Spis treści:
- Napój imbirowy
- Zakwas z buraków
- Złote mleko
- Kombucha
- Kefir
- Syrop z cebuli i czosnku
- Ziołowe napary
- Napój z octem jabłkowym
- Zielony koktajl
Sezon jesienno-zimowy wielu osobom kojarzy się wyłącznie z uporczywymi infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych. Na szczęście istnieje prosty sposób na wzmocnienie odporności bez potrzeby unikania dużych skupisk ludzi czy kupowania drogich suplementów diety. Wystarczy, że wzbogacisz swoją dietę o kilka podstawowych pokarmów, przy pomocy których przygotujesz zdrowe i smaczne napoje wzmacniające pracę układu immunologicznego. Co pić na odporność? Domowe mikstury, które działają, znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Tradycyjny przepis na poznański specjał. Oryginalne rogale świętomarcińskie
Napój imbirowy
Imbir to jeden z nutraceutyków, który niesie ogromne korzyści dla funkcjonowania układu odpornościowego. Doskonale sprawdza się on jako naturalne wsparcie organizmu podczas takich dolegliwości jak przekrwienie błony śluzowej nosa, kaszel, katar czy ból mięśni. Wystarczy, że przy jego pomocy przygotujesz leczniczy napar. Doskonale smakuje on w połączeniu z sokiem z cytryny i miodem.
Jak go przyrządzić? Umieść wszystkie składniki w szklance z ciepłą wodą i chwile odczekaj. Innym sposobem jest zalanie ich zimną wodą i doprowadzenie płynu do wrzenia. Gotuj powstałą miksturę przez około 15 minut, a następnie wyłącz gaz i pozwól jej nieco ostygnąć. Spożywanie jej, gdy jest jeszcze ciepła, przyniesie ci dodatkowe korzyści w postaci przyjemnego uczucia rozgrzania.
Zakwas z buraków
Jak wzmocnić odporność? Na przykład można sięgać regularnie po zakwas z buraków. Jest to naturalny eliksir zdrowotny, który nie tylko wspiera układ immunologiczny, ale także poprawia pracę układu krążenia, wspomaga trawienie i pomaga organizmowi oczyszczać się z toksyn. Zawiera on całe mnóstwo antyoksydantów i ma właściwości przeciwbakteryjne. Co bardzo istotne, jest on źródłem żelaza i witaminy C, które odgrywają istotną rolę w budowaniu odporności.
Zakwas z buraka możesz wykonać własnoręcznie, wzbogacając jego smak o czosnek, ziele angielskie i liść laurowy, lub sięgnąć po gotowe pozycje ze sklepu czy apteki. Ile czasu potrzeba, aby napój ten był gotowy do picia? Okres ten to minimum trzy dni, jednak warto poczekać przynajmniej tydzień.
Odmładzający zakwas z buraków według Anny Popek
Zobacz przepisZakwas z buraków do picia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Złote mleko
Jednym z najbardziej powszechnych remediów na spadek odporności jest złote mleko, czyli połączenie mleka lub napoju roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego) z imbirem, cynamonem i kurkumą. Jej najważniejszym składnikiem aktywnym jest kurkumina. Redukuje ona stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie i posiada właściwości probiotyczne. Aby zmaksymalizować jej efekt, warto dołożyć do napoju trochę pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna zwiększa biodostępność kurkuminy.
Kombucha
Nie lubisz buraków, a na samą myśl o mleku z kurkumą dostajesz gęsiej skórki? Wiedz, że nie są to jedyne rozwiązanie na to, jak wzmocnić odporność. Jeśli gustujesz w kiszonkach, z pewnością zainteresuje cię kombucha, czyli fermentowana herbata. Jej zdrowotnym sekretem jest to, że dostarcza ona drogocennych bakterii, które wzbogacają twój mikrobiom jelitowy - a jak na pewno już wiesz, zdrowie zaczyna się właśnie od tego organu. W przypadku kombuchy możesz sięgnąć po tę klasyczną lub przygotowaną na bazie rozmaitych owoców, w tym truskawek czy mango.
Kefir
Kolejnym napojem, odżywiającym układ odpornościowy już u jego podstaw, jest kefir. Oprócz tego, że - podobnie jak kombucha - stanowi on doskonałą pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych, jest on świetnym źródłem witaminy B12. Jej zbyt niskie stężenie w ustroju może prowadzić do spadku odporności, co będzie przekładało się na częstsze łapanie sezonowych infekcji - w szczególności tych o podłożu wirusowym. Warto także wspomnieć o tym, że substancje odżywcze znajdujące się w kefirze niwelują stany zapalne w organizmie. Produkt ten możesz pić solo lub łączyć go z rozmaitymi dodatkami, w tym owocami, orzechami i nasionami, bakaliami oraz zbożami. Fantastycznie sprawdza się on jako podstawa smoothies i koktajli na odporność.
Syrop z cebuli i czosnku
Potrzebujesz mocnego zastrzyku, który dogłębnie wzmocni twój układ immunologiczny? W takim razie postaw na syrop na bazie cebuli i czosnku. Mimo tego, że wiele osób myśli o nim jak o zmorze z dzieciństwa, kryje on w sobie potężną moc. Warto regularnie pić go jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym. Zarówno cebula, jak i czosnek to fundament odżywczej diety nakierowanej na poprawę odporności. Wykazują one własności przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Aby nieco zniwelować ostry smak powyższego syropu, warto wzbogacić go o porcję soku z cytryny lub limonki oraz sowitą ilość miodu, na przykład manuka lub akacjowego.
Ziołowe napary
Innym doskonałym sposobem na podreperowanie swojej odporności jest regularne picie ziołowych naparów. Do dyspozycji masz cały wachlarz roślinnych składników o prozdrowotnych właściwościach. Wśród tych o największej skuteczności wymienia się takie zioła jak dzika róża, czarny bez, czystek, żeń-szeń, traganek, jeżówka, arcydzięgiel, pokrzywa, mniszek lekarski, biedrzeniec, tatarak oraz wiązówka. Nie wiesz, jak połączyć je ze sobą dla najlepszych efektów? W takim razie dobrym pomysłem jest udanie się do sklepu zielarskiego, w którym znajdziesz gotowe mieszanki.
Napój z octem jabłkowym
Stosowałeś ocet jabłkowy z wodą w celu pozbycia się nadprogramowych centymetrów w talii? W takim razie wiedz, że napój ten ma jeszcze jedno zastosowanie. Dorzucając do niego świeżo starty imbir, miód, pieprz cayenne oraz kilka kawałków jabłka, szybko wyczarujesz napój wzmacniający odporność. Imbir uważany jest za naturalną broń przeciwko drobnoustrojom, pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, która uczestniczy w przebiegu procesów zapalnych, a ocet jabłkowy działa jak naturalny probiotyk - czego chcieć więcej? Aby jeszcze bardziej podkręcić działanie tego napoju, możesz uzupełnić go o kurkumę lub laski cynamonu.
Zielony koktajl
Co pić na odporność? Domowe mikstury, których regularne spożywanie przyczyni się do zmniejszenia prawdopodobieństwa złapania infekcji sezonowej, to zielone koktajle. Możesz wyczarować je na bazie swoich ulubionych składników roślinnych. My proponujemy połączenie świeżej mięty, liści kolendry, szpinaku, jabłek, gruszek, ogórków oraz soku z limonki. Tego typu napój to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, w tym witamin C i E, a także antyoksydantów, które dogłębnie odżywiają organizm i są istotne dla przebiegu procesów immunologicznych.
Źródła: healthline.com, pubmed.com, webmd.com, dietetycy.org.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Wilgotna babka korzenna. Jedno z najprostszych, jesiennych ciast »
Kultowa sałatka imprezowa. W tej wersji możesz zajadać codziennie »
Sernik, który zawsze się udaje. Jest wyjątkowy dzięki tej przyprawie »