Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo tak mało podgrzybków miałam w koszyku. Było też trochę gołąbków, gąsek, kilka rydzów i miseczka malutkich borowików do marynowania, więc grzybobranie nie całkiem bez powodzenia. No ale grzybów, które bym normalnie przeznaczyła do suszenia, zebrałam jak na lekarstwo. W sam raz na dodatek do żurku, bo suszarki nie warto było włączać. Żurek, choć nie ugotowany tradycyjnie (bo bez kiełbasy), okazał się bardzo smaczny. Ot, po prostu pyszny wegetariański żurek, któremu dzięki obecności grzybów nie brakuje smakowitości.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1643
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 925
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1643
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 925
Składniki
Włoszczyzna składa się zazwyczaj z 3-4 marchewek, 1-2 korzeni pietruszki, kawałka selera oraz kawałka pora. I z tego właśnie zestawu warzyw trzeba przygotować wywar, najlepiej z dodatkiem liści laurowych i angielskiego ziela, jednak zamiennie można użyć dowolnego bulionu warzywnego, czyli z obierek albo z tzw. bulionetki lub innych domowych koncentratów bulionowych.
Małe grzyby pokrój na ćwiartki, a większe – w paski.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, a następnie podsmaż grzyby na dużym ogniu, aż się lekko zrumienią.
Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj marchewkę i ziemniaki oraz podsmażone grzyby. Przykryj garnek i gotuj do miękkości warzyw.
Na patelni od grzybów rozgrzej drugą łyżkę masła klarowanego, a następnie smaż na małym ogniu cebulę pokrojoną w kostkę. Niech się powoli podsmaża, aż lekko się zrumieni.
Gdy warzywa w garnku zmiękną, dodaj rozmieszany zakwas na żurek i zagotuj. Dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Jeśli chcesz, możesz też dodać roztarty ząbek czosnku do smaku, ja czasem dodaję, a czasem nie.
W garnuszku wymieszaj mąkę orkiszową z zimną wodą, a następnie dodaj do garnka z zupą, mieszając. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz palnik.
W tym samym garnuszku roztrzep kwaśną śmietanę, a następnie wlej do niej chochelkę gorącej zupy, wymieszaj i dodaj jeszcze jedną chochelkę.
W ten sposób zahartujesz śmietanę, żeby się nie zwarzyła po dodaniu do garnka z żurkiem.
Na koniec do garnka z zupą dodaj podsmażoną cebulę.
Wymieszaj, ale już nie gotuj.
Żurek z grzybami podawaj gorący, a na talerzu możesz go oprószyć odrobiną dodatkowego pieprzu i majeranku. Smakuje wspaniale, a przy tym idealnie rozgrzewa po powrocie ze spaceru lub kolejnego grzybobrania.
To jest bardzo smaczna wersja żurku, inna, niż tradycyjny żur wielkanocny albo żurek śląski, ale uważam, że w niczym im nie ustępuje. Spróbuj go koniecznie, bo warto. Ja na pewno będę częściej gotować tę zupę. Smacznego!