Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kimchi (wym. kimczi), czyli kiszone warzywa, to przystawka podawana do każdego koreańskiego posiłku. Kimchi można spożywać soute, jako dodatek do jedzenia, można je grillować lub na jego bazie robić zupy. Poza tym kimchi jest bardzo zdrowe – zostało oficjalnie uznane za jedno z pięciu najzdrowszych dań na świecie.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10423
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 793
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8817
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1297
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10423
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4714
Składniki
Pokroić kapustę na ćwiartki, odciąć białe, twarde końcówki. Ćwiartki pokroić w kostkę i przepłukać w wodzie. Odsączyć. Dodać do kapusty sól i starannie wymieszać, tak aby sól pokryła każdy płatek kapusty. Kapustę odstawić na 2 godziny, mieszając ją co 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy owsiankę z przyprawami, którą wymieszamy z kapustą. W garnku mieszamy wodę, mąkę. Gotujemy na średnim ogniu 10 minut, aż zacznie puszczać bąble. Dodać cukier i gotować jeszcze przez minutę. Zdjąć z ognia i poczekać, aż się ostudzi.
Ostudzoną owsiankę przełożyć do miski. Dodać imbir, czosnek, cebulę, sos rybny i płatki chili. Dokładnie wszystko wymieszać, tak aby powstała pasta.
Do miski z pastą dodać warzywa (marchewkę, dymkę, rzepę). Dokładnie wymieszać.
Po dwóch godzinach kapustę, która pod wpływem soli puści sok bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć. Teraz łączymy ze sobą pokrojoną kapustę z pastą z warzywami. Dbamy, aby pasta była dobrze rozprowadzona. Koniecznie użyjcie do tego celu gumowych rękawiczek.
Nasze kimchi jest gotowe! Przekładamy je do onggi – glinianych naczyń – doskonale się sprawdzą te do kiszenia kapusty lub ogórków. Jeśli nie mamy takowych, można użyć plastikowych pojemników lub szklanych słoików. Całość odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby rozpoczął się proces fermentacji. Następnie kimchi przechowujemy w lodówce. Do spożycia jest gotowe już po 24-36 godzinach od włożenia do słoika.