Spis treści:
- Makaron dla cukrzyków - jaki mogą jeść?
- Dania z makaronem dla cukrzyków - przepisy o niskim IG
- Jak gotować makaron, żeby był bezpieczny dla diabetyków?
Dodatkowo ważne jest łączenie makaronu z warzywami, zdrowymi tłuszczami i chudym białkiem, co podnosi wartość odżywczą i zapewnia uczucie sytości. W tym artykule proponujemy przepisy na smaczne i niskoglikemiczne dania makaronowe, idealne dla osób dbających o poziom cukru we krwi.
Sprawdź także: Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania
Makaron dla cukrzyków - jaki mogą jeść?
Osoby z cukrzycą mogą sięgać po makarony o niskim indeksie glikemicznym, które wolniej podnoszą poziom cukru we krwi i zapewniają dłuższe uczucie sytości. Oto kilka polecanych rodzajów:
- makaron pełnoziarnisty – wykonany z mąki pełnoziarnistej, zawiera więcej błonnika niż makaron z białej mąki, co sprawia, że jego wchłanianie jest wolniejsze i nie powoduje szybkich wyrzutów insuliny,
- makaron gryczany – naturalnie bezglutenowy, bogaty w błonnik, minerały i przeciwutleniacze, z niższym IG niż makaron z pszenicy,
- makaron z ciecierzycy, soczewicy lub innych roślin strączkowych – ma wysoką zawartość białka i błonnika oraz niski indeks glikemiczny,
- makaron shirataki – (znany jako "konjac") jest niskokaloryczny i niemal pozbawiony węglowodanów, co minimalizuje wpływ na poziom cukru we krwi,
- makaron z orkiszu – pełnoziarnisty orkisz ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła pszenica i jest bogaty w błonnik, białko i witaminy z grupy B.
Każdy z tych makaronów, w połączeniu z warzywami, zdrowymi tłuszczami i białkiem, może stanowić smaczny i bezpieczny posiłek dla osób z cukrzycą.
Dania z makaronem dla cukrzyków - przepisy o niskim IG
Pyszny i bezpieczny makaron dla cukrzyków? Jaki mogą jeść? Już wiesz, o jakie rodzaje chodzi. Teraz czas na konkretne przepisy, które zawsze się udają i które mogą być też inspiracją do tworzenia innych receptur. Sprawdź poniższe dania z makaronem dla cukrzyków. Przepisy o niskim IG są proste w realizacji i zachwycą nie tylko diabetyków.
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem, warzywami i pesto
Składniki:
- 100 g pełnoziarnistego makaronu,
- 100 g fileta z kurczaka (pokrojonego w paski),
- cukinia (pokrojona w plastry),
- papryka (pokrojona w kostkę),
- 1/2 szklanki szpinaku,
- 2 łyżki pesto bazyliowego (najlepiej domowego, tutaj znajdziesz przykładowy przepis),
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Dodaj cukinię, paprykę i smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj szpinak i smaż przez kolejną minutę.
- Połącz makaron z kurczakiem i warzywami, dodaj pesto i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw pieprzem oraz solą. Podawaj.
Makaron z soczewicy z warzywami i hummusem (wegański)
Składniki:
- 100 g makaronu z soczewicy,
- marchewka (starta na tarce),
- cukinia (pokrojona w cienkie paski),
- 1/2 czerwonej cebuli (posiekanej),
- 2 łyżki hummusu (przykładowy przepis na domowy hummus znajdziesz tutaj),
- łyżka oliwy z oliwek,
- świeża bazylia do dekoracji,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, a następnie dodaj marchewkę i cukinię. Smaż do miękkości warzyw.
- Dodaj hummus i wymieszaj z warzywami.
- Wymieszaj całość z makaronem, dopraw do smaku i udekoruj bazylią przed podaniem.
Makaron gryczany z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 100 g makaronu gryczanego,
- 100 g świeżego filetu z łososia (pokrojonego w kostkę),
- ząbek czosnku (drobno posiekanego),
- szklanka świeżego szpinaku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, odrobina soku z cytryny.
Sposób wykonania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, a następnie kawałki łososia. Smaż przez 3-4 minuty.
- Dodaj szpinak i smaż do miękkości.
- Wymieszaj makaron z łososiem i szpinakiem, skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku i podawaj.
Makaron konjac z warzywami i tofu (wegańskie)
Składniki:
- 200 g makaronu konjac,
- 100 g tofu (pokrojonego w kostkę),
- marchewka (pokrojona w cienkie słupki),
- papryka (pokrojona w paski),
- garść świeżych kiełków (np. rzodkiewki lub brokuła),
- łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli,
- łyżeczka oleju sezamowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Odsącz makaron i przepłucz pod bieżącą wodą.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż tofu (do uzyskania złocistego koloru). Dodaj marchewkę i paprykę, smaż do miękkości.
- Dodaj makaron shirataki, sos sojowy i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Dopraw do smaku i podawaj z kiełkami.
Makaron z ciecierzycy z jarmużem, pomidorkami i fetą
Składniki:
- 100 g makaronu z ciecierzycy,
- szklanka liści jarmużu (porwanych na mniejsze kawałki),
- garść pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół),
- 50 g sera feta (pokruszonego),
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz i szczypta chili.
Sposób wykonania:
- Ugotuj makaron z ciecierzycy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć jarmuż, smaż przez kilka minut, aż lekko zwiędnie.
- Dodaj pomidorki i smaż przez chwilę (uważaj, żeby się nie rozpadły).
- Wymieszaj makaron z jarmużem i pomidorkami, dodaj fetę, dopraw solą, pieprzem i chili, a następnie podawaj.
Jak gotować makaron, żeby był bezpieczny dla diabetyków?
Prawidłowe gotowanie makaronu jest istotne w diecie cukrzycowej, gdyż wpływa na jego indeks glikemiczny, a tym samym na kontrolę poziomu cukru we krwi. Warto pozostawić go w formie lekko twardej, czyli al dente. Taki sposób przygotowania sprawia, że węglowodany w makaronie są wolniej przyswajane przez organizm, co pomaga uniknąć gwałtownych wzrostów glukozy. Warto również rozważyć schłodzenie ugotowanego makaronu, na przykład w lodówce, a następnie jego podgrzanie przed podaniem – proces ten sprzyja tworzeniu skrobi opornej, która obniża indeks glikemiczny potrawy.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Grzyby w chrupiącej panierce to hit w moim domu. Przepis jest naprawdę łatwy »
Obłędna i mięciutka fasolka w sosie. Do świeżego pieczywa lub soczystego mięsa »
Sernik, który zawsze się udaje. Jest wyjątkowy dzięki tej przyprawie »