Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam "Tort Ambasador"mniej bogaty bo bez brzoskwiń i orzechów. Tort jest duży, więc polecam go na większą imprezę. Tradycyjnie biszkopt jak i bazę do kremu przygotowuję dzień wcześniej...
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 164
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21569
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 132
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 164
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21569
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 89
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 132
Składniki
biszkopt: Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
krem: Mleko wstawiamy do zagotowania. Mąki rozrabiamy w pół szklanki mleka, dodajemy żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części. Dwie łyżki masy zostawiamy sobie aby posmarować cienko wierzch tortu przed wylaniem galaretki.
masa jasna: Do jednej połowy masy dodajemy 4-5 brzoskwiń pokrojonych w kostkę. masa ciemna: Do drugiej polowy masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy a następnie rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną gorzką czekoladę gorzką.
Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń połączonym w dowolnych proporcjach z wódką. Wkładamy w obręcz tortownicy i na nim należy rozsmarować masę ciemną, przykrywamy kolejnym blatem ciasta; nasączamy rozsmarowujemy masę z brzoskwiniami. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta nasączamy, smarujemy cienko kremem, układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.