Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka szwedzka to pyszny, słodko-kwaskowaty dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się w zimie, kiedy świeże warzywa są trudno dostępne. Z tym przepisem zamkniesz smak lata w słoiku! Przygotowane w ten sposób ogórki wytrzymają wiele chłodnych miesięcy.
Polecam.
Odsłon: 816
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1531
Polecam.
Odsłon: 816
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1531
Składniki
Ogórki umyj i pokrój w plasterki o grubości ok. 2 mm. Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż warzywa do dużej miski.
W garnku rozpuść sól w wodzie. Zalej warzywa roztworem i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie odcedź je, a wodę wylej.
Przygotuj zalewę, w dużym garnku zagotowując wodę. Dodaj ocet i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia.
Na podaną ilość składników powinno wystarczyć 5 półlitrowych słoików.
Do czystych i wyparzonych słoików włóż warzywa, nie dociskając ich. Rozłóż równomiernie wszystkie przyprawy i czosnek. Wlej gorącą zalewę, przykrywając warzywa. Przemieszaj wszystko delikatnie widelcem, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Słoiki zakręć i postaw je do góry dnem. Poczekaj do całkowitego ostudzenia i sprawdź, czy zakrętki zostały zassane. Jeśli tak się nie stało, włóż je do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i zalej do ¾ wysokości wodą. Gotuj je przez 20 minut, a następnie wyjmij i ponownie postaw do góry dnem.
Gotową sałatkę szwedzką przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Zużyj w ciągu 6 miesięcy od przygotowania.