Boże Narodzenie na słodko

Wiesz, dlaczego drugie śniadanie jest ważne? Bo to właśnie ono ratuje nas przed południową katastrofą energetyczną. Gdy organizm domaga się paliwa, a ty serwujesz mu kolejną kanapkę z żółtym serem, efektem jest senność i niechęć do życia. Poznaj nasze pomysły na śniadanie do pracy – żadnych kanapek.

Jajeczne muffinki to smaczny pomysł na zdrowe drugie śniadanie | Fot.123RF/Picsel/shashkina

Stoisz rano w kuchni i patrzysz na pusty pojemnik. W twojej głowie ponownie pojawia się myśl: „Co tam dzisiaj włożyć?”. I znowu sięgasz po chleb, masło i plasterek sera. Brzmi znajomo? Czas na kulinarną rewolucję.  

Drugie śniadanie to nie wypełniacz czasu między spotkaniami – to twoja tajna broń przeciwko popołudniowej apatii, bólom głowy i nieodpartej chęci zjedzenia całego automatu z przekąskami. Odkryj, jak małym kosztem zmienić swój dzień pracy z przetrwania na prawdziwą przyjemność. 

Ile posiłków dziennie powinniśmy jeść i dlaczego drugie śniadanie jest ważne? 

Zapytaj o to dietetyka, a usłyszysz mantrę: cztery do pięciu posiłków dziennie. Brzmi jak żmudny obowiązek? A gdybyśmy spojrzeli na to inaczej – jako na sposób na ujarzmienie własnego organizmu, który inaczej zemści się głodem o trzeciej po południu? 

Klasyczny układ to śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Niektórzy rezygnują z podwieczorku, inni z drugiego śniadania – ten drugi wariant to prosta droga do kłopotów. Dlaczego drugie śniadanie jest ważne? Bo między poranną kawą a obiadem mija zazwyczaj pięć-sześć godzin. Twój mózg w tym czasie pracuje na najwyższych obrotach – analizuje raporty, prowadzi negocjacje, rozwiązuje problemy. A do tego wszystkiego potrzebuje glukozy. 

Gdy poziom cukru we krwi spada, organizm przechodzi w tryb oszczędzania energii. Efekt? Słabsza koncentracja, wolniejsze myślenie, drażliwość i nagła chęć połknięcia wszystkiego, co wpadnie w twoje ręce. To dlatego po pominięciu drugiego śniadania łapiesz się na tym, że wcinasz w biegu batonik albo kolejną bułkę ze stołówki.

Regularne posiłki stabilizują poziom cukru, co przekłada się na równomierny poziom energii przez cały dzień. Drugie śniadanie to nie fanaberia – to inwestycja w produktywność. Badania pokazują, że osoby jedzące regularnie mają lepszą pamięć roboczą i szybciej przetwarzają informacje. Dodatkowo odpowiednie posiłki między śniadaniem a obiadem wspierają metabolizm, pomagają kontrolować wagę i chronią przed niezdrowym podjadaniem. 

Sprawdź także: Jajka na śniadanie. 5 propozycji na sycący początek dnia

Pomysł na śniadanie do pracy – żadnych kanapek 

Już wiesz, ile posiłków dziennie powinniśmy jeść. Pora teraz na garść kulinarnych inspiracji, dzięki którym już nigdy nie sięgniesz po nudne kanapki na drugie śniadanie. 

Jajeczne klasyki w nowej odsłonie 

Zapomnij o nudnej jajecznicy na zimno. Frittatę możesz upiec wieczorem w foremkach na muffiny – rano wystarczy je włożyć do pudełka i gotowe. Wymieszaj jajka z ulubionymi dodatkami: szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą czy papryką. Piecz je przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Taka przekąska to bomba białkowa, która da ci sytość na długie godziny. 

Kolejny hit to jajka na twardo podane w oryginalny sposób. Pokrój je na połówki, usuń żółtko, zmiksuj je z awokado, odrobiną jogurtu greckiego i szczyptą chili. Nałóż masę z powrotem na białka – otrzymujesz elegancką i zdrową przekąskę, która zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem. 

Wrapy i roladki – wszystko w jednym zawiniątku 

Tortilla to genialne rozwiązanie, gdy nie chcesz jeść kanapek. Posmaruj placek hummusem, ułóż plastry kurczaka, dodaj świeże warzywa (rukolę, pomidorki, ogórki), posyp startym serem i zawiń w ciasny rulon. Możesz też zrobić wersję wegetariańską z serkiem wiejskim, pestkami słonecznika i grillowaną cukinią. 

Roladki z szynki to kolejny pomysł dla zabieganych. Weź plaster szynki, posmaruj serkiem śmietankowym z ziołami, ułóż paski papryki i ogórka, a potem zwiń w rulonik. Trzy takie roladki dadzą ci porcję białka i warzyw bez grama nudy. 

Słodkie opcje bez wyrzutów sumienia 

Owsianka nie zawsze musi być ciepła. Overnight oats, czyli owsianka przygotowywana wieczorem, to trend, który warto wypróbować. Zalej płatki owsiane mlekiem roślinnym lub jogurtem, dodaj nasiona chia, trochę miodu i świeże owoce. Odstaw do lodówki na noc – rano masz gotowy, pyszny i zdrowy posiłek. 

Domowe batoniki z granoli to kolejny strzał w dziesiątkę. Zmiksuj płatki owsiane, masło orzechowe, miód, suszone owoce i ulubione orzechy. Uformuj w prostokąty, umieść na pół godziny w lodówce i gotowe. Takie batoniki możesz przechowywać nawet tydzień – idealnie na zapas! 

Źródła: smaker.pl, dietetycy.org.pl, healthline.com

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Co zrobić, żeby grzyby suszone nie były gorzkie? Moczenie w wodzie to za mało

Chrupiąca przekąska, która redukuje stres. Oczyszcza jelita, dba o serce i pomaga lepiej spać

Co zrobić, gdy kupisz kwaśne mandarynki? Japońska sztuczka dosłodzi je bez użycia cukru

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 13964

>60 min
16
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1609

>60 min
19
Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 2308

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 6378

30 min
4