Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miód o wyjątkowych właściwościach, najdroższy na świecie, zwany płynnym złotem - dlaczego jest tak cenny i co ma w sobie, że tak rewelacyjnie wpływa na nasz organizm? Chyba wszyscy wiemy, że miód jest niezwykle zdrowy i warto go jeść, pomimo sporej liczby kalorii, które zawiera. Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje miodów, w zależności od tego z jakich roślin pochodzą. Różnią się one smakiem, zapachem, a także działaniem. Oczywiście, nie muszę Was przekonywać, że najlepszy miód to ten, kupiony prosto od pszczelarza do którego mamy zaufanie. Istnieje wśród wszystkich dostępnych nam miodów, jeden wyjątkowy. Zwany płynnym złotem. Najdroższy na świecie, pochodzący z Nowej Zelandii. To tam rośnie krzew Manuka, którego nektarem żywią się pszczoły produkując miód Manuka o niezwykłych, leczniczych właściwościach. W miodzie tym występuje wysokie stężenie substancji o nazwie methylglyoxal. Znajdziemy ją również w innych miodach, ale w ilości od 0 do 10 mg/kg. W Manuce natomiast stężenie methylglyoxalu wynosi od 30 do ponad 800 mg/kg. Im więcej tej substancji, tym lepszy i droższy miód. Na etykietach słoiczków znajdziemy oznaczenia: MGO 30+, 100+, 250+, 400+, 550+. Już miód o stężeniu 100+ rewelacyjnie oddziałuje na nasz organizm. Czym jest ten tajemniczy methylglyoxal? Jest to naturalny antybiotyk, który działa silnie antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i probiotycznie. Doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji gardła, nosa, przy grypie, przeziębieniu, katarze i chrypce. Przynosi ukojenie przy chorobach żołądka, zespole jelita wrażliwego, nadkwasocie i zaburzeniach trawienia. Likwiduje bakterie helicobacter pylori wywołujące wrzody żołądka i dwunastnicy oraz zwalcza gronkowiec złocisty. Działa na infekcje dróg moczowych i pęcherza. Wspomaga gojenie się ran, leczenie egzemy, trądziku, odleżyn, a nawet oparzeń. Ostatnio pojawiły się też informacje o wprowadzaniu miodu Manuka do terapii antynowotworowej. Jedyną wadą miodu Manuka jest jego wysoka cena. Spowodowana jest ona tym, że kwiaty krzewu manuki kwitną jedynie przez 6 tygodni w roku, a pszczoły muszą mieć specjalne ule w których produkują miód. Koszt jednego takiego ula przekracza często 7000 euro (23000zł). Miodu Manuka nie powinny jeść jedynie osoby uczulone na produkty pszczele. Pozostali mogą go spożywać na czczo, albo 3 razy w ciągu dnia po łyżeczce przed posiłkiem. Można też słodzić nim napoje lub dodawać do potraw czy wypieków. Autor zdjęcia: Kurtsik Źródło: wikimedia
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 34
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 22
Bardzo smaczny , prosty w przygotowaniu gulasz z wątróbki drobiowej.
Odsłon: 27
Feta w chrupiącym cieście to prawdziwa grecka rozkosz. Spotkasz ją w każdej t...
Odsłon: 2977
Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy przygotować zarówno na słono jak i s...
Odsłon: 34
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 22
Bardzo smaczny , prosty w przygotowaniu gulasz z wątróbki drobiowej.
Odsłon: 27
Feta w chrupiącym cieście to prawdziwa grecka rozkosz. Spotkasz ją w każdej t...
Odsłon: 2977
Składniki