Spis treści
Jesień to pora roku, w której nasz układ odpornościowy potrzebuje szczególnej troski. Chłodne dni, mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców oraz ograniczona aktywność fizyczna sprawiają, że organizm jest bardziej podatny na infekcje. To właśnie dlatego tak ważne jest, aby każdego dnia dostarczać mu solidną porcję witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. A można to zrobić poprzez stosowanie pożywnej i zróżnicowanej diety. Chcesz osiągnąć jeszcze lepsze efekty? W takim razie wzbogać swój jadłospis o pewien odżywczy napój. Jak go zrobić? I jak dbać o odporność jesienią? Poznaj kilka wskazówek dietetycznych, dzięki którym unikniesz sezonowych infekcji.

Jak dbać o odporność jesienią? Ważne, co jesz i pijesz
Jak dbać o odporność jesienią? Najważniejszym krokiem jest dopracowanie diety, ponieważ w tym okresie nasz organizm szczególnie potrzebuje witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców – warto sięgać po te sezonowe, np. dynię, buraki, seler, pietruszkę, pigwę, śliwki oraz jabłka. Nie zapomnij także o produktach pełnoziarnistych oraz źródłach zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa, olej lniany, orzechy czy awokado.
Jesienią dobrze jest włączyć do menu przyprawy o właściwościach rozgrzewających i przeciwzapalnych, zwłaszcza imbir, cynamon kurkumę i goździki. Przy okazji zadbaj o swoją mikrobiotę jelitową, ponieważ większość komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach. Pomoże ci w tym spożywanie fermentowanych pokarmów, w tym kiszonek, kefiru, jogurtu naturalnego, maślanki, tempeh czy kombuchy.
Dopełnieniem całości jest odpowiednie nawodnienie. W porze jesiennej warto postawić nie tylko na wodę, ale również ziołowe napary. Świetną opcją jest także picie naturalnych soków i shotów, które wzmacniają odporność i przy okazji usprawniają trawienie.
Sprawdź także: Marynowana dynia – na słodko i na wytrawnie. 5 najlepszych przepisów
Shot na odporność i trawienie – przepis
Jak zrobić shot na odporność i trawienie? Przepis na klasyczny jesienny napój uwzględnia takie składniki jak:
- woda (⅓ szklanki),
- olej lniany (łyżka),
- ocet jabłkowy (łyżka),
- sok z cytryny (kilka kropli),
- kurkuma (łyżeczka),
- pieprz czarny (⅓ łyżeczki),
- pieprz cayenne (⅓ łyżeczki).
Aby przygotować taki napój, wystarczy połączyć ze sobą wszystkie produkty. Zaleca się pić go nad ranem, najlepiej przed śniadaniem. Poznaj właściwości jego poszczególnych składników.
Olej lniany
Jeden z najcenniejszych elementów domowych shotów na odporność. Zawiera on duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i łagodzą stany zapalne.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy znany jest z korzystnego wpływu na metabolizm i układ pokarmowy. Wspomaga on proces trawienia, zwiększając wydzielanie soków żołądkowych i pobudzając pracę jelit. Ponadto pomaga usuwać toksyny z organizmu.
Sok z cytryny
Sok z cytryny to bogate źródło witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w budowaniu odporności. Co więcej, jest ona silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym – jednym z największych wrogów naszego zdrowia.
Kurkuma
Przyprawa o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Zawiera ona kurkuminę, która wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Aby zwiększyć jej biodostępność, warto łączyć kurkumę z pieprzem.
Pieprz
Pieprz nie tylko poprawia biodostępność kurkuminy, ale również usprawnia procesy trawienne, a do tego wykazuje potencjał przeciwzapalny i przeciwdrobnoustrojowy. Jego dodatkowym atutem jest działanie rozgrzewające – idealna opcja na chłodne jesienne dni.
Źródła: Smaker.pl, vitapedia.pl, zywienie.medonet.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Jesienią kupisz w warzywniakach. Skarbiec witamin, możesz piec, gotować i jeść na surowo
Piję codziennie, by wzmocnić odporność. Doskonały patent, by zakwas z buraków nie spleśniał