Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe ogórki kiszone będą idealnym dodatkiem do kanapek, obiadów, a nawet jako samodzielna przekąska przez cały rok. Do ich przygotowania wybierz niewielkie, twarde okazy bez uszkodzeń. Kiedy już będziesz mieć ogórki gruntowe, wystarczy kilka chwil, aby przygotować słoik pysznych przetworów na słono.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2809
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 428
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2375
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2809
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 428
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2375
Składniki
Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, pozbądź się zanieczyszczeń i delikatnie osusz. Każdy ząbek czosnku obierz. Chrzan także, dzieląc go na drobniejsze kawałki.
Przygotuj słoiki, wyparzone, suche i czyste. Składniki najlepiej podziel sobie na tyle części, ile jest słoików. Na dnie każdego z nich ułóż po gałązce kopru z baldachem. wrzuć po kilka ząbków czosnku i 3-4 niewielkich kawałków chrzanu. Jeśli używasz, włóż także liście porzeczki, dębu lub wiśni.
Teraz ułóż ogórki, jeden obok drugiego, dosyć ciasno. Na wierzchu ponownie ułóż po kilka gałązek kopru.
Wodę możesz zagotować, ale nie jest to konieczne. Wymieszaj ją z solą, dosyć dokładnie, aby sól się rozpuściła. Zalej ogórki w słoiku, a następnie zakręć. Odstaw do suchego i ciemnego pomieszczenia na kilka dni. Powinny być dobre już po około 10 dniach.