Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory do słoików na zimę są znacznie lepsze i smaczniejsze od zwykłych pomidorów z puszek, które można kupić w sklepie. Stanowią wspaniały dodatek do leczo, gulaszów, sosów. Podkreślają smak makaronów czy kasz. Cały proces ich przygotowania jest niesamowicie szybki i prosty, a najdłuższa jest pasteryzacja. Warto zaopatrzyć się w przynajmniej kilka dużych słoików na zimę, dzięki czemu zaoszczędzisz czas i pieniądze, ale także przekonasz się, jak wyjątkowe są w smaku.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 421
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21912
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 421
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21912
Składniki
Pomidory do słoików na zimę możesz przygotować pozostawiając skórki lub je zdejmując. Do leczo czy gulaszów lepiej sprawdzą się obrane pomidory. Możesz jednak obrać je też po otwarciu słoika lub zwyczajnie przetrzeć je przez sitko.
Jeśli chcesz obrać pomidory przed upakowaniem do słoików, zagotuj duży garnek wody. Pomidory umyj i zanurz we wrzącej wodzie na 30-60 sekund, aż skórka wyraźnie zacznie pękać. Następnie włóż je szybko do zimnej wody z lodem i pozostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej. Obierz.
Gotowe pomidory – ze skórką lub bez – podziel na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Upakuj je dość ciasno do wypasteryzowanych wcześniej słoików, pozostawiając ok. 1,5 cm przestrzeni na górze. Na podaną ilość pomidorów powinny wystarczyć 7-8 litrowych słoików.
Do każdego słoika wlej po 2 łyżki soku z cytryny i posyp ½ łyżeczki soli. Natkę pietruszki posiekaj i rozłóż równomiernie do słoików. Zagotuj wodę i zalej nią pomidory, by wszystkie były przykryte.
Słoiki mocno zakręć i wstaw do garnka wypełnionego gorącą wodą. Płyn powinien sięgać pod przykrywkę. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 45 minut.
Wyjmij słoiki z wrzątku i postaw na blacie. Zostaw je na 12-24 godziny, do całkowitego ostudzenia. Pomidory do słoików na zimę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 18 miesięcy.