Schab na kanapki
Składniki
- ok 1,2 kg schabu środkowego
- sól
- szklanka wody
- 1 l mleka tłustego
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chili
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
Składniki
- ok 1,2 kg schabu środkowego
- sól
- szklanka wody
- 1 l mleka tłustego
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chili
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego

Potrzebne przybory kuchenne
garnek, ręczniki papierowe
Etapy przygotowania
Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i oprószyć solą. Pozostawić w lodówce na noc.
Do garnka nalać szklankę wody i zagotować. Dodać mleko. Do gotującego się mleka włożyć schab.
Dodać cebulę obraną i przekrojoną na 4 części oraz obrane ząbki czosnku i całe małe papryczki. Dodać liści laurowe i ziele angielskie.
Mięso musi być przykryte mlekiem. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku.
Gotować na wolnym ogniu ok 60 min. Od czasu do czasu obrócić mięso i pomieszać mleko.
Po ugotowaniu pozostawić mięso w mleku do wystudzenia. Wyjęty schab ładnie wytrzeć.
Wystudzone mięso kroić na cienkie plastry na kanapki lub grubsze np do sałatki.
Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (41)


Komentarze do przepisu (14)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17822
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 457
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5445

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2838
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 85

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17822
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 457
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5445

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2838



Składniki
- ok 1,2 kg schabu środkowego
- sól
- szklanka wody
- 1 l mleka tłustego
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chili
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i oprószyć solą. Pozostawić w lodówce na noc.
Do garnka nalać szklankę wody i zagotować. Dodać mleko. Do gotującego się mleka włożyć schab.
Dodać cebulę obraną i przekrojoną na 4 części oraz obrane ząbki czosnku i całe małe papryczki. Dodać liści laurowe i ziele angielskie.
Mięso musi być przykryte mlekiem. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku.
Gotować na wolnym ogniu ok 60 min. Od czasu do czasu obrócić mięso i pomieszać mleko.
Po ugotowaniu pozostawić mięso w mleku do wystudzenia. Wyjęty schab ładnie wytrzeć.
Wystudzone mięso kroić na cienkie plastry na kanapki lub grubsze np do sałatki.
Smacznego.
Przepis na tę smaczną , kruchą wędlinkę Polecam .;)
Schab przygotowany z przepisu ewaeu. Jest to pyszna wędlinka idealna na chlebek i tak do schrupania. Wędlinka o wyrazistym smaku , krucha i mięciutka. Jedynie to nie uzyskałam takiego pięknego kolorku, a po za tym pychotka.
Pyszności :)
Ewa, zrobiłam, ale nie wyszedł taki różowy tylko szary jak podczas pieczenia. Czy dodałaś sól do peklowania czy zwykłą?
Ja też takie wędliny lubię. super.