Ewa Gotuje

Jesień to czas, w którym nasza odporność wystawiona jest na próbę. Wahania temperatur, mniej słońca i ograniczona aktywność fizyczna sprawiają, że organizm potrzebuje wsparcia. Jak dbać o odporność jesienią? Może pomóc ci w tym regularne spożywanie pewnego napoju. Dowiedz się, jak go zrobić.

Wystarczy kilka prostych składników, aby przygotować prozdrowotny napój / Fot.123RF/Picsel/atlasfoto

Jesień to pora roku, w której nasz układ odpornościowy potrzebuje szczególnej troski. Chłodne dni, mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców oraz ograniczona aktywność fizyczna sprawiają, że organizm jest bardziej podatny na infekcje. To właśnie dlatego tak ważne jest, aby każdego dnia dostarczać mu solidną porcję witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. A można to zrobić poprzez stosowanie pożywnej i zróżnicowanej diety. Chcesz osiągnąć jeszcze lepsze efekty? W takim razie wzbogać swój jadłospis o pewien odżywczy napój. Jak go zrobić? I jak dbać o odporność jesienią? Poznaj kilka wskazówek dietetycznych, dzięki którym unikniesz sezonowych infekcji.  

Jak dbać o odporność jesienią? Ważne, co jesz i pijesz 

Jak dbać o odporność jesienią? Najważniejszym krokiem jest dopracowanie diety, ponieważ w tym okresie nasz organizm szczególnie potrzebuje witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców – warto sięgać po te sezonowe, np. dynię, buraki, seler, pietruszkę, pigwę, śliwki oraz jabłka. Nie zapomnij także o produktach pełnoziarnistych oraz źródłach zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa, olej lniany, orzechy czy awokado. 

Jesienią dobrze jest włączyć do menu przyprawy o właściwościach rozgrzewających i przeciwzapalnych, zwłaszcza imbir, cynamon kurkumę i goździki. Przy okazji zadbaj o swoją mikrobiotę jelitową, ponieważ większość komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. Pomoże ci w tym spożywanie fermentowanych pokarmów, w tym kiszonek, kefiru, jogurtu naturalnego, maślanki, tempeh czy kombuchy.  

Dopełnieniem całości jest odpowiednie nawodnienie. W porze jesiennej warto postawić nie tylko na wodę, ale również ziołowe napary. Świetną opcją jest także picie naturalnych soków i shotów, które wzmacniają odporność i przy okazji usprawniają trawienie. 

Sprawdź także: Marynowana dynia – na słodko i na wytrawnie. 5 najlepszych przepisów

Shot na odporność i trawienie – przepis 

Jak zrobić shot na odporność i trawienie? Przepis na klasyczny jesienny napój uwzględnia takie składniki jak:  

  • woda (⅓ szklanki), 
  • olej lniany (łyżka), 
  • ocet jabłkowy (łyżka),  
  • sok z cytryny (kilka kropli),  
  • kurkuma (łyżeczka), 
  • pieprz czarny (⅓ łyżeczki), 
  • pieprz cayenne (⅓ łyżeczki). 

Aby przygotować taki napój, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie produkty. Zaleca się pić go nad ranem, najlepiej przed śniadaniem. Poznaj właściwości jego poszczególnych składników. 

Olej lniany  

Jeden z najcenniejszych elementów domowych shotów na odporność. Zawiera on duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i łagodzą stany zapalne.  

Ocet jabłkowy 

Ocet jabłkowy znany jest z korzystnego wpływu na metabolizm i układ pokarmowy. Wspomaga on proces trawienia, zwiększając wydzielanie soków żołądkowych i pobudzając pracę jelit. Ponadto pomaga usuwać toksyny z organizmu.  

Sok z cytryny  

Sok z cytryny to bogate źródło witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności. Co więcej, jest ona silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym – jednym z największych wrogów naszego zdrowia.  

Kurkuma 

Przyprawa o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Zawiera ona kurkuminę, która wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Aby zwiększyć jej biodostępność, warto łączyć kurkumę z pieprzem.  

Pieprz 

Pieprz nie tylko poprawia biodostępność kurkuminy, ale również usprawnia procesy trawienne, a do tego wykazuje potencjał przeciwzapalny i przeciwdrobnoustrojowy. Jego dodatkowym atutem jest działanie rozgrzewające – idealna opcja na chłodne jesienne dni. 

Źródła: Smaker.pl, vitapedia.pl, zywienie.medonet.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Super zdrowy owoc już jest w sklepach. Seniorzy powinni kupować, bo poprawia wzrok i obniża cholesterol

Jesienią kupisz w warzywniakach. Skarbiec witamin, możesz piec, gotować i jeść na surowo

Piję codziennie, by wzmocnić odporność. Doskonały patent, by zakwas z buraków nie spleśniał

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
44
30 min
3
Desery Domowe wafle z galaretką i mlekiem w proszku

Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...

Odsłon: 97

30 min
0
30 min
5
Pieczywo Ciasto z mrożonymi jagodami 🫐

To ciasto wychodzi niezwykle soczyste! Nadzienie ma przyjemny, słodko-kwaśny...

Odsłon: 1411

>60 min
2