Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kimchi (wym. kimczi), czyli kiszone warzywa, to przystawka podawana do każdego koreańskiego posiłku. Kimchi można spożywać soute, jako dodatek do jedzenia, można je grillować lub na jego bazie robić zupy. Poza tym kimchi jest bardzo zdrowe – zostało oficjalnie uznane za jedno z pięciu najzdrowszych dań na świecie.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5398
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5299
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5398
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1758
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5299
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1804
Składniki
Pokroić kapustę na ćwiartki, odciąć białe, twarde końcówki. Ćwiartki pokroić w kostkę i przepłukać w wodzie. Odsączyć. Dodać do kapusty sól i starannie wymieszać, tak aby sól pokryła każdy płatek kapusty. Kapustę odstawić na 2 godziny, mieszając ją co 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy owsiankę z przyprawami, którą wymieszamy z kapustą. W garnku mieszamy wodę, mąkę. Gotujemy na średnim ogniu 10 minut, aż zacznie puszczać bąble. Dodać cukier i gotować jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia i poczekać, aż się ostudzi.
Ostudzoną owsiankę przełożyć do miski. Dodać imbir, czosnek, cebulę, sos rybny i płatki chili. Dokładnie wszystko wymieszać, tak aby powstała pasta.
Do miski z pastą dodać warzywa (marchewkę, dymkę, rzepę). Dokładnie wymieszać.
Po dwóch godzinach kapustę, która pod wpływem soli puści sok bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć. Teraz łączymy ze sobą pokrojoną kapustę z pastą z warzywami. Dbamy, aby pasta była dobrze rozprowadzona. Koniecznie użyjcie do tego celu gumowych rękawiczek.
Nasze kimchi jest gotowe! Przekładamy je do onggi – glinianych naczyń – doskonale się sprawdzą te do kiszenia kapusty lub ogórków. Jeśli nie mamy takowych, można użyć plastikowych pojemników lub szklanych słoików. Całość odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby rozpoczął się proces fermentacji. Następnie kimchi przechowujemy w lodówce. Do spożycia jest gotowe już po 24-36 godzinach od włożenia do słoika.