Dania jednogarnkowe

Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że nabiera on istotnych wartości odżywczych. Nie wiesz, jak połączyć składniki, aby wyczarować pyszną surówkę? Sprawdź nasze top 7 surówek do obiadu.

Pyszne i zdrowe pomysły na surówki do obiadu | Fot.123RF/Picsel/natallyanaumava

Spis treści:

Surówka to dodatek do dań, który kojarzy się głównie z opcjami obiadowymi. Prawda jest jednak taka, że warto po niego sięgać jak najczęściej – na przykład jako uzupełnienie sycącej jajecznicy lub na kolacje do grillowanej ryby i gotowanego na parze drobiu. A to wszystko za sprawą licznych substancji odżywczych, które się w niej kryją. Surówka z czerwonej kapusty, na bazie zielonego i kiszonego ogórka, a może pora i cebuli? Możliwości jest naprawdę wiele. 

Sprawdź także: Warzywa krzyżowe na obniżenie ciśnienia. Koniecznie wprowadź je do diety, gdy masz z nim problemy

Jedz surówki, nie tylko do obiadu

Dlaczego warto jeść surówki? Powodów ku temu jest całkiem sporo. Po pierwsze opierają się one na bardzo ważnym elemencie naszej codziennej diety, a mianowicie – na warzywach. A te – jak wiemy – stanowią istną bombę witamin i minerałów. Sięgając po inne składniki każdego dnia, dostarczysz sobie całą gamę mikroelementów, które są niezbędne dla dobrego samopoczucia i nienagannego zdrowia. 

Surówki opierają się na nieprzetworzonych składnikach, które nie zostały poddane gotowaniu, duszeniu czy pieczeniu. Dzięki temu oferują one najwięcej cennych substancji odżywczych. Ale to nie wszystko, ponieważ zawierają one również najwięcej błonnika, który działa jak naturalna miotełka oczyszczająca twoje jelita.  

Jakie zalety ma błonnik znajdujący się w surówkach? Doniesienia ze świata nauki jasno pokazują, że ma on bezpośredni wpływ na stabilizację poziomu cukru we krwi. Ta z kolei jest istotna w procesie zrzucania i utrzymywania wagi. Odpowiednie stężenie glukozy we krwi nie pozostaje również bez znaczenia dla zapobiegania chorobom metabolicznym, w tym cukrzycy typu 2 oraz nadciśnieniu. Ponadto błonnik jest bardzo ważny dla zachowania odpowiedniego stężenia cholesterolu w organizmie. Okazuje się, że dieta, która w niego obfituje, przyczynia się do obniżenia jego frakcji LDL, której zbyt wysoka ilość we krwi zwiększa ryzyko chorób i incydentów sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu 

Ogromnym atutem surówek jest to, że można przygotować ich większą ilość na kilka dni, a nawet zastąpić nimi pełny posiłek. Jednak, aby to zrobić, należy dodać do nich kilka istotnych elementów, w tym źródła białka – na przykład nasiona i orzechy, oraz źródła tłuszczu – oliwę z oliwek lub inne tłuszcze roślinne. Oba te komponenty zapewnią ci długotrwałą sytość i zapobiegną sięganiu po niepotrzebne i kaloryczne przekąski. Właśnie dlatego jedz surówki – nie tylko do obiadu! 

Top 7 surówek do obiadu 

Jeśli brakuje ci pomysłów na to, jak łączyć ze sobą składniki, aby serwować smaczne i zdrowe dodatki do potraw, skorzystaj z naszej listy top 7 surówek do obiadu. Surówka z pora z jajkiem, surówka à la colesław, a może surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą? Do wyboru, do koloru.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem 

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to pozycja, która świetnie sprawdzi się z czerwonym mięsem. Zaserwuj ją z kotletami schabowymi, zrazami lub kotlecikami mielonymi, a doda ona tym ciężkim daniom nieco lekkości. Do jej wykonania potrzebujesz czerwonej kapusty, czerwonej cebuli, jabłka, wody, oliwy z oliwek oraz sosu greckiego. Możesz zaopatrzyć się w jego gotową wersję lub przygotować go własnoręcznie na bazie tymianku, oregano, natki pietruszki, suszonych pomidorów, soli, cukru oraz oleju rzepakowego.

Drobno poszatkuj kapustę w niewielkie paski. Następnie zabierz się za pokrojenie cebuli w piórka i starcie jabłka na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj zioła i przyprawy z olejem, połącz wszystkie składniki w misce i zaserwuj surówkę z posypką ze świeżej natki pietruszki.  

Surówka z pora z jajkiem 

Gustujesz w surówkach z kremowymi dodatkami? W takim razie postaw na taką z porem i jajkiem, którą uzupełnisz o połączenie gęstej śmietany lub majonezu. Potrzebne ci będą również takie składniki jak por, jajka, jabłka oraz świeżo mielony czarny pieprz.

Oczyść pora z niepotrzebnych liści i odetnij korzonek. Przekrój go wzdłuż i przepłucz warzywo pod bieżącą wodą. Poszatkuj go i pozostaw w misce na około godzinę. Ugotuj jajka na twardo i drobno je pokrój. Następnie zetrzyj jabłko na tarce o grubych oczkach. Połącz wszystkie składniki, skrop je cytryną i polej niewielką ilością miksu śmietany i majonezu. Dopraw całość do smaku pieprzem i solą. 

Surówka à la colesław 

Surówka à la colesław to nasza kolejna propozycja na liście top 7 surówek do obiadu. Jej sekretem jest sos czosnkowy, który przyrządzisz, łącząc ze sobą świeży czosnek, koperek, sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny. Wykorzystaj go do polania poszatkowanej kapusty pekińskiej, marchewki oraz cebuli. Odstaw danie na kwadrans, aby wszystkie smaki dokładnie się przegryzły. Niektórzy lubią serwować tę surówkę z dodatkiem kukurydzy lub zielonego groszku. Nie bój się zatem eksperymentować i dokładać własne komponenty. 

Surówka witaminowa 

Nie od dziś wiadomo, że zajadanie się surówkami to idealny sposób na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Jeśli zależy ci na dostarczeniu sobie cennych substancji odżywczych, stawiaj na jak najwięcej warzyw w zróżnicowanych kolorach. My proponujemy połączyć ze sobą kapustę pekińską, marchew, sok z cytryny, świeżą bazylię, świeżą pietruszkę, świeżą kolendrę, żółtą paprykę, pomidorki koktajlowe, cebulę dymkę i granat. Uzupełnieniem tej przekąski będzie dressing na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soli, pieprzu oraz suszonych pomidorów. 

Surówka z buraków 

Szukasz ekspresowych rozwiązań również w kwestii surówek? W takim razie wykonaj szybką i prostą opcję na bazie buraczków. Wystarczy, że ugotujesz lub upieczesz warzywa, aż do miękkości. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i dorzuć do nich czerwoną cebulę, francuski dressing i sok z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na kwadrans. Życzymy smacznego! 

Surówka po holendersku 

Uwielbiasz niecodzienne rozwiązania? W takim razie pokuś się o zaserwowanie pysznej surówki w wydrążonej czerwonej papryce. Wypełnij ją takimi składnikami jak marchewka, kalarepa, ogórek, pomidorki, rzodkiewka oraz włoski sos z dodatkiem ketchupu, cukru i naturalnego jogurtu. Mało kto przejdzie obok tego obiadowego dodatku obojętnie – nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze wygląda uroczo. Włoski dressing zrobisz, łącząc ze sobą biały pieprz, natkę pietruszki, bazylię, cebulę, słodką paprykę oraz olej rzepakowy. 

Surówka z trzech składników 

Nie masz zbyt dużo czasu, ale chcesz dodać do swojego obiadu zdrowy warzywny element? W takim razie przygotuj trójskładnikową surówkę. Możesz na przykład zmieszać ze sobą zielonego ogórka, cukinię i paprykę, które najpierw skropisz sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, a następnie doprawisz do smaku swoimi ulubionymi przyprawami i ziołami. Innym równie świeżym połączeniem jest zestaw, w którym pierwsze skrzypce gra por, pomarańcza i kapusta pekińska. Opcjonalnie możesz uzupełnić te składniki o świeżą natkę pietruszki.  

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Jesienne chili con carne. Bez tego dodatku nie może się obejść »

Popcorn nie tylko z kukurydzy. Zrobiłam z kaszy, wyszła zdrowa i pyszna przekąska »

Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Sałatki Sałatka szopska

To pyszna sałatka szopska, w Bułgarii podawana z serem bułgarskim, w towarzys...

Odsłon: 192

15 min
4
Zupy Zupa grzybowa z ziemniakami

Klasyczna, aromatyczna zupa grzybowa z ziemniakami. Idealna na chłodniejsze d...

Odsłon: 98

30 min
1
30 min
21

Polecane artykuły

Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Na czym polega system automatycznego dozowania detergentu w pralkach Electrolux?

Nowoczesne pralki Electrolux są wyposażone w zaawansowane technologie, które mają na celu poprawę efektywności prania oraz wygody użytkowania. Jedn...

0
Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

14
Ewa gotuje Ewa gotuje: Dyniowy forszmak z kociołka, krokiety z fetą i szpinakiem, ciasteczka maślane

W kuchni Ewy Wachowicz pomysły na pyszne dania nigdy się nie kończą. Tym razem nie zabraknie gotowania na świeżym powietrzu, na pierwsze danie prow...

0