Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i zdrowy domowej produkcji napój gazowany.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2016
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101768
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6202
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2016
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101768
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6202
Składniki
Chleb do przygotowania kwasu musi być całkowicie naturalny - czyli upieczony na zakwasie żytnim bez żadnych chemicznych dodatków.
Czerstwy chleb kroimy na kromki, podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 4 minuty, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru i będzie lekko przypalony na brzegach.
Podpieczony chleb i szyszki chmielu wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka godzin. Całkowicie wystudzony płyn przecedzamy przez gazę umieszczoną na sitku, dodajemy cukier, roztarte z cukrem droższe oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Kwas przelewamy do butelek (do 3/4 pojemności butelki) musi być miejsce na wytworzony gaz, butelki zamykamy szczelnie i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej w pozycji leżącej. Jest dobry do picia już po 2-3 dniach. Można go przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach. Najlepiej jest nastawiać w pojemnikach 10-15 litrów (z kranikiem). Smacznego!!!