Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody jest picie zakwasu z buraków. Trudno się dziwić, napój działa uspokajająco i pomaga utrzymać zdrowy sen. Ze względu na właściwości przeciwzapalne i detoksykacyjne, korzystnie wpływa on na kondycję skóry. Regularne picie zakwasu z buraków powoduje więc, że cera nabiera witalności i blasku. Przekonaj się i wypróbuj przepis na domową wersję takiego zakwasu buraczanego. Fot. Piętka Mieszko/AKPA
Słój o pojemności 5 litrów
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115667
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7880
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2972
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1377
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1236
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115667
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7880
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2972
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1377
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1236
Składniki
Buraki umyj i cienko obierz. Czosnek również obierz. Buraki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż szczelnie w pięciolitrowym słoju, przekładając raz na jakiś czas ząbkiem czosnku, zielem angielskim i liściem laurowym. Zostaw trochę miejsca przy wieczku słoika, żeby można było zalać warzywa solanką.
Przygotuj solankę (wodę z solą). Musi być jej tyle, aby całkowicie przykryła buraki (nie mogą wystawać poza solankę, bo pojawi się pleśń). Przykryj słój bawełnianą szmatką i odstaw na 6 dni.
W czasie kiszenia sprawdź kilkukrotnie, czy na wierzchu nie pojawia się pleśń. Jeśli tak - należy wylać zakwas i cały proces rozpocząć od początku.
Po 6 dniach zakwas buraczany powinien być gotowy. Odlej go do osobnej butelki lub słoika i przechowuj w lodówce. Buraki, które pozostały w szklanym naczyniu, można kisić ponownie.