Dzika róża niegdyś regularnie gościła w polskich domach. Dziś, choć przez wielu zapomniana, wciąż uznawana jest za jeden z najcenniejszych darów natury. Nie dość, że ma ciekawy smak, to jeszcze korzystnie wpływa na zdrowie. Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży i co z nich zrobić?

Ten owoc ma wyjątkowy smak i doskonale wpływa na zdrowie | Fot.123RF/Picsel/k7m7v7

Jesień to czas, w którym przyroda hojnie obdarza nas darami. A jednym z nich jest dzika róża – roślina rosnąca na łąkach, w parkach i przy polnych drogach. Jej czerwone owoce są nie tylko ozdobą, ale również skarbnicą witamin i minerałów, które wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Niegdyś była ona niezastąpionym składnikiem domowych przetworów – dziś, nieco zapomniana, ponownie wraca do łask, zwłaszcza wśród osób pragnących wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób. Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży i jak wykorzystać je w kuchni? Poznaj pomysły na przysmaki, które idealnie sprawdzą się w chłodne jesienne dni.  

Dzika róża – niedoceniany polski owoc 

Dzika róża to krzew należący do rodziny różowatych, powszechnie występujący w Polsce. Można ją spotkać na łąkach, skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach. Kwitnie ona od maja do lipca, wytwarzając charakterystyczne różowe lub białe kwiaty o przyjemnym, delikatnym zapachu. Jesienią na jej pędach dojrzewają czerwone owoce o owalnym kształcie – to właśnie one są najcenniejszym surowcem tej rośliny. 

Dzika róża to niedoceniany polski owoc. Nie dość, że wyróżnia się ona ciekawym smakiem, to jeszcze stanowi skarbnicę substancji odżywczych, tj. witamin, minerałów i związków aktywnych. Na uwagę zasługuje także jej uniwersalność – można przyrządzić z niej rozmaite przetwory, w tym dżemy, nalewki, soki i syropy – idealne na chłodne jesienne dni.  

Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży? 

Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży? Okazuje się, że są one naprawdę liczne. Na początek warto wspomnieć o tym, że stanowią one obfite źródło witaminy C, która sprzyja produkcji kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza oraz wspiera pracę układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Ponadto można znaleźć w nich solidną porcję manganu, a także witaminy K, E i A, wapń, potas, magnez oraz miedź.  

Spożywanie owoców dzikiej róży wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym – jednym z największych wrogów naszego zdrowia. Wynika to z wysokiej zawartości związków bioaktywnych o silnym działaniu przeciwutleniającym, takich jak likopen, beta-karoten, kwas elagowy, katechiny czy kwercetyna. Do tego dochodzą galaktolipidy, którym przypisuje się właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.  

Choć owoce dzikiej róży są cenne pod względem odżywczym, nie każdy może po nie sięgać, zwłaszcza w większych ilościach. Jako że zawierają one dużo witaminy C, szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z nawracającą kamicą nerkową, anemią sierpowatą, hemochromatozą oraz niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej – enzymu chroniącego czerwone krwinki przed uszkodzeniami. 

Co zrobić z dzikiej róży 

Zastanawiasz się, co zrobić z dzikiej róży? Możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli chcesz mieć ją pod ręką przez cały rok, możesz przyrządzić z niej przetwory, np. dżem lub konfitury, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do naleśników, owsianki, świeżego pieczywa oraz gofrów. Równie dobrze możesz wyczarować z niej nalewkę, a nawet ocet, który wykorzystasz w celach zdrowotnych i kulinarnych.  

Masz ochotę na rozgrzewający napar? W takim razie zrób go na bazie suszonych owoców, miodu, jabłek i cytryny. Nie każdy wie, że z owoców dzikiej róży można przygotować również sos, który idealnie podkreśla smak mięs, oraz aromatyczną polewę do deserów. Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę? Zatem postaw na żelki lub galaretkę – słodkości w tym wydaniu przypadną do gustu nie tylko dzieciom.  

Sok z dzikiej róży – przepis  

Co zrobić z dzikiej róży, aby wspomóc swój układ immunologiczny, zwłaszcza jesienią? Jedną z najlepszych opcji jest sok. Już nasze babcie wiedziały, że jego regularne spożywanie wzmacnia odporność i wspiera organizm w okresie przeziębień. Jak zrobić sok z dzikiej róży? Przepis na ten napój znajdziesz poniżej.  

Składniki:  

  • 1 kg owoców dzikiej róży, 
  • 1 l wody, 
  • 200 g cukru, 
  • 5 g kwasku cytrynowego. 

Przygotowanie: 

Przygotowanie soku jest niezwykle proste. Wystarczy zalać owoce wrzącą wodą, podgrzewać przez 15 minut, a następnie odcedzić. Dodaj kolejną porcję wrzącej wody (połowa objętości otrzymanego soku) wraz z kwaskiem cytrynowym i podgrzewaj całość przez 10 minut. Po ponownym odcedzeniu dodaj cukier (do 500 g). Gotowy sok przelej do szklanych butelek i zapasteryzuj.

Źródła: Smaker.pl, vitapedia.pl, sadyogrody.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Ma więcej witaminy C od cytryn, na jesień i zimę obowiązkowy. Przepis na sok z rokitnika

Ani z jabłek, ani z gruszek. Teraz robię ocet z jesiennych owoców na odporność i spalenie zbędnych kilogramów

Napój na trawienie i odporność. Pij przed śniadaniem, szybko poczujesz się lepiej

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Racuchy z jabłkami na maślance

Puszyste racuchy z jabłkami na maślance. Sprawdzą się na słodkie śniadanie lu...

Odsłon: 234

15 min
0
Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 8221

60 min
15

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 69263

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 13055

60 min
22
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 5150

30 min
41