Ten odcinek na pewno zainteresuje najmłodszych widzów, ponieważ Ewa zrobi kilka potraw specjalnie dla dzieciaków - wiedząc, że oglądają ją wraz z rodzicami czy dziadkami.
Milusińscy uwielbiają zupę pomidorową. Przepadają też za pizzą. I właśnie z tego powodu jako pierwsza powstanie błyskawiczna pomidorówka na domowym przecierze, podana z grzankami z pesto i mozzarellą.
Kolejną potrawą, za którą szaleją nasze pociechy, są hamburgery i stripsy z kurczaka. A to przecież fast food. Ewa zaproponuje smaczną alternatywę i zaprosi na gofroburgery. Przy okazji opowie też o historii samych gofrów. A warto wiedzieć, że pierwsze wafle powstały w Średniowieczu, wypiekano je w żeliwnych formach ogrzewanych nad ogniem. Co ciekawe - uboższe warstwy społeczeństwa jadały gofry ciemne, niesłodzone. Natomiast arystokracja uwielbiała wafle "na bogato" - słodkie i wypiekane z białej mąki pszennej.
Współcześnie istnieje wiele wariacji na temat gofrów - głównie na słodko. Natomiast w Stanach Zjednoczonych bardzo popularne są wafle wytrawne, podawane z panierowanym kotletem drobiowym. I właśnie takie gofry zobaczymy w "Ewa gotuje".
Na deser będą ciasteczka amerykańskie - z duża dawką czekolady. Ewa zrobi też makaron z serem - potrawę z jej rodzinnego domu.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 555. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl