Na zgagę, przeziębienie i dla urody. Co to jest miód manuka?

Niby to zwykły miód — w wyglądzie, konsystencji i w swoim składzie chemicznym niczym nie odbiega od innych. Jedyne, co go odróżnia, to pewna substancja, dzięki której nabiera on wyjątkowych leczniczych właściwości. Dowiedz się więcej o tym, co to jest miód manuka i jak może wpłynąć na twoje zdrowie!

Na co pomaga miód manuka? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Decydując się na zakup miodu manuka, warto zwrócić uwagę na etykietę — powinien być on produktem pochodzącym z Nowej Zelandii, ewentualnie z południowo-wschodnich krańców Australii, ponieważ właśnie tam rosną krzewy manuka, z których jest pozyskiwany. Z czego składa się powyższy surowiec i jakie substancje odżywcze w sobie zawiera? 

Miód manuka — z czego się składa? 

Produktem pszczelim pozyskiwanym z krzewu herbacianego na terenie Nowej Zelandii jest właśnie miód Manuka. Z czego się składa? To zależy głównie od tego, gdzie jest zbierany. Nowozelandczycy mogą poszczycić się jedną z jego najbardziej wartościowych form, ze względu na uwarunkowania klimatyczne i florę panującą na terenie ich państwa. To właśnie tam miód manuka występuje w najczystszej postaci. Oczywiście z manuką można spotkać się również w innych krajach. Jednak ze względu na jego ograniczoną dostępność oraz inne rośliny miododajne w okolicy, tamtejsze produkty to wyroby mieszane, czyli wielokwiatowe.  

Substancją, która odróżnia miód manuka na tle innych artykułów, jest tak zwany methylglyoxal, czyli MGO — im większe jest jego stężenie, tym silniejszym działaniem leczniczym cechuje się każda kropla surowca. Inny związek chemiczny, który w nim występuje, to DHA, dzięki któremu możliwa jest produkcja MGO. Z kolei tajemniczo brzmiący HMF to nic innego jak naturalna substancja powstająca podczas podgrzewania miodu. Im wyższa jego temperatura, tym wyższe stężenie powyższego składnika.  

Ostatnią istotną substancją chemiczną występującą w miodzie manuka jest leptosperin. To pewnego rodzaju marker, dzięki któremu stwierdza się, czy zakupiony przez ciebie słoiczek smakołyku jest oryginalny. Jeśli związek ten pojawia się w składzie zamawianego przez ciebie produktu, możesz być pewien, że masz do czynienia z autentycznym miodem manuka. 

Rodzaje miodu manuka 

Jakie są rodzaje miodu manuka? Tak jak wyżej wspomniano, w sprzedaży napotkasz produkt pełnowartościowy oraz jego mieszanki. Czytając etykiety, z pewnością zauważysz, że jest on oznaczony symbolem MGO. W miodzie manuka jest to specjalnie opracowany system, który umożliwia mierzenie stężenia tej substancji przypadające na każdy kilogram wyrobu. 

Jak to możliwe, że miód miodowi nierówny? Okazuje się, że jego prozdrowotne właściwości zależą od tego, jak bardzo jest on bogaty we wspomniany związek chemiczny. Granica błędu wynosi zaledwie dwa procent, dlatego podczas zakupu możesz mieć pewność jego niepodważalnej jakości. 

Jak rozszyfrujesz, czy wartość MGO w miodzie manuka jest na odpowiednim poziomie? Jeśli zależy ci wyłącznie na jego walorach smakowych, możesz sięgnąć po ten tańszy oznaczony MGO 50+. Co oznacza liczba umieszczona przy tym symbolu? To potwierdzenie, że na kilogram miodu przypada 50 mg MGO. 

Im wyższa wartość powyższego wskaźnika, tym lepsze działanie surowca na organizm. W sprzedaży nie brakuje miodów, których stężenie może wynieść nawet 1 000+, choć jest to niezwykle rzadko spotykana wartość. Nie musisz się jednak martwić, że zakupiony przez ciebie wyrób jest mniej wartościowy, ponieważ moc własności miodów o tak wysokim poziomie GMO jest porównywalna do tych, u których wskaźnik ten jest o połowę niższy. 

Miód manuka — kalorie 

Czy będąc na diecie, możesz pozwolić sobie na miód manuka? Kalorie w nim zawarte plasują się na poziomie 330 kalorii na 100 gramów. Oczywiście jedna lub dwie łyżeczki nie wpłyną znacznie na twoją dietę, a wręcz przeciwnie — mogą ją wzbogacić o cenny dla twojego zdrowia i odporności organizmu składnik. 

Chcąc uzyskać jak najlepsze efekty odchudzające, zrezygnuj jednak z innych produktów spożywczych zawierających biały cukier. Dzięki temu nie przekroczysz dziennej dawki dostarczanych kalorii i będziesz cieszyć się figurą, na której ci zależy. 

Na co pomaga miód manuka? 

Ten niesamowity przysmak pochodzący od nowozelandzkich pszczół świetnie radzi sobie z najróżniejszymi problemami zdrowotnymi i służy jako skuteczne wsparcie suplementacyjne w diecie.  

Na co pomaga miód manuka? Z jego pomocą zwiększysz odporność swojego organizmu oraz szybciej uporasz się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, w szczególności zgagą, refluksem, biegunką czy nudnościami. Być może masz problem z trądzikiem, trudno gojącymi się ranami, stanami zapalnymi skóry lub owrzodzeniami? Zmiany te wyeliminujesz znacznie szybciej z pomocą preparatów na bazie powyższego surowca. Nie wahaj się wprowadzić go do swojej suplementacji także wtedy, gdy dokuczają ci różnego typu infekcje bakteryjne i wirusowe.  

Miód, w szczególności ten z Nowej Zelandii, pomoże ci szybciej uporać się z przeziębieniem, bólem gardła i katarem. Jakie jeszcze właściwości cechują ten pszczeli produkt, który przez wiele osób nazywany jest „płynnym złotem”? O jego zdrowotnym wpływie na organizm przekonują się także osoby, które cierpią na choroby związane z układem krwionośnym, w tym zakrzepicę żylną. Jak stosować miód manuka, aby skorzystać z jego cennych właściwości? 

Miód manuka w kuchni i nie tylko 

Wiesz już wiele o nieocenionych własnościach omawianego produktu, jednak pojawia się pytanie: jak stosować miód manuka, by zachował on swoje wartości odżywcze i własności prozdrowotne? Nie bój się suplementować go za pomocą łyżeczki — wprost ze słoiczka, najlepiej na czczo. Co ciekawe, wyrób ten sprawdzi się doskonale również na skórze, tworząc tym samym miejscowy „opatrunek” np. na zmiany trądzikowe. 

Jak można wykorzystać miód manuka w kuchni? Ze względu na jego nieco gorzki smak raczej nie zastosujesz go jako zamiennika dla cukru w herbacie lub kawie. Aby nie stracił on swoich właściwości, należy unikać dodawania go do gorących potraw. Może on być jednak dodatkiem do słodkich przekąsek. Wiele osób stosuje go w zdrowotnych koktajlach owocowo-warzywnych typu smoothie. Pamiętaj także o tym, by nie dodawać go do przekąsek podczas pieczenia — zamiast tego wykorzystaj go jako polewę do już gotowych wypieków. 

Miód manuka — przeciwwskazania 

W jakiej sytuacji może się okazać, że konieczna jest rezygnacja z nowozelandzkiego płynnego złota, jakim jest miód manuka? Przeciwwskazania, które musisz wziąć pod uwagę, to reakcje alergiczne i cukrzyca. Nie należy stosować go również u dzieci poniżej pierwszego roku życia. 

Zobacz także:

Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny »

"Choroba bogaczy" ma wiele nazw i jeden ważny objaw. Ból atakuje zwykle w nocy »

Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 164

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1