Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe ogórki kiszone będą idealnym dodatkiem do kanapek, obiadów, a nawet jako samodzielna przekąska przez cały rok. Do ich przygotowania wybierz niewielkie, twarde okazy bez uszkodzeń. Kiedy już będziesz mieć ogórki gruntowe, wystarczy kilka chwil, aby przygotować słoik pysznych przetworów na słono.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326198
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12023
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16660
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5389
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326198
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12023
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16660
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5389
Składniki
Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, pozbądź się zanieczyszczeń i delikatnie osusz. Każdy ząbek czosnku obierz. Chrzan także, dzieląc go na drobniejsze kawałki.
Przygotuj słoiki, wyparzone, suche i czyste. Składniki najlepiej podziel sobie na tyle części, ile jest słoików. Na dnie każdego z nich ułóż po gałązce kopru z baldachem. wrzuć po kilka ząbków czosnku i 3-4 niewielkich kawałków chrzanu. Jeśli używasz, włóż także liście porzeczki, dębu lub wiśni.
Teraz ułóż ogórki, jeden obok drugiego, dosyć ciasno. Na wierzchu ponownie ułóż po kilka gałązek kopru.
Wodę możesz zagotować, ale nie jest to konieczne. Wymieszaj ją z solą, dosyć dokładnie, aby sól się rozpuściła. Zalej ogórki w słoiku, a następnie zakręć. Odstaw do suchego i ciemnego pomieszczenia na kilka dni. Powinny być dobre już po około 10 dniach.