Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to warzywo, które posiada wiele cennych wartości odżywczych i minerałów. Królowa jesieni gości w naszej kuchni od września do listopada. Warto jednak wydłużyć ten okres przygotowując z niej pyszne przetwory, po które możemy sięgać o każdej porze roku. Dżem z dyni i pomarańczy doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Można serwować go również do pieczywa, naleśników czy gofrów. Wykorzystajcie sezon na to niezwykłe warzywo i zróbcie zimowe zapasy!
blender, garnek z nieprzywierającą powłoką
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3074
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 464
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2649
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3074
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 464
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2649
Składniki
Dynię myjemy, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne razem z pestkami i kroimy w paski.
Pokrojone kawałki dyni umieszczamy w dużym garnku z nieprzywierającą powłoką.
Cytrusy myjemy, kroimy na pół, wyciskamy z nich sok, który następnie przelewamy do garnka z dynią.
Dynię dusimy pod przykryciem przez około 30 minut - do miękkości. Nie zapominamy o mieszaniu, tak żeby nic nam nie przywarło. Następnie blendujemy dynię na gładki krem.
Pod koniec duszenia dodajemy cukier. Całość gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.
Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Słoiki z dżemem szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Zapasteryzowane słoiki układamy do góry dnem na blacie kuchennym. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.