Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona botwinka

Kiszona botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 309

Botwinka kiszona w solance - młode liście. Kiszona botwinka to jedna z moich ulubionych kiszonek. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa. Sok z kiszonych buraków to genialny napój, a delikatne buraczki oraz liście możesz jeść same lub dodać do innych potraw. To podstawowy przepis na kiszoną botwinkę. Składniki kiszonki - botwinka - solanka - przyprawy Sposób przygotowania Umyj i oczyść botwinkę. Wybierz zdrowe i jędrne liście z łodygami, możesz je pokroić lub wsadzić w całości. Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, koper) Zalej całość solanką (np. łyżeczka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka zakwasu z buraków). Daję nieco mniej soli ponieważ piję spore ilości soku. Botwinka kisi się około tygodnia. Fermentuj krócej, jeżeli zależy Ci zjedzeniu pysznych, kiszonych buraków i liści. Jeżeli wolisz sok z kiszonej botwinki, niech kisi się dłużej, nawet dwa tygodnie. Po dłuższym czasie buraki i liście oddają cały smak do zalewy. Kiszona botwinka to rarytas. Liście botwinki po ukiszeniu są całkiem mocne. Możesz je wykorzystać do przyozdabiania potraw lub zawinąć w nie dowolny farsz albo zrobić zupę z botwinki, tak jak ja to zrobiłam. Sloiki gotowe do sprzedaży. Zapraszam.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszona botwinka

Przygotowanie

  1. Botwinka kiszona jest super do sałatek i zup.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń