Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to warzywo, które posiada wiele cennych wartości odżywczych i minerałów. Królowa jesieni gości w naszej kuchni od września do listopada. Warto jednak wydłużyć ten okres przygotowując z niej pyszne przetwory, po które możemy sięgać o każdej porze roku. Dżem z dyni i pomarańczy doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Można serwować go również do pieczywa, naleśników czy gofrów. Wykorzystajcie sezon na to niezwykłe warzywo i zróbcie zimowe zapasy!
blender, garnek z nieprzywierającą powłoką
W te upalne dni nic tak lepiej nie smakuje jak zimne piwko!! Takim oto sposob...
Odsłon: 59323
Czy z cukinii można zrobić dżem? Oczywiście, zapraszam na przepyszny cytrynow...
Odsłon: 58838
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 117
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1069
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 402
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 28051
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 57
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 117
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1069
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 402
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 28051
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 57
Składniki
Dynię myjemy, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne razem z pestkami i kroimy w paski.
Pokrojone kawałki dyni umieszczamy w dużym garnku z nieprzywierającą powłoką.
Cytrusy myjemy, kroimy na pół, wyciskamy z nich sok, który następnie przelewamy do garnka z dynią.
Dynię dusimy pod przykryciem przez około 30 minut - do miękkości. Nie zapominamy o mieszaniu, tak żeby nic nam nie przywarło. Następnie blendujemy dynię na gładki krem.
Pod koniec duszenia dodajemy cukier. Całość gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.
Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Słoiki z dżemem szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Zapasteryzowane słoiki układamy do góry dnem na blacie kuchennym. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Botwinka w słoiku na zimę
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Botwinka w słoiku na zimę
Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i...
Odsłon: 172
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 117