Sezon na dynię

Rokitnik to owoc, po który warto sięgać jesienią i zimą, ponieważ zawiera dużo witaminy C ważnej dla naszej odporności. Można zrobić z niego odżywczy napój, który stanowi nieocenione wsparcie w profilaktyce i walce z infekcjami. Jakie właściwości ma rokitnik i jak przyrządzić z niego sok?

Na jesień i zimę warto przygotować zapasy soku z rokitnika | Fot. Canva Pro

Jesień i zima to czas, w którym szczególnie warto sięgać po naturalne źródła składników odżywczych wspierających naszą odporność. Jednym ze skarbów natury, niezastąpionym w profilaktyce i leczeniu sezonowych infekcji, jest rokitnik. Jego charakterystyczne pomarańczowe owoce są obfitym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Aby mieć go zawsze pod ręką, możesz przyrządzić z niego sok. Jak przygotować taki napój? I jakie właściwości ma rokitnik? Jedno jest pewne - jest ich więcej, niż się spodziewasz.

Złoty owoc lepszy od cytryny

Rokitnik zwyczajny to krzew należący do rodziny oliwnikowatych, występujący w Azji i Europie. Wyróżnia się on srebrzystymi, wąskimi liśćmi i charakterystycznymi, intensywnie pomarańczowymi owocami, które dojrzewają latem i utrzymują się na gałęziach aż do zimy. W naturalnych warunkach rośnie głównie w dolinach rzek oraz wzdłuż morskich wybrzeży. W Polsce na dzikiego rokitnika można natknąć się jedynie na wybrzeżu Bałtyku.

Nie bez powodu mówi się, że to złoty owoc lepszy od cytryny. Zawiera on wyjątkowo dużo witaminy C, co pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę substancję nawet w kilkuset procentach. Ponadto można znaleźć w nim niektóre witaminy z grupy B, witaminy A i E, a także magnez, żelazo, fosfor, potas i wapń. Nie sposób nie wspomnieć również o związkach bioaktywnych, zwłaszcza karotenoidach, które odpowiadają za jego pomarańczowy kolor i wykazują silne działanie przeciwutleniające.

Jakie właściwości ma rokitnik?

Są one naprawdę liczne. Jego spożywanie jest szczególnie korzystne dla układu krążenia, a to wszystko za sprawą obecnych w nim polifenoli i fitosteroli. W analizach naukowych owoce i ekstrakty z rokitnika przyczyniły się u osób z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i cholesterolu LDL, czyli tego potocznie nazywanego „złym”. Co ciekawe, jednocześnie doszło u nich do wzrostu stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL) we krwi.

Co jeszcze do zaoferowania ma nam rokitnik? Okazuje się, że oddziałuje on zbawiennie na skórę, łagodząc stany zapalne oraz zmiany typowe dla łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Ciekawostką jest fakt, że jego owoce zawierają olej, który stanowi źródło kwasu palmitoleinowego (omega-7) - związku występującego naturalnie w ludzkiej skórze, wspomagającego jej regenerację. Do właściwości rokitnika zaliczyć też można działanie neuroprotekcyjne i przeciwnowotworowe, m.in. w przypadku raka żołądka, okrężnicy i prostaty. 

Sok z rokitnika

 Sok z rokitnika Zobacz przepis

Sok z rokitnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić sok z rokitnika?

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i innych cennych związków rokitnik wspomaga odporność, będąc wartościowym elementem profilaktyki i leczenia sezonowych infekcji. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie jego owoców jest przygotowanie soku. Napój ten zachowuje większość składników odżywczych, a jednocześnie jest wygodny do spożycia - można pić go zarówno samodzielnie, jak i dodawać do wody, herbaty czy koktajli.

Jak zrobić sok z rokitnika? Najpierw należy opłukać owoce pod bieżącą wodą, osuszyć, zasypać kilogramem cukru i pozostawić na co najmniej osiem godzin. Następnie przełóż je do garnka i gotuj przez pół godziny od momentu wrzenia, cały czas mieszając. Po obróbce termicznej zostaw płyn do ostygnięcia i przelej go do szklanych butelek. Jeśli chcesz cieszyć się nim dłużej, pamiętaj o pasteryzacji.

Preferujesz sok z rokitnika bez cukru? W takiej wersji będzie równie smaczny, a do tego odpowiedni dla diabetyków. Do jego przyrządzenia wystarczą ci same owoce oraz woda. Dopilnuj, aby były one całkowicie przykryte płynem i gotuj je na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut, licząc od momentu zagotowania. Przecedź sok do szklanych butelek i zapasteryzuj. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu.

Źródła: Smaker.pl, vitapedia.pl, klaudynahebda.pl  

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Dosłownie wyłącza w mózgu chęć na słodycze. Kilka ziarenek pomoże schudnąć i zmniejszy stres »

Jedz zamiast słodyczy. 3 sztuki dziennie poprawią wygląd, koncentrację i wzmocnią kości »

Zdrowa przekąska. Skarb Małopolski odchudza, usuwa toksyny z jelit i wzmacnia kości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
>60 min
18
Dania główne Duszona łopatka do obiadu

Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...

Odsłon: 5579

60 min
18
Desery Rogaliki pistacjowe

Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...

Odsłon: 8713

30 min
18

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone znika w kilka minut z talerzy, więc tr...

Odsłon: 35548

30 min
58