Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dni. Deser ma stosunkowo niewielką wartość kaloryczną, więc można sięgać po niego bez poczucia winy. Łącząc kiwi z żelatyną, pamiętaj, że zawiera ono enzym (aktynidynę), który powoduje rozkład białek. Dodane do galaretki uniemożliwia jej stężenie (żelatyna składa się z białek). Owoce należy krótko sparzyć przed dalszą obróbką, by zahamować aktywność aktynidyny.
Tortownica 18 cm
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11122
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 297
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 383
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11122
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 297
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 383
Składniki
Zetrzyj na drobnych oczkach tarki czekoladę. Odcedź z zalewy kilkanaście wiśni koktajlowych.
Obierz kiwi. Pokrój w plasterki, umieść w durszlaku i zanurz na 10-15 sekund we wrzątku. Odcedź. Połowę owoców pokrój w kostkę.
Wymieszaj jogurt z przestudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Dosłodź masę do smaku cukrem pudrem. Wmieszaj w nią pokrojone w kostkę kiwi.
Przełóż tężejąca masę do tortownicy. Na wierzchu ułóż plasterki kiwi. Udekoruj wiśniami i posyp czekoladą. Wstaw ciasto na 3-4 godziny do lodówki.
Rozpuść galaretkę i żelatynę w gorącej (ale nie we wrzącej wodzie).
Rozgnieć herbatniki na proszek (możesz zmielić je w malakserze) i połącz z płynnym masłem. Przełóż do wyłożonej folią spożywczą tortownicy o średnicy 18 cm. Ugnieć na dnie i wyrównaj. Wstaw do lodówki.