Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory do słoików na zimę są znacznie lepsze i smaczniejsze od zwykłych pomidorów z puszek, które można kupić w sklepie. Stanowią wspaniały dodatek do leczo, gulaszów, sosów. Podkreślają smak makaronów czy kasz. Cały proces ich przygotowania jest niesamowicie szybki i prosty, a najdłuższa jest pasteryzacja. Warto zaopatrzyć się w przynajmniej kilka dużych słoików na zimę, dzięki czemu zaoszczędzisz czas i pieniądze, ale także przekonasz się, jak wyjątkowe są w smaku.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5394
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1751
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5291
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1801
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5394
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1751
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5291
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1801
Składniki
Pomidory do słoików na zimę możesz przygotować pozostawiając skórki lub je zdejmując. Do leczo czy gulaszów lepiej sprawdzą się obrane pomidory. Możesz jednak obrać je też po otwarciu słoika lub zwyczajnie przetrzeć je przez sitko.
Jeśli chcesz obrać pomidory przed upakowaniem do słoików, zagotuj duży garnek wody. Pomidory umyj i zanurz we wrzącej wodzie na 30-60 sekund, aż skórka wyraźnie zacznie pękać. Następnie włóż je szybko do zimnej wody z lodem i pozostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej. Obierz.
Gotowe pomidory – ze skórką lub bez – podziel na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Upakuj je dość ciasno do wypasteryzowanych wcześniej słoików, pozostawiając ok. 1,5 cm przestrzeni na górze. Na podaną ilość pomidorów powinny wystarczyć 7-8 litrowych słoików.
Do każdego słoika wlej po 2 łyżki soku z cytryny i posyp ½ łyżeczki soli. Natkę pietruszki posiekaj i rozłóż równomiernie do słoików. Zagotuj wodę i zalej nią pomidory, by wszystkie były przykryte.
Słoiki mocno zakręć i wstaw do garnka wypełnionego gorącą wodą. Płyn powinien sięgać pod przykrywkę. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 45 minut.
Wyjmij słoiki z wrzątku i postaw na blacie. Zostaw je na 12-24 godziny, do całkowitego ostudzenia. Pomidory do słoików na zimę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 18 miesięcy.