Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 964
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23162
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 964
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23162
Składniki
Umyte mięso z indyka zapakować do garnka. Zalać wodą. Zacząć gotować. Zdjać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa tj marchewki, pietruszki, selera, opieczone cebule. Dodać pieprz w ziarnach i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok 45 min. Wyjać mięso. Można zrobić np pierogi, krokiety, smarowidło do chleba. Wyjać warzywa. Zrobić np sałatkę jarzynową, albo pasztet warzywny. Wywar/rosół przecedzić. W garnku, na oleju zeszklić cebule pokrojone w kostkę i czosnek też drobno pokrojony. Wlać rosół. Dodać kiełbaski. Dodać liście laurowe i ziele angielski. Gotować ok 45 min na wolnym ogniu, do miękkości kiełbasek. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku. Dodać żurek z butelki i gotować jeszcze kilka minut. Kiełbaski wyjąć, pokroić i z powrotem wrzucić do garnka. Dodać majeranek, czosnek niedźwiedzi, chrzan, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Jajka ugotowane na twardo obrać, pokroić na części. Do zupy z kiełbaską, już na talerzu dodać pokrojone jajka. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką. Smacznego.