Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe ogórki kiszone będą idealnym dodatkiem do kanapek, obiadów, a nawet jako samodzielna przekąska przez cały rok. Do ich przygotowania wybierz niewielkie, twarde okazy bez uszkodzeń. Kiedy już będziesz mieć ogórki gruntowe, wystarczy kilka chwil, aby przygotować słoik pysznych przetworów na słono.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24822
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5970
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 201
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24822
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5970
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 201
Składniki
Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, pozbądź się zanieczyszczeń i delikatnie osusz. Każdy ząbek czosnku obierz. Chrzan także, dzieląc go na drobniejsze kawałki.
Przygotuj słoiki, wyparzone, suche i czyste. Składniki najlepiej podziel sobie na tyle części, ile jest słoików. Na dnie każdego z nich ułóż po gałązce kopru z baldachem. wrzuć po kilka ząbków czosnku i 3-4 niewielkich kawałków chrzanu. Jeśli używasz, włóż także liście porzeczki, dębu lub wiśni.
Teraz ułóż ogórki, jeden obok drugiego, dosyć ciasno. Na wierzchu ponownie ułóż po kilka gałązek kopru.
Wodę możesz zagotować, ale nie jest to konieczne. Wymieszaj ją z solą, dosyć dokładnie, aby sól się rozpuściła. Zalej ogórki w słoiku, a następnie zakręć. Odstaw do suchego i ciemnego pomieszczenia na kilka dni. Powinny być dobre już po około 10 dniach.