Spis treści
Jesień to czas, w którym przyroda hojnie obdarza nas darami. A jednym z nich jest dzika róża – roślina rosnąca na łąkach, w parkach i przy polnych drogach. Jej czerwone owoce są nie tylko ozdobą, ale również skarbnicą witamin i minerałów, które wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Niegdyś była ona niezastąpionym składnikiem domowych przetworów – dziś, nieco zapomniana, ponownie wraca do łask, zwłaszcza wśród osób pragnących wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób. Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży i jak wykorzystać je w kuchni? Poznaj pomysły na przysmaki, które idealnie sprawdzą się w chłodne jesienne dni.
Dzika róża – niedoceniany polski owoc
Dzika róża to krzew należący do rodziny różowatych, powszechnie występujący w Polsce. Można ją spotkać na łąkach, skrajach lasów i w przydrożnych zaroślach. Kwitnie ona od maja do lipca, wytwarzając charakterystyczne różowe lub białe kwiaty o przyjemnym, delikatnym zapachu. Jesienią na jej pędach dojrzewają czerwone owoce o owalnym kształcie – to właśnie one są najcenniejszym surowcem tej rośliny.
Dzika róża to niedoceniany polski owoc. Nie dość, że wyróżnia się ona ciekawym smakiem, to jeszcze stanowi skarbnicę substancji odżywczych, tj. witamin, minerałów i związków aktywnych. Na uwagę zasługuje także jej uniwersalność – można przyrządzić z niej rozmaite przetwory, w tym dżemy, nalewki, soki i syropy – idealne na chłodne jesienne dni.
Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży?
Jakie właściwości mają owoce dzikiej róży? Okazuje się, że są one naprawdę liczne. Na początek warto wspomnieć o tym, że stanowią one obfite źródło witaminy C, która sprzyja produkcji kolagenu, zwiększa przyswajanie żelaza oraz wspiera pracę układu odpornościowego i sercowo-naczyniowego. Ponadto można znaleźć w nich solidną porcję manganu, a także witaminy K, E i A, wapń, potas, magnez oraz miedź.
Spożywanie owoców dzikiej róży wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym – jednym z największych wrogów naszego zdrowia. Wynika to z wysokiej zawartości związków bioaktywnych o silnym działaniu przeciwutleniającym, takich jak likopen, beta-karoten, kwas elagowy, katechiny czy kwercetyna. Do tego dochodzą galaktolipidy, którym przypisuje się właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Choć owoce dzikiej róży są cenne pod względem odżywczym, nie każdy może po nie sięgać, zwłaszcza w większych ilościach. Jako że zawierają one dużo witaminy C, szczególną ostrożność powinny zachować osoby zmagające się z nawracającą kamicą nerkową, anemią sierpowatą, hemochromatozą oraz niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej – enzymu chroniącego czerwone krwinki przed uszkodzeniami.
Co zrobić z dzikiej róży?
Zastanawiasz się, co zrobić z dzikiej róży? Możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli chcesz mieć ją pod ręką przez cały rok, możesz przyrządzić z niej przetwory, np. dżem lub konfitury, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do naleśników, owsianki, świeżego pieczywa oraz gofrów. Równie dobrze możesz wyczarować z niej nalewkę, a nawet ocet, który wykorzystasz w celach zdrowotnych i kulinarnych.
Masz ochotę na rozgrzewający napar? W takim razie zrób go na bazie suszonych owoców, miodu, jabłek i cytryny. Nie każdy wie, że z owoców dzikiej róży można przygotować również sos, który idealnie podkreśla smak mięs, oraz aromatyczną polewę do deserów. Szukasz pomysłu na niebanalną przekąskę? Zatem postaw na żelki lub galaretkę – słodkości w tym wydaniu przypadną do gustu nie tylko dzieciom.
Sok z dzikiej róży – przepis
Co zrobić z dzikiej róży, aby wspomóc swój układ immunologiczny, zwłaszcza jesienią? Jedną z najlepszych opcji jest sok. Już nasze babcie wiedziały, że jego regularne spożywanie wzmacnia odporność i wspiera organizm w okresie przeziębień. Jak zrobić sok z dzikiej róży? Przepis na ten napój znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży,
- 1 l wody,
- 200 g cukru,
- 5 g kwasku cytrynowego.
Przygotowanie:
Przygotowanie soku jest niezwykle proste. Wystarczy zalać owoce wrzącą wodą, podgrzewać przez 15 minut, a następnie odcedzić. Dodaj kolejną porcję wrzącej wody (połowa objętości otrzymanego soku) wraz z kwaskiem cytrynowym i podgrzewaj całość przez 10 minut. Po ponownym odcedzeniu dodaj cukier (do 500 g). Gotowy sok przelej do szklanych butelek i zapasteryzuj.
Źródła: Smaker.pl, vitapedia.pl, sadyogrody.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Ma więcej witaminy C od cytryn, na jesień i zimę obowiązkowy. Przepis na sok z rokitnika
Napój na trawienie i odporność. Pij przed śniadaniem, szybko poczujesz się lepiej