Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 591
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8867
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 591
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8867
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Składniki
Umyte mięso z indyka zapakować do garnka. Zalać wodą. Zacząć gotować. Zdjać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa tj marchewki, pietruszki, selera, opieczone cebule. Dodać pieprz w ziarnach i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok 45 min. Wyjać mięso. Można zrobić np pierogi, krokiety, smarowidło do chleba. Wyjać warzywa. Zrobić np sałatkę jarzynową, albo pasztet warzywny. Wywar/rosół przecedzić. W garnku, na oleju zeszklić cebule pokrojone w kostkę i czosnek też drobno pokrojony. Wlać rosół. Dodać kiełbaski. Dodać liście laurowe i ziele angielski. Gotować ok 45 min na wolnym ogniu, do miękkości kiełbasek. Jeśli jest taka potrzeba dodać wrzątku. Dodać żurek z butelki i gotować jeszcze kilka minut. Kiełbaski wyjąć, pokroić i z powrotem wrzucić do garnka. Dodać majeranek, czosnek niedźwiedzi, chrzan, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Jajka ugotowane na twardo obrać, pokroić na części. Do zupy z kiełbaską, już na talerzu dodać pokrojone jajka. Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką. Smacznego.