Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pokażę Wam przepis, który bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni. Moja rodzina bardzo lubi makarony, a najlepiej smakują one z własnym domowym pesto. Pesto z bazylii to najczęściej robione i najbardziej popularne pesto na świecie. Na moim kanale znaleźć również możecie przepis na pesto z cukinii, które bardzo Wam polecam. Dzisiaj jednak zrobiłam ten bazyliowy klasyk o cudownym zielonym kolorze, wspaniałym aromacie i odświerzającym smaku. Takie pesto wykorzystuję nie tylko jako dodatek do makaronów. Często smaruję nim składane tosty z serem, panini, pizzę, jako dodatek do sałatek, do pieczonego łososia lub mięs, lista jest nieskończona. Jeśli mogę polecić Wam niespotykany sposób na jego wykorzystanie, to spróbujcie dodać troche do jogurtu greckiego. Zrobicie w ten sposób wspaniały dip do krakersów czy warzyw. Warto jest zrobić go więcej, na zapas, jako ze fantastycznie się mrozi.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 73
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 743
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 470
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 225
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 73
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 743
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 470
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 225
Składniki
Pesto można zrobić używając blendera, lub w tradycyjny sposób używając moździerza. Do Bendera wrzucić orzeszki piniowe, ząbki czosnku, parmezan i bazylie. Całość doprawić solą i pieprzem i zblendowac.
Kiedy składniki w blenderze dobrze się rozdrobnią dodawać do niego powoli oliwę cały czas blendujac. Gotowe pesto przechowywać w lodowce, w zamkniętym pojemniku, do tygodnia lub zamrozić. Smacznego!