Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jabłkowo-orzechowy na deser przygotowałam wedle starej, sprawdzonej receptury, którą dostałam od widzów. Przepis pochodzi z 556. odcinka programu Ewa Gotuje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11647
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1256
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12248
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2868
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11647
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1256
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12248
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2868
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło. Wsypać cukier. Dodać szczyptę soli i proszek do pieczenia. Posiekać. Dodać żółtka. Posiekać nożem. Następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować na kształt tortownicy (średnica 25 cm). Przełożyć do foremki.
Piec ciasto przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Wodę podgrzać w garnku. Posłodzić. Dodać cukier z wanilią. Wsypać galaretkę. Wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Do owoców dodać galaretkę. Dobrze wymieszać i wyłożyć na wystudzony spód. Ubić i wstawić do lodówki.
Orzechy uprażyć w piekarniku (7 minut, 200 st. C). Zmielić. Śmietanę podgrzać w garnku. Wsypać cukier. Gdy się rozpuści wsypać orzechy. Wymieszać i wystudzić.
Masło spienić. Porcjami dodać wystudzone orzechy cały czas ucierając. Masę przełożyć na jabłka. Schłodzić w lodówce.
Udekorować polewą czekoladową (1 tabliczka czekolady gorzkiej + łyżka masła). Ozdobić liofilizowanymi truskawkami.