Ewa Wachowicz powitała widzów w swoim domu pod Babią Górą. W 556. odcinku kulinarnego programu kontynuowała tradycyjne gotowanie, dlatego - już na wstępie - pokazała, jak dawniej rozłupywała orzechy. Zanim do jej porządku dziennego wszedł dziadek do orzechów, używała do tego ciężarków kuchennych. Na jednym kładła orzech, a drugim w niego uderzała. Ewa odświeżyła sobie taką domową metodę na twarde łupiny, żeby przygotować bakalie do ciasta.
Zanim jednak przyrządziła deser, zabrała się za zupę jogurtową. To tradycyjna potrawa górali, ale tych tureckich. Jej nazwa yayla çorbası oznacza dosłownie „zupę z górskiego pastwiska”. Dziś określana jest raczej jako yoğurtlu corba i podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. W Turcji najczęściej jada się ją jesienią lub zimą.
Turecka zupa jogurtowa yayla corbasi według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Turecka zupa jogurtowa yayla corbasi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak Ewa Wachowicz zrobiła turecką zupę jogurtową? Rosół zagotowała w garnku i wsypała do niego ryż. Ugotowała go do miękkości. Jogurt naturalny przełożyła do miski, dodała żółtka, wsypała mąkę i wszystko dobrze ze sobą wymieszała. Zahartowała i dodała miksturę do naczynia z rosołem i ryżem. Wymieszała i gotowała przez ok. 10 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzała masło, wrzuciła drobno posiekane listki mięty i smażyła je przez ok. 5 minut. Gotową zupę doprawiła świeżo zmielonym pieprzem, a talerz udekorowała smażoną miętą.
Na drugie danie Ewa Wachowicz przygotowała leczo z dynią i leśnymi grzybami. Taki jesienny gulasz to potrawa jednogarnkowa. Składniki wystarczy wrzucić do naczynia, wymieszać i poczekać, aż wszystko udusi się na wolnym ogniu.
Leczo z dynią i leśnymi grzybami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Leczo z dynią i leśnymi grzybami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gospodyni rozpoczęła od rozgrzania oleju w garnku (najlepiej o grubym dnie). Zeszkliła na nim pokrojone w piórka cebule. Dodała pokrojoną w plastry kiełbasę. Pod koniec dorzuciła jeszcze posiekany czosnek. Na dnie zrobiła miejsce i wsypała paprykę, kurkumę oraz majeranek. Dorzuciła pokrojoną w kostkę dynię. Następnie dodała pokrojone w półplastry cukinie.
Po chwili smażenia dorzuciła grzyby pokrojone na mniejsze kawałki. Dodała pokrojoną w zapałkę paprykę i pokrojone pomidory z puszki. Podlała wszystko szklanką wody. Przyprawiła solą i pieprzem. Przykryła i dusiła do miękkości. Na końcu udekorowała jeszcze potrawę prażonymi pestkami dyni i świeżym tymiankiem.
W 556. odcinku programu "Ewa Gotuje" widzowie mogli się też przekonać, że jedną z ulubionych potraw z lat dzieciństwa autorki programu jest grysik na mleku podany z sokiem malinowym. Ewa zajadała się nim dawniej na śniadanie.
Grysik z sokiem malinowym według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Grysik z sokiem malinowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie słodkiej przekąski jest bardzo proste. Prowadząca wlała mleko do garnka, wsypała też kaszę mannę. Posoliła składniki i zagotowała, cały czas mieszając. Następnie polała sokiem malinowym i gotowe.
To nie mógł być jedyny słodki akcent w programie. Ewa Wachowicz przyrządziła też tort orzechowo-jabłkowy. Wyjątkowy, bo przygotowany według starej, sprawdzonej receptury, którą dostała od widzów - Doroty i Marka.
Tort orzechowo-jabłkowy według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Tort orzechowo-jabłkowy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak gospodyni zrobiła tort? Mąkę przesiała na stolnicę, dodała masło i wsypała cukier. Dodała jeszcze szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko posiekała, wbiła żółtka i posiekała ponownie nożem. Zagniotła na gładkie ciasto, rozwałkowała na kształt tortownicy (o średnicy 25 cm). Przełożyła do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.
Następnie pogrzała wodę w garnku i ją posłodziła, dodała też cukier z wanilią. Wsypała galaretkę i wymieszała. Obrała jabłka i starła na dużych oczkach tarki. Do owoców dodała galaretkę i porządnie wymieszała. Wyłożyła na wystudzony spód. Wyrównała i wstawiła do lodówki, żeby stężało.
Orzechy włoskie uprażyła w piekarniku (przez 7 minut w 200 stopniach Celsjusza), zmieliła. Śmietanę podgrzała w garnku, wsypała cukier. Gdy się rozpuścił, dodała orzechy, wymieszała i wystudziła. Zmiksowała masło, porcjami dodawała wystudzone orzechy, cały czas ucierając. Masę przełożyła na jabłka. Schłodziła ponownie w lodówce.
Udekorowała tort orzechowo-jabłkowy polewą czekoladową, którą wcześniej przygotowała z tabliczki gorzkiej czekolady i łyżki masła. Żeby deser przyciągał uwagę, ozdobiła go liofilizowanymi truskawkami.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 556. odcinek
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy