jeden niezastąpionych dodatków do każdego seansu filmowego z nachosami. Cechuje się kremowością, a także połączeniem pikanterii jalapeno ze słodyczą mleka i pomidorów. Zastosowanie mleka kondensowanego sprawia, że sos nie zastyga wraz z utratą temperatury. Zachowa swoją gładką konsystencję przez cały wieczór, a nawet dłużej.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 184
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 57
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 184
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 57
Składniki
Pomidory pokrój w drobną kostkę. Jedną garść odłóż na bok, na ręcznik papierowy. Podobnie posiekaj papryczki jalapeno.
W rondelku roztop masło i smaż pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulkę przez ok. 4 minuty. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż razem przez kolejne pół minuty.
Dodaj pokrojonego pomidora razem z puszczonym sokiem, papryczki jalapeno, chili, kminek, cebulę w proszku i cayenne. Gotuj przez 2 minuty.
Wlej mleko kondensowane i dodaj przesianą łyżkę mąki kukurydzianej. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodawaj partami do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj, by ser całkowicie się rozpuścił. Następnie od razu zdejmij dip serowy z ognia.
Odłóż gałązkę kolendry, a resztę posiekaj. Dodaj do sosu. Dip serowy przelej do miseczki. Na wierzchu połóż odłożone wcześniej, przesuszone kawałki pomidorów i posiekaną kolendrę.
Tak przygotowany dip świetnie sprawdzi się jako dodatek do nachosów, frytek czy chipsów. Możesz również podać go jako dodatek do warzyw i mięs z grilla.