Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pokażę Wam przepis, który bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni. Moja rodzina bardzo lubi makarony, a najlepiej smakują one z własnym domowym pesto. Pesto z bazylii to najczęściej robione i najbardziej popularne pesto na świecie. Na moim kanale znaleźć również możecie przepis na pesto z cukinii, które bardzo Wam polecam. Dzisiaj jednak zrobiłam ten bazyliowy klasyk o cudownym zielonym kolorze, wspaniałym aromacie i odświerzającym smaku. Takie pesto wykorzystuję nie tylko jako dodatek do makaronów. Często smaruję nim składane tosty z serem, panini, pizzę, jako dodatek do sałatek, do pieczonego łososia lub mięs, lista jest nieskończona. Jeśli mogę polecić Wam niespotykany sposób na jego wykorzystanie, to spróbujcie dodać troche do jogurtu greckiego. Zrobicie w ten sposób wspaniały dip do krakersów czy warzyw. Warto jest zrobić go więcej, na zapas, jako ze fantastycznie się mrozi.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1608
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 354
Składniki
Pesto można zrobić używając blendera, lub w tradycyjny sposób używając moździerza. Do Bendera wrzucić orzeszki piniowe, ząbki czosnku, parmezan i bazylie. Całość doprawić solą i pieprzem i zblendowac.
Kiedy składniki w blenderze dobrze się rozdrobnią dodawać do niego powoli oliwę cały czas blendujac. Gotowe pesto przechowywać w lodowce, w zamkniętym pojemniku, do tygodnia lub zamrozić. Smacznego!